Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Interviu cu pr. Eduard Patrașcu, responsabil al Oficiului pentru Pastorația Biblică

Să vedem lumea cu ochii lui Dumnezeu

- Printr-o scrisoare pastorală, PS Petru Gherghel a fixat ca Duminica a IV-a din Postul Mare să fie Duminica Bibliei. De ce o Duminică a Bibliei?

Ideea îi aparține papei Francisc (Misericordia et misera 7). Cu siguranță papa cunoaște problemele din lume. La audiența acordată Federației Biblice Catolice din 2015 sugerase că Biserica este chemată să răspundă la problemele lumii în primul rând după modul și stilul de acțiune al lui Dumnezeu. Căci oamenii au încercat în istorie diferite rezolvări a multiplelor probleme ale vieții, dar cele mai multe s-au dovedit provizorii și chiar ineficiente. Această Duminică a Bibliei are menirea să amintească an de an că cerul și pământul vor trece, dar cuvântul Domnului rămâne în veac făclie pentru pașii omului și lumină sigură și inepuizabilă pentru cărările vieții sale. Omul poate învăța cum să se comporte ca om adevărat citind Biblia.

- Ce se poate face în această zi, care anul acesta va fi la 26 martie?

În scrisoarea sa, PS Petru Gherghel sugerează deja câteva lucruri pentru Duminica Bibliei, cum ar fi: împodobirea amvonului de unde se citește cuvântul Domnului, pentru a scoate în evidență și importanța cuvântului în cadrul sfintei Liturghii; procesiunea cu evangheliarul, însoțit de lumânări și tămâie, și proclamarea cântată a evangheliei; predică și cateheză în care credincioșii să fie sensibilizați să citească Sfânta Scriptură, lectio divina în timpul adorației/vecerniei în duminica respectivă. La dorința Excelenței Sale, voi veni și cu alte câteva sugestii și conținuturi de animare biblică pe care le voi trimite în parohii. Ele vor putea fi găsite și pe blogul Oficiului pentru Pastorația Biblică (www.opbiasi.wordpress.com), la secțiunea "Duminica Bibliei".

- Ce aduce nou Biblia în format mic față de cea din 2013?

Noutăți fundamentale sau spectaculoase nu sunt. Textul biblic este cel publicat în 2013. Însă am încercat să eliminăm erorile de dactilografiere și poate de nuanțare infiltrate. Sigur, cum s-a dorit o Biblie mai la îndemână, am redus foarte mult notele de subsol. Au rămas câteva în formatul 17/24; în celălalt, este doar textul biblic. Noutatea poate cea mai evidentă este că am pus accente grafice pe numele proprii care apar în Biblie. Remarcasem de ceva timp - în diferitele locuri din dieceză și din țară - că există incertitudine referitoare la cum se pronunță numele biblice. Așa că, ținând cont de normele limbii române, am decis să punem acest accent pentru a ajuta la pronunțarea corectă și uniformă.

- Care-i rolul Oficiului pentru Pastorația Biblică?

Am încercat să văd ce spune Cartea sinodală despre acest oficiu. Dar nu am găsit ceva specific, de el nepomenindu-se în mod explicit. Așa că încerc să văd ce face un astfel de oficiu în alte dieceze ale lumii. Deocamdată doresc să adun informații din dieceză. Se face deja mult în câmpul pastorației biblice, chiar din anii '90. Amintesc, de exemplu, catehezele biblice redactate de pr. Iosif Antile (se găsesc și pe site-ul diecezei), ceea ce face Acțiunea Catolică aproape la fiecare întâlnire (parohială, zonală sau diecezană) sau diferitele congregații de călugări sau călugărițe. Mă gândesc că ar fi util și numai să se cunoască aceste inițiative.

- Ce v-ați propus în misiunea de responsabil al Oficiului pentru Pastorația Biblică?

În primul rând să adun informații referitoare la ce se face deja în dieceză. Există, de exemplu, în multe parohii momente de lectio divina (pr. Mihai Patrașcu trimite în fiecare săptămână pe grupul de preoți un model), cateheze biblice, chiar lectură biblică. La Centrul "Gaudium et Spes" nu e săptămână să nu fie făcut ceva biblic. Anual se ține o zi de formare pentru lectori. Părinții verbiți și Frații Școlilor Creștine sau Surorile "Notre Dame de Sion" (ca să amintesc câteva) au inițiative biblice. Mă gândesc că ar fi frumos și util ca toate aceste inițiative să fie cunoscute și să devină izvor de inspirație pentru cei care doresc să propună activități de pastorație biblică. Sigur, se pot face multe alte lucruri. Însă deocamdată este de organizat și de încurajat. Și e ceea ce mă gândesc că trebuie făcut în acest moment pentru a da o identitate și funcționalitate oficiului.

- De ce ar trebui un creștin să citească Sfânta Scriptură?

Sfântul Grigore cel Mare are, cred, răspunsul cel mai frumos la această întrebare: "Învață să cunoști inima lui Dumnezeu din cuvintele sale", adică din Biblie. Într-o lume în care se propagă foarte multe informații referitoare la trup, la îngrijirea lui sau la folosirea lui, Biserica a cam rămas singura care insistă dezinteresat asupra necesității îngrijirii dimensiunii spirituale a omului. Iar în acest sens, Scriptura este cea mai eficientă. E dovedită de istorie că Biblia, cuvântul lui Dumnezeu, poate schimba inima de piatră (pe care adeseori o dobândește omul) în inimă de carne. Căci "nu numai cu pâine trăiește omul, ci și cu tot cuvântul care iese din gura lui Dumnezeu". Altfel, omul decade din demnitatea sa. Avem multiple exemple în istorie.

- Ce recomandați unuia care ar dori să se apropie de Scriptură? Cu ce să înceapă?

Celui care se apropie de Scriptură îi recomand să o facă cu inima deschisă și încrezătoare: numai Dumnezeu ne poate face oameni adevărați. Omul are nevoie de informații: nu poate trăi fără ele, așa este făcut el. E bine să-și amintească orice om că dacă nu învățăm să privim lumea cu ochii lui Dumnezeu, o vom privi cu ochii altora sau ai altuia. Vom învăța să vedem cu ochii lui Dumnezeu dacă vom încerca să gândim și să acționăm ca el. Ei bine, cum pe Dumnezeu nimeni nu l-a văzut vreodată, dar Fiul său unic, care este spre sânul Tatălui, el ni l-a revelat, ne rămâne Scriptura ca sursă sigură pentru a învăța să fim ca Dumnezeu. Cu ce să înceapă? Cu evangheliile sau cu psalmii.

- Cum v-ați întâlnit cu Sfânta Scriptură?

Pr. Ștefan Vacaru, Dumnezeu să-l odihnească, "e de vină". Era o duminică din aprilie 1987, când după o predică dialogată, la care răspunsesem, ca de obicei (pusese întrebarea cine era mai mare, ca vârstă, Isus sau Ioan Botezătorul... răspunsesem că Ioan, cu șase luni), m-a chemat, mi-a dat câteva "bumboane" (cum spunea el) și... încă ceva. Era un fel de caiet, învelit în copertă de plastic albastru: erau diferite texte biblice pe care le bătuse la mașină. A fost prima mea "Biblie mică". Nu mai știu pe unde s-a rătăcit acel caiet. Știu însă că am "devorat" acele texte, învățând multe pe de rost. Prin 1990, am primit gratuit Biblia pe care protestanții o distribuiau. Cine se gândea pe atunci că voi ajunge să traduc Biblia sau să mă ocup de textul sacru? Da, era cineva. Este. Atunci am devorat eu textele, acum textele mă devorează pe mine... sau îmi devorează mai tot timpul. Dar mă bucur tare mult de aceasta.

- Care ar fi un text din Sfânta Scriptură pe care îl aveți la inimă?

Până acum câțiva ani erau două texte pe care le citeam și recitam în fiecare zi: primul, Filipeni 2, unde există invitația "îndumnezeitoare" de a avea aceeași atitudine, aceleași sentimente care sunt în Isus. Și imediat, în imnul care urmează, Paul arată care sunt aceste sentimente. Al doilea, era Psalmul 18, unde la v. 36 se spune clar cum ne ajută Dumnezeu să învățăm să fim ca el. Le repet și acum, însă în ultima perioadă am adăugat un alt psalm, foarte actual pentru mine, Ps 69. Aceste texte, dar și altele (Isaia 42,7 sau Matei 5; Ioan 9; 2Corinteni etc.) mi se par scrise cu dedicație. Eu așa le percep și de la ele primesc multă forță, seninătate și ... pasiune pentru cuvântul Domnului.

A consemnat pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat