Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Armata Maicii Domnului la 100 de ani

Asociația publică internațională de drept pontifical "Armata Maicii Domnului" (AMD) celebrează în anul 2017 centenarul fondării sale. Jubileul a fost marcat printr-o sfântă Liturghie celebrată de PS Petru Gherghel în biserica din Luizi-Călugara, la 11 februarie, la care au participat 40 de preoți, militanți ai Armatei Maicii Domnului și numeroși credincioși.

Fondatorul asociației este sfântul Maximilian Maria Kolbe, un frate franciscan conventual polonez, care, în toamna anului 1917, mai precis la 16 octombrie, aflându-se la studii la Roma, împreună cu încă alți șase confrați franciscani, studenți și ei, a voit să ia atitudine față de propaganda agresivă anticlericală și antireligioasă în vogă la acea vreme, implicându-se cu toate energiile într-o ofensivă spirituală, propunând ca model și sursă de slujire pe sfânta Fecioară Maria, Neprihănit Zămislită.

Natura asociației se găsește exprimată foarte clar în Statutele generale ale AMD: "O viziune globală a vieții catolice într-o formă nouă, care constă într-o legătură strânsă cu Neprihănita, mijlocitoarea noastră pe lângă Isus". Asociația s-a răspândit mai întâi în Italia, apoi în Polonia și România, iar acum se găsesc militanți ai AMD pe toate continentele, în peste 70 de țări, având la ora actuală peste trei milioane de membri.

Părintele Petru Iosif Maria Pal, unul dintre cofondatori, a fost și unul dintre confidenții sfântului Maximilian Maria Kolbe; acesta, după întoarcerea în țară, la terminarea studiilor, în anul 1931, s-a implicat pentru a introduce AMD pe meleagurile noastre. Părintele Pal a avut mai multe slujiri, printre care și cea de superior al Provinciei Franciscane "Sfântul Iosif", din România, precum și cea de paroh al comunității din Luizi-Călugăra, motiv pentru care a statornicit în această parohie o tradiție prin care era sărbătorită cu trei zile de misiuni populare și mult fast sărbătoarea Apariției Sfintei Fecioare Maria la Lourdes. Este lesne de înțeles de ce a ales părintele Petru Iosif Maria Pal această sărbătoare ca fiind cea mai semnificativă pentru militanții AMD, căci eforturile Bisericii în desăvârșirea dogmei Neprihănitei Zămisliri, la care au contribuit foarte mult teologii franciscani în decursul veacurilor, primea acum o confirmare de la însăși Maica Domnului prin mesajele sale date Bernadetei Soubirous.

Anul jubiliar al centenarului AMD va fi marcat prin multe inițiative spirituale: momente de rugăciune, pelerinaje, misiuni populare mariane etc. Însă pentru Provincia Franciscană, celebrările de la Luizi-Călugăra constituie apogeul acestui jubileu. Biserica "Înălțarea Sfintei Cruci", din Luizi-Călugăra, a fost sâmbătă seara, 11 februarie, arhiplină de popor creștin, mulți dintre ei militanți ai AMD, însoți de preoții asistenți ai asociației din diferite parohii, persoane consacrate, la care s-a adăugat un sobor de preoți, în frunte cu PS Petru Gherghel, care a prezidat sfânta Liturghie de la ora 17.00, urmată de o procesiune în jurul bisericii. Au participat militanți ai Armatei Maicii Domnului din parohiile Hălăucești, Buruienești, Iugani, Nisiporești, Târgu-Trotuș, Prăjești, Bogdănești și Luizi-Călugăra.

În Dieceza de Iași, cu ajutorul nemijlocit al Preacuratei și cu aprobarea Excelenței Sale episcop Petru Gherghel, la 6 februarie 2001, prin Decretul episcopal nr. 252, a fost reactivată, din punct de vedere juridic și la nivel diecezan, activitatea acestei asociații. Ea este prezentă în Moldova în mai multe parohii franciscane cât și diecezane și are peste 5.000 de membri, iar carisma lor proprie este "consacrarea totală față de Neprihănita după modelul remarcabil al sfântului Maximilian Maria Kolbe".

Pr. Iulian Misariu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat