Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Legea si dreptul tau -

Curier juridic

- Ana Andrici (Tămășeni). "Bunicul de pe mamă a decedat în 1993, iar în anul 2004 a fost eliberat titlul de proprietate pe numele lui. Bunica este încă în viață, dar nu se poate folosi de acest titlu întrucât nu s-a dezbătut succesiunea. Pe numele cui trebuia eliberat titlu de proprietate și ce acte trebuie depuse la dezbaterea moștenirii?"

Titlul de proprietate a fost eliberat în mod corect pe numele bunicului dv. întrucât el a formulat cerere de reconstituire a dreptului de proprietate în baza legii 18/1991. Conform dispozițiilor legale, titlul de proprietate este eliberat pe numele persoanei îndreptățite la reconstituire, iar în cazul în care acesta este decedat, titlul de proprietate poate fi eliberat pe numele moștenitorilor titularului dreptului de proprietate. De multe ori, titlul de proprietate este eliberat pe numele titularului cererii de reconstituire, întrucât Comisia locală de aplicare a legii 18/1991 nu cunoaște toți moștenitorii, iar în cazul în care s-ar omite vreunul, atunci titlul de proprietate trebuie anulat pe instanța de judecată. În cazul dv., trebuie făcută ieșirea din indiviziune cu privire la suprafața de teren înscrisă în titlul de proprietate fie la notariat, în cazul în care toți moștenitorii bunicului dv. sunt de acord și sunt prezenți sau sunt reprezentați în mod legal în baza unor procuri autentice, fie la instanța de judecată, dacă nu există înțelegere sau vreunul dintre moștenitori nu poate fi reprezentat în mod legal. La dezbaterea moștenirii trebuie depus certificatul de moștenitor după bunicul dv. sau anexa 24 eliberată de Primăria Tămășeni cu moștenitorii acestuia, certificatul de deces, acte de stare civilă pentru moștenitori (certificate de naștere și căsătorie), extras de carte funciară sau certificat de sarcini, dacă terenul nu este intabulat, schiță cadastrală.

- C. Horaicu (Iași) "În ce situații poate fi rectificată cartea funciară pentru un teren?"

Conform art. 908 Cod civil, "orice persoană interesată poate cere rectificarea unei intabulări sau înscrieri provizorii, dacă:

1) înscrierea sau încheierea nu este valabilă ori actul în temeiul căruia a fost efectuată înscrierea a fost desființat, în condițiile legii, pentru cauze ori motive anterioare sau concomitente încheierii ori, după caz, emiterii lui;

2) dreptul înscris a fost greșit calificat;

3) nu mai sunt întrunite condițiile de existență a dreptului înscris sau au încetat efectele actului juridic în temeiul căruia s-a făcut înscrierea;

4) înscrierea în cartea funciară nu mai este, din orice motive, în concordanță cu situația juridică reală a imobilului;

Rectificarea înscrierilor în cartea funciară se poate face pe cale amiabilă, prin declarație autentică notarială a titularului dreptului ce urmează a fi radiat sau modificat, fie, în caz de litigiu, prin hotărâre judecătorească definitivă.

- R. Petcu (Iași) "M-am căsătorit în anul 2011, iar în 2016 soțul meu a decedat. Din căsătoria mea cu el a rezultat un copil, iar dintr-o căsătorie anterioară el a mai avut un copil. Ce drepturi am eu cu privire la apartamentul pe care soțul meu l-a primit moștenire de la părinții săi?"

Conform art. 970 din Codul civil, "soțul supraviețuitor îl moștenește pe soțul decedat dacă, la data deschiderii moștenirii, nu există o hotărâre de divorț definitivă". Motivat de faptul că veniți la moștenire împreună cu descendenții defunctului, potrivit art. 972 Cod civil, cota soțului moștenitor este de un sfert din moștenire, iar copiii soțului dv. au dreptul de trei sferturi din moștenire. Precizez că dv., împreună cu fiul dv. aveți dreptul la o cotă de 5/8 din moștenire, iar fiul soțului dv. din căsătoria anterioară are dreptul la o cotă de 3/8 din moștenire.

Av. Mihaela Ciobanu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat