Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru familii -

Dacă am fost naivă...

La început a fost "ca în ziua de astăzi", așa cum fac mai toți tinerii: se îndrăgostesc, se cunosc puțin și apoi, fără să mai piardă timpul, se aruncă în tot ceea ce înseamnă viața de familie, dar fără să fie cu adevărat o familie, adică fără să fie căsătoriți, fără binecuvântarea lui Dumnezeu în cadrul sacramentului Căsătoriei.

La drept vorbind, în grupul de prietene eram cam singura care nu experimentase așa ceva. Erau prietene care se aflau la un așa de mare număr de "probe", că nici nu le mai știau. A nu fi făcut pasul aș fi fost considerată "înapoiată". Cel puțin așa mă lăsau să înțeleg.

Cum spuneam, fără prea multă experiență și fără să ascult prea mult de glasul părinților, care, trebuie să o recunosc, nu se mai opreau din plâns, am decis să mă mut la prietenul meu. Stingheră, singură, dar convinsă că am făcut ceea ce trebuia, lumea a început să mă arate cu degetul. Trebuie să recunosc, nu m-a interesat nicio secundă! Multe dintre prietenele mele trăiau la fel și nu mai era nicio problemă. Ba mai mult, îmi dădea și o anumită senzație de siguranță; dacă m-ar fi dezamăgit, dacă nu ar fi corespuns exigențelor mele, l-aș fi putut abandona oricând. Oricum nu ne lega niciun jurământ!

Așa au trecut vreo doi ani, un timp în care mi-am băgat părinții în spital de rușine și de durere. Crescusem într-o familie model, cu doi părinți foarte credincioși, cu frați și surori care n-ar fi ieșit din cuvântul lor, cu familii la rândul lor model. Doar eu, cea mai mică, am ales să fiu "oaia neagră"! Dar nu mă interesa ce credeau despre mine. Eram convinsă că sunt liberă și că fac ceea ce vreau.

Ne-am căsătorit în sfârșit, ceea ce nu a mai fost o surpriză pentru nimeni, mai ales că stăteam de atât timp împreună. Mama, trebuie să o spun spre rușinea mea, nu a putut participa la nuntă. Îi făcusem atâta rău prin alegerea mea, că nici nu mai putea sta în picioare.

La nicio săptămână, într-o seară, după ce mâncasem, soțul și-a exprimat dorința că vrea să-mi spună ceva. În realitate îmi dădusem seama mai din timp că ceva nu era în regulă, dar așteptam momentul în care să discutăm.

Cu o față ironică și plină de nesiguranță, mi-a spus următoarele: "Mă tem pentru tine. Mă tem pentru că așa cum mi-ai cedat mie, sunt convins că o să cedezi și altor bărbați. Nu mă așteptam de la tine să te muți cu mine. Eu am încercat, dar nu știu dacă tu trebuia să accepți. Nu ți-am spus niciodată, dar mereu m-am temut că așa cum mi te-ai dăruit mie și nu eram căsătoriți, o s-o faci și cu alți bărbați, ceea ce mă neliniștește!"

Spontan, mi-a venit să-i trag o palmă, ceea ce am și făcut, iar apoi, izbucnind în plâns, am plecat la părinți, lăsându-l singur.

La ușa părinților era mama, cea căreia îi pricinuisem atâta suferință prin alegerea mea. Am început să plâng și i-am cerut iertare. I-am spus că în astfel de condiții eu nu puteam să trăiesc cu soțul meu. Iar ea, cu mult calm, m-a luat de mână și m-a scos afară, spunându-mi: "Te poți muta înapoi acasă fără nicio problemă, dar doar așa cum ai plecat, nu cum ești acum. Ești căsătorită, ai ales să părăsești casa părintească, mergi la soțul tău. Fii responsabilă și curajoasă până la capăt!" Și am ieșit plângând.

M-am întors la soțul meu și am avut o discuție lungă care a durat până dimineața. L-am asigurat că nu trebuie să se teamă, dar că povestea trebuie împărtășită, ca să nu pățească și alte tinere "naive" ceea ce am pățit eu... (Carmen)

Pagină realizată de pr. Felician Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat