Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Lucrători pastorali uciși în 2016

În fiecare an Agenția Fides publică bilanțul lucrătorilor pastorali uciși. În anul 2016 au murit în mod violent 14 preoți, 9 călugărițe, 1 seminarist, 4 laici, în total 28 de lucrători pastorali catolici.

În Venezuela, tânărul preot Darwin Antonio Zambrano Gamez, cunoscut pentru spiritul său de slujire, umorul și bucuria sa, a fost ucis. Trupul său a fost găsit într-un parc și purta semne de violență și de înjunghiere.

În alte state, precum Brazilia și Nigeria, violența și sărăcia au făcut parte din fundalul uciderii preotului Francisco Carlos Barbosa Tenorio, asasinat pe stradă în Rio de Janeiro, și a părintelui John Adeyi, răpit și găsit mort după două luni, în orașul său natal, Otukpa. Părintele din Brazilia, conform mărturiilor prietenilor care au recunoscut trupul, avea semne de cuțit și amprenta patului unei puști pe cap. Totul duce să se creadă că a fost o răpire încheiată cu ucidere. Părintele Francisco a mers să viziteze o familie în cartierul apropiat din parohia sa.

Unii au fost uciși în atacurile teroriștilor, precum patru surori Misionare ale Carității, fiind măcelărite de un comando de bărbați înarmați care au atacat structura unde îi asistau pe bătrâni și pe neputincioși, în orașul yemenit Aden. În afară de surori, au fost uciși în timpul atacului terorist șoferul și cel puțin alți doi colaboratori ai comunității, în timp ce a scăpat de moarte superioara conventului. Preotul salezian indian Tom Uzhunnalil, care locuia la conventul surorilor, a fost răpit.

Alții au fost loviți sau împușcați în timp ce se rugau; ei își luau hrană și putere spirituală pentru a duce mai departe misiunea lor. Așa a trecut de la sfânta Liturghie la întâlnirea cu Tatăl părintele Jacques Hamel. El a fost ucis în timp ce prezida Liturghia în biserica "Saint Etienne du Rouvray", în Normandia (Franța). Doi bărbați au intrat în timpul celebrării, l-au ucis pe preot și au rănit trei credincioși, dintre care unul în mod grav. Printre ostatici erau și două surori, în timp ce o a treia a reușit să fugă și să dea alarma. Papa Francisc l-a amintit pe părintele Jacques la audiența generală de miercuri, 14 septembrie 2016, spunând despre el că "a fost asasinat ca și cum ar fi fost un criminal (...), era un om care făcea fraternitate, n-a pierdut luciditatea de a acuza și a spus clar: «Pleacă, satană!». Și-a dat viața în însuși jertfa lui Isus pe altar..."

Un gest eroic a costat viața unui seminarist din Dieceza nord-americană Wichita, Brian Bergkamp, salvând o femeie căzută în fluviul Arkansas care se îneca, ajungând el însuși să fie luat de ape.

La listele provizorii făcute anual de Agenția Fides trebuie adăugată mereu lista celor despre care probabil nu se va afla niciodată nimic sau nici măcar numele nu se va cunoaște, care în orice colț al planetei suferă și plătesc cu viața credința lor în Isus Cristos. Papa Francisc amintește adesea că "astăzi există creștini asasinați, torturați, încarcerați, decapitați pentru că nu-l reneagă pe Isus Cristos (...), martirii de astăzi sunt în număr mai mare față de cei din primele secole".

Conform datelor deținute de Agenția Fides, în perioada 1980-1989 și-au pierdut viața în mod violent 115 misionari, între anii 1990 și 2000, 604 misionari. Între anii 2001 și 2016 totalul lucrătorilor pastorali uciși este de 393.

Gabriel Iulian Cocianga



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat