Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri . Stiri . Stiri -

Știri externe

Raporturi diplomatice
Sunt 182 de state care actualmente întrețin relații diplomatice cu Sfântul Scaun. La 9 decembrie 2016 s-au creat relații diplomatice cu Republica Islamică Mauritania, la nivel de nunțiatură apostolică și de ambasadă. Cancelariile de ambasadă cu sediu la Roma, inclusiv cele a Uniunii Europene și a Suveranului Ordin Militar de Malta, sunt 88, adăugându-se în decursul anului ambasadele: Palestina, ca urmare a intrării în vigoare a Acordului global dintre Sfântul Scaun și statul Palestina din 26 iunie 2015, și Malaysia. Au sediu la Roma și oficiile Ligii Statelor Arabe, ale Organizației Internaționale pentru Migrații și ale Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați.

Condoleanțe
Papa Francisc a transmis luni, 16 ianuarie, o telegramă de condoleanțe și încurajare supraviețuitorilor unui accident aviatic din Kârgâzstan, țară din centrul Asiei. Cel puțin 37 de persoane au murit în acea zi, după ce un avion turc s-a prăbușit în satul Dacha-Suu, la 25 km nord-vest de capitala Kârgâzstanului, Bișkek, în timp ce încerca să aterizeze pe aeroportul ce servește capitala. Prăbușirea a avut loc la ora locală 7.40, distrugând jumătate din sat, inclusiv 15 case și câteva zeci de clădiri, unele luând foc. Patru membri ai echipajului s-au aflat pentru cei morți; 15 persoane, inclusiv 6 copii, au fost spitalizate.

Cadou pentru Ucraina
În urma strângerii colectei din primăvara anului trecut, pentru ajutoarea familiilor afectate de criza din estul Ucrainei, papa Francisc a alocat suma de 6 milioane de euro pentru diferite proiecte caritabile din această țară, drept cadou de Crăciun. Suma reprezintă doar o parte din cele 12 milioane strânse în luna aprilie, banii urmând să ajute circa 2 milioane de persoane, "indiferent de religie sau etnie". Cei vizați sunt din regiunile Donețk, Luhansk, Harkiv și Dnipropetrovsk, afectate cel mai grav de conflict. La 24 aprilie 2016 s-a organizat o colectă pentru Ucraina în toate parohiile catolice din Europa, inclusiv în diecezele și eparhiile din România.

Mesaj comun
La încheierea celui de-al V-lea Forum European Ortodox-Catolic, desfășurat la Paris, cu tema "Europa în teama amenințării terorismului fundamentalist și valoarea persoanei și libertății religioase", între 9 și 12 ianuarie, participanții au redactat un mesaj, împărțit în paisprezece puncte, care dezvoltă câteva chestiuni discutate; printre acestea se află: demnitatea umană și libertatea religioasă; intoleranța religioasă, discriminarea și persecuția; fundamentalismul și terorismul de astăzi; vestirea lui Isus Cristos ca răspuns la amenințarea atât a fundamentalismului cât și a terorismului. Din România a participat PS Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla.

Creștini persecutați
Astăzi sunt 215 milioane de creștini care trăiesc într-o situație de persecuție ridicată, foarte ridicată sau chiar extremă. Între 1 noiembrie 2015 și 31 octombrie 2016 au fost 1.207 creștini uciși din motive legate de credință și 1.329 biserici atacate. În fruntea clasamentului celor mai rele țări pentru creștini rămâne pentru al cincisprezecelea an consecutiv Coreea de Nord; însă, în urma sa, Somalia se apropie foarte mult, urmată de Afghanistan, Pakistan și Sudan. Completează lista celor zece națiuni în care pentru Open Doors pericolul este definit "extrem" Siria, Irak, Yemen și Eritreea.

Violențe împotriva preoților
Valul de violență împotriva preoților continuă în America Latină. La Saltillo, în nordul Mexicului, a fost găsit la 12 ianuarie trupul neînsuflețit al preotului Joaquín Hernández Sifuentes (43 de ani), dispărut la 3 ianuarie. Slujea la biserica "Sagrado Corazón" din Aurora. Potrivit medicilor, a fost ucis cu sălbăticie. În anul 2016 au fost uciși în Mexic trei preoți și patru cateheți. Adesea motivul este implicarea lor în plan social, în special împotriva traficului de droguri. Din anul 2006 încoace, numărul de preoți uciși în Mexic este de 37.

Crăciun în Cipru
La solicitarea mai multor credincioși români din Cipru, pr. Alois Fechet și pr. Claudiu Dumea au fost prezenți în această țară, pentru a asigura în perioada Crăciunului 2016 asistența spirituală a credincioșilor catolici români din Limassol, Larnaka, Nicosia și împrejurimi, până după Bobotează.

Congres dominican
S-a desfășurat la Roma, între 17 și 21 ianuarie, congresul internațional dedicat misiunii Ordinului Fraților Predicatori (dominicanii), cu circa 600 de participanți, majoritatea laici, alături de aproximativ 100 de călugări și călugărițe din Ordinul Dominican, de la a cărui fondare s-au împlinit 800 de ani. Liturghia de încheiere a fost prezidată de papa Francisc în bazilica "Sfântul Ioan din Lateran". "Trimiși să predice evanghelia": aceasta este misiunea ordinului fondat de sfântul Dominic de Guzmán. Jubileul de 800 de ani de la fondarea ordinului dominican a început la 7 noiembrie 2015 și se încheie la 21 ianuarie 2017.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat