Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Familia vincențiană - 400 de ani de la întemeiere

Familia vincențiană din toată lumea a inaugurat la 25 ianuarie un an jubiliar pentru a celebra al patrulea centenar al întemeierii carismei sale în slujba săracilor, cu tema: "Am fost străin și voi m-ați primit..." (Mt 25,35).

Anul 1617 a fost decisiv pentru vocația fondatorului, sfântul Vincențiu de Paul, prin două evenimente: la 25 ianuarie, sărbătoarea Convertirii Sfântului Paul, Vincențiu a rostit "prima predică a misiunii" la Folleville, în Franța, după ce un țăran muribund, la sfârșitul unei spovezi, s-a plâns de abandonarea spirituală a săracilor în zonele rurale. După câteva luni, sfântul Vincențiu în timpul experienței sale de paroh la Châtillon, a venit din nou în contact cu sărăcia și mizeria și a înțeles că era necesar "să fie instruiți oamenii", să fie făcuți conștienți de propria demnitate, a-i face să trăiască viața la un nivel mai înalt ca ființe umane și să învețe adevărul proiectului lui Dumnezeu.

Startul festivităților de anul acesta a fost dat la Paris, la 24 ianuarie, în casa mamă a preoților lazariști, în capela unde se găsește racla cu relicvele sfântului Vincențiu de Paul, prin organizarea unui simpozion cu tema: "Un om, o misiune. Patru sute de ani de la Folleville", după care, a doua zi, 25 ianuarie, a urmat un pelerinaj la Folleville cu relicva cu inima sfântului Vincențiu de Paul care se găsește în capela Medaliei Miraculoase, capela din casa mamă a Fiicelor Carității din Paris.

Inima sfântului Vincențiu, însoțită de două surori, a rămas trei zile la Folleville, timp în care s-a "întâlnit" cu bătrânii din diferite centre și copiii din câteva școli. Duminică, 29 ianuarie, episcopul locului a venit pentru a sărbători alături de credincioși și a celebrat o Liturghie de mulțumire. Relicva sfântului a revenit la Paris de unde va pleca în următorul pelerinaj.

Pentru anul jubiliar s-au propus patru proiecte: pelerinajul relicvei inimii sfântului Vincențiu de Paul în toate țările unde este prezentă realitatea vincențiană; ajutorarea străinilor, refugiaților, celor fără adăpost și migranților; un simpozion internațional, în timpul căruia se va reflecta asupra actualității carismei misiunii și carității, care se va ține la Roma între 13 și 15 octombrie și care va culmina cu audiența papei Francisc; Festivalul Internațional de Cinema, în cadrul căruia se va accentua viața sfântului Vincențiu de Paul.

Între ramurile cele mai cunoscute trebuie amintite: Asociația Internațională a Carității (AIC); Congregația Misiunii, Fiicele Carității, întemeiate de sfânta Luisa de Marillac; Societatea Sfântului Vincențiu de Paul, întemeiată de fericitul Federico Ozanam; Asociația Medaliei Miraculoase; Tineretul Marian Vincențian (JMV); Misionarii Seculari Vincențieni (MISEVI); Surorile Carității al Sfintei Ioana Antida Tauret etc.

Familia vincențiană este prezentă în cele cinci continente cu o mare varietate de slujiri: misiuni, asistență sanitară pentru cei fără locuință fixă, pentru refugiați, copiii abandonați, fetele mame, de asemenea instruire, formare, promovare și dezvoltare. Actualmente, familia vincențiană este compusă din 47 de provincii, 225 de filiale de diferite comunități de consacrați, laici și asociații, 3.889 de preoți și frați care servesc în 86 de țări.

În România sunt 36 de conferințe, dintre care opt sunt din Dieceza de Iași, cuprinzând 85 de vincențieni. Familia vincențiană din Moldova va sărbători cei 400 de ani printr-o sărbătoare la centrul "Gaudium et Spes" din Traian în perioada 22-23 aprilie, prin lansarea cărții "1617-2017, 400 de ani de carismă vincențiană" scrisă de Ana Doboș și pelerinajul la Chatillon (Franța) în lunile iulie și august, organizat de Celestin Farcaș, frate lazarist din Provincia lazaristă din Paris.

Sr. Magdalena Hârbu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat