Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Sinodul episcopilor despre tineri

Cea de-a XV-a Adunare Generală a Sinodului Episcopilor cu tema «Tinerii, credința și discernământul vocațional» se va desfășura în Vatican, în luna octombrie 2018. Anunțat la 6 octombrie 2016, sinodul se află în plină perioadă de pregătire. La 13 ianuarie a avut loc prezentarea documentului pregătitor, a evenimentelor care vor fi în această perioadă, precum și a scopurilor acestei pregătiri.

"Preaiubiți tineri, sunt bucuros să vă anunț că în octombrie 2018 se va celebra sinodul episcopilor cu tema: "Tinerii, credința și discernământul vocațional". Am voit să fiți voi în centrul atenției pentru că vă port în inimă", spunea papa Francisc într-o scrisoare adresată tinerilor cu ocazia prezentării documentului pregătitor.

Documentul, care va fi trimis în toate diecezele lumii, îi are în vedere pe tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani și ține cont de faptul că vârsta tânără cere să fie adaptată la diferitele realități locale. Pornind de la icoana evanghelică a "ucenicului iubit", documentul se împarte în trei părți. În prima invită la ascultarea realității. A doua evidențiază importanța discernământului în lumina credinței pentru a ajunge să se facă alegeri de viață care să corespundă realmente voinței lui Dumnezeu și binelui persoanei. A treia își concentrează atenția asupra acțiunii pastorale a comunității evanghelice. Un chestionar, care este parte integrantă a documentului, se împarte tot în trei părți. Prima se referă la adunarea de date statistice. A doua este compusă din întrebări, iar a treia parte are ca obiect "împărtășirea practicilor", după modalități care sunt expuse clar. Elementele care vor rezulta din răspunsuri vor folosi la redactarea Instrumentului de lucru, Instrumentum laboris, document încredințat părinților sinodali înainte de începerea sinodului.

Drumul de pregătire a sinodului episcopilor prevede o serie de evenimente. Secretariatul general va crea un site pentru a-i consulta pe tineri printr-un chestionar despre așteptările și viața lor și unde tinerii vor putea urmări diferitele faze de pregătire a sinodului, intervențiile papei cu privire la tineri și vor putea împărtăși reflecții și experiențe despre tema sinodului. În zilele precedente Duminicii Floriilor, de la 5 la 8 aprilie, va avea loc întâlnirea internațională cu tema: "De la Cracovia la Panama. Sinodul în drum cu tinerii". În seara de vineri, 7 aprilie, la Sala Sinopoli din Auditorium "Parco della Musica" din Roma va fi un concert al formațiilor GEN Rosso și Verde, iar sâmbătă, 8 aprilie, în bazilica "Santa Maria Maggiore" va fi o priveghere de rugăciune ca pregătire pentru Liturghia din Ziua Mondială a Tineretului. În luna septembrie va fi un seminar de studii asupra realității tineretului în lumea contemporană.

Documentul afirmă că înainte de toate este important a-i implica pe tineri în această primă fază de pregătire: "Următorul sinod nu vrea numai să se întrebe despre modul de a-i însoți pe tineri în discernământul alegerii lor de viață în lumina evangheliei, ci vrea să se pună și în ascultarea dorințelor, proiectelor, viselor pe care le au tinerii pentru viața lor, precum și a dificultăților pe care le întâlnesc pentru a realiza proiectul lor în slujba societății, în care cer să fie protagoniști activi".

Drumul de pregătire a sinodului din octombrie 2018 este la început, dar documentul pregătitor este pentru toți o "busolă", după cum l-a numit Sfântul Părinte în scrisoarea adresată tinerilor.

Pr. Claudiu Bulai



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat