Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

Coromoto

În imediata apropiere a orașului Guanare, capitala provinciei Portuguesa, se află sanctuarul național al Venezuelei, Coromoto.

După fondarea orașului Guanare, de către spanioli (în anul 1591), s-a pus problema convingerii băștinașilor să iasă din pădure și să cultive pământul. Era acolo însă un trib, Cospes, care nu voia să audă despre ocupanții albi, preferând să trăiască ascunși prin munți. Dar în anul 1652, istoria acestui trib avea să ia o altă întorsătură.

Șeful tribului, Coromoto, se plimba într-o zi, împreună cu soția, pe malul râului Guanare. La un moment dat a apărut o doamnă încântătoare care ținea în brațe un copil învăluit în lumină. Ei au rămas înmărmuriți, dar doamna, surâzând, li s-a adresat în limba lor: "Ieși din pădure și mergi în zona unde locuiesc albii pentru a primi apă pe creștet și astfel să poți ajunge în cer". Aceste cuvinte au fost rostite cu atâta claritate și bunăvoință încât Coromoto a rămas profund surprins.

În vara următoare (1652) a trecut prin acele părți un spaniol, Juan Sanchez. I-au povestit despre viziune și că toți băștinașii doresc să primească Botezul. Numai șeful de trib, Coromoto, a refuzat acest lucru, nevoind să se supună albilor, chiar dacă el a avut acea viziune.

Într-o seară de sâmbătă, 8 septembrie 1652, băștinașii recent încreștinați erau adunați pentru a se ruga Maicii Domnului. Juan Sanchez l-a invitat și pe Coromoto, dar acesta s-a închis în coliba lui de paie, împreună cu soția, cumnata și fiul acesteia, în vârstă de 12 ani. După câteva minute, în fața colibei, luminată ca ziua, a apărut acea doamnă frumoasă. Coromoto, enervat, a strigat: "Cât timp ai să mă mai persecuți? Să știi că nu am să fac nicidecum ceea ce îmi ceri". Ba chiar a voit să o strângă de gât pentru a o ucide. Doamna a dispărut, dar între degetele strânse ale lui Coromoto a rămas un mic pergament cu imaginea viziunii, având dimensiunile de 27x22 mm. Era reprezentată Fecioara Maria, așezată pe un tron, ținând pruncul pe genunchi. Pruncul avea în mâna stângă globul pământesc, iar cu mâna dreaptă binecuvânta. Coromoto a voit să distrugă pergamentul, dar nepotul său l-a luat și l-a dat lui Juan Sanchez și astfel a fost salvat. Coromoto încă refuza Botezul. Într-o zi însă a fost mușcat de un șarpe veninos. Imediat cineva l-a botezat și s-a vindecat. Coromoto a devenit ulterior un apostol entuziast al Maicii Domnului.

Pergamentul a rămas un an în casa lui Juan Sanchez, iar în luna februarie 1654 a fost purtat în procesiune la Guanare. Aici a rămas până în anul 1949, când a fost depus la locul aparițiilor. Din anul 1985 se află la baza statuii de lemn din noul sanctuar, într-o casetă de aur. Imaginea nu este pictată de mână omenească.

La 1 martie 1942, episcopatul venezuelean a propus ca Fecioara de la Coromoto să fie proclamată patroană a țării, iar în anul 1944, papa Pius al XII-lea a aprobat cererea.

La 10 septembrie 1975 s-a pus piatra fundamentală a noului sanctuar, autorul proiectului fiind Erasmo Calvani. Sanctuarul a fost inaugurat și consacrat la 10 februarie 1996 de sfântul Ioan Paul al II-lea, în prezența a două milioane de pelerini.

Sanctuarul este puțin mai mic decât bazilica "Sfântul Petru" din Roma, putând găzdui 2.500 de persoane în interior, iar în piața din față pot încăpea peste 50 de mii de persoane. Este o construcție modernă, cu două turnuri, iar finisarea exterioară este doar beton brut. Sfântul papă Ioan Paul al II-lea, la 27 ianuarie 1985, a încoronat statuia, iar papa Benedict al XVI-lea i-a conferit noului sanctuar titlul de basilica minor în anul 2007.

Pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat