Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Gramatica vocațională. Tată!

Am specificat în numărul trecut al acestei reviste faptul că pe parcursul anului în curs ne vom opri asupra unor cuvinte-cheie care ne ajută să descoperim lucrarea lui Dumnezeu în existența noastră, să înțelegem viața ca o vocație, un răspuns la chemarea lui Dumnezeu. Un astfel de răspuns nu poate fi dat lui Dumnezeu dacă nu îl percepem și dacă nu ne raportăm la el ca la un tată.

Nu e ușor să vorbești despre paternitate! Mulți dintre noi suntem binecuvântați cu un tată exemplar, pe care îl iubim și care ne iubește. Dar, din păcate, nu toți se pot bucura de un dar atât de minunat. Sunt multe situații în care relația dintre tată și fiu este atât de tensionată, lipsită de căldura afecțiunii, de mângâierea armoniei, de forța încrederii. Astfel, neavând un model adecvat de referință, devine problematic să ți-l imaginezi pe Dumnezeu ca tată. Cine are sau a avut un tată prea autoritar și inflexibil sau indiferent și prea puțin afectuos sau chiar de-a dreptul absent cu greu poate să se gândească la Dumnezeu ca la un tată și să i se abandoneze cu încredere.

Sfânta Scriptură ne ajută să depășim aceste dificultăți, deoarece, atunci când ne vorbește despre Dumnezeu, ne arată ce înseamnă a fi cu adevărat tată. Mai ales evangheliile ne descoperă această față a lui Dumnezeu ca Tată care atât de mult ne iubește încât ni-l dăruiește pe însuși Fiul său. Când spunem că Dumnezeu este Tată, atunci spunem ceva din iubirea sa care este infinit mai mare decât poate fi iubirea unui tată pământesc. Întreaga misiune a lui Isus pe pământ a stat sub semnul paternității lui Dumnezeu. La vârsta de 12 ani, în templul din Ierusalim, Isus spune că trebuie să fie în casa Tatălui său (cf. Lc 2,49). Revelarea paternității lui Dumnezeu culminează cu cuvintele pe care Cristos le rostește pe cruce: "Tată, în mâinile tale încredințez sufletul meu" (Lc 23,46). În tot acest timp Isus a dorit să descopere oamenilor chipul milostiv al Tatălui. "Care tată dintre voi - spune Isus -, dacă fiul îi cere un pește, îi va da în loc de pește un șarpe, sau dacă îi cere un ou, îi va da un scorpion? Așadar, dacă voi, cei care sunteți aici, răi cum sunteți, știți să dați daruri bune copiilor voștri, cu cât mai mult Tatăl vostru din ceruri îl va da pe Duhul Sfânt celor care i-l cer?" (Lc 11,11-13). La un astfel de Tată putem să alergăm mereu fără frică și cu încredere totală, să ne încredințăm iertării sale atunci când greșim drumul. Dumnezeu este un Tată bun care-l primește și-l îmbrățișează pe fiul pierdut și căit, așa cum spune Isus în parabola tatălui milostiv (cf. Lc 15,11-32). Acestui Tată ne putem adresa cu încredere de fii, cu rugăciunea pe care Isus ne-a învățat-o: Tatăl nostru.

Toate aceste descrieri ale lui Dumnezeu ca Tată nu exclud caracteristicile sale de mamă. Ne aducem aminte de pictura lui Rembrandt, "Întoarcerea fiului risipitor", în care tatăl, care îl îmbrățișează pe fiul întors acasă, este reprezentat cu o mână masculină și cu o mână feminină.

Nu poți să vezi viața ta ca un răspuns la chemarea lui Dumnezeu dacă nu îl descoperi ca Tată și dacă nu trăiești ca un adevărat fiul al său! Nu te amăgi că poți fi fericit dacă alegi să fii orfan, să te debarasezi de Dumnezeu! El se ține scai de tine pentru că te dorește împăcat, împlinit și generos. Alege să pariezi întreaga ta viață pe el și nu vei avea nimic de pierdut, ci, dimpotrivă, vei câștiga totul!

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat