Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Ziua Mondială a Bolnavului - 25 de ani

"Uimire pentru ceea ce face Dumnezeu: «Mi-a făcut lucruri mari Cel Atotputernic»" (Lc 1,49) este tema pentru cea de-a 25-a Zi Mondială a Bolnavului care se va celebra la 11 februarie, în sărbătoarea "Sfânta Fecioară Maria de la Lourdes". Această zi a fost instituită de sfântul Ioan Paul al II-lea la 13 mai 1992, la inițiativa cardinalului Fiorenzo Angelini, care era în acea perioadă președintele Consiliului Pontifical pentru Pastorația Lucrătorilor Sanitari.

În mesajul de anul acesta, vorbind despre grota de la Massabielle (Lourdes), papa Francisc o numește "locul în care Cel Atotputernic a făcut lucruri mari pentru răscumpărarea omenirii".

Mărturia Bernadetei că "Doamna cea frumoasă" o privea "cum se privește o persoană" l-a făcut pe Sfântul Părinte să scrie că "fiecare bolnav este și rămâne mereu o ființă umană, și ca atare trebuie tratat. Bolnavii, precum și purtătorii de handicapuri chiar foarte grave au demnitatea lor inalienabilă și misiunea lor în viață și nu devin niciodată niște simple obiecte, chiar dacă uneori pot să pară numai pasivi, dar în realitate nu este niciodată așa". Întâlnirea cu Maria a făcut-o pe Bernadeta slujitoarea celor săraci, de aceea papa ne îndeamnă "să-i cerem Neprihănitei Zămisliri harul să știm mereu să ne raportăm la cel bolnav ca la o persoană care, desigur, are nevoie de ajutor, uneori și pentru lucrurile cele mai elementare, dar care poartă în sine darul său de împărtășit cu alții".

Sanctitatea Sa a subliniat încă o dată în mesaj nevoia de a respecta viața și natura: "Cu ocazia Zilei Mondiale a Bolnavului putem găsi un nou elan pentru a contribui la răspândirea unei culturi care respectă viața, sănătatea și demnitatea persoanelor, printr-o abordare corectă a chestiunilor bioetice, a tutelării celor mai slabi și a îngrijirii mediului".

Sfântul Părinte încheie mesajul printr-o rugăciune adresată sfintei Fecioare prin care o roagă să susțină așteptarea încrezătoare a inimii noastre, să ne ajute în infirmitățile și suferințele noastre, să ne conducă spre Cristos, fiul său și fratele nostru, "și să ne ajute să ne încredințăm Tatălui care face lucruri mari".

La celebrarea de la Lourdes de anul acesta, papa Francisc va fi reprezentat de cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat. Din motive pastorale, în Dieceza de Iași, Ziua Bolnavului va fi celebrată la 13 mai, când va fi și un pelerinaj al bolnavilor la Cacica.

Pr. Claudiu Bulai



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat