Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Interviu cu pr. Mihai-Augustin Folner, OCarm, responsabil al Oficiului pentru Viața Consacrată

Frumusețea vieții consacrate este însuși Isus Cristos

- Care este rolul Oficiului pentru Viața Consacrată?

Să mențină vie realitatea vieții consacrate în dieceză, de a promova și de a îmbunătăți colaborarea între toate congregațiile și carismele existente pe teritoriul Diecezei de Iași. Deoarece numărul congregațiilor, comunităților și persoanelor consacrate - chemate în mod deosebit la mărturisirea vieții evanghelice și a pasiunii pentru împărăția lui Dumnezeu - este mare, rolul acestui oficiu nu se rezumă doar la o coordonare generică a acestei realități, dar încearcă, ținând cont de documentele magisteriale cu privire la viața consacrată și realitatea Bisericii locale, să îndemne la trăirea cât mai profundă a specificului vieții călugărești, tinzând spre comuniune și colaborare, arătând astfel frumusețea și rolul benefic al persoanelor consacrate.

- Cum funcționează oficiul?

Oficiul pentru Viața Consacrată este parte din secțiunea Viața Consacrată și Vocații din cadrul Curiei Diecezane, care îl are ca vicar episcopal pe pr. Eduard-Mihai Coșa, iar la Oficiul pentru Viața Consacrată sunt eu, numit fiind pe o perioadă de cinci ani de către episcopul de Iași, Mons. Petru Gherghel. Deoarece numărul credincioșilor din dieceză este mare, iar teritoriul pe care îl cuprinde, vast, oficiul are o comisie diecezană formată din 12 membri, reprezentând cele cinci zone ale diecezei (Bucovina, Iași, Roman, Bacău și Onești). Această comisie se întâlnește de regulă de trei ori pe an sau ori de câte ori este nevoie, pentru a împărtăși drumul pe care îl parcurge fiecare zonă în parte; pregătim cele două întâlniri diecezane anuale, căutând căi noi de manifestare a roadelor vieții consacrate.

- Câte congregații sunt în dieceză, călugări, călugărițe?

În momentul de față în Dieceza de Iași sunt 55 de ordine și congregații, dintre care 12 masculine și 43 feminine. Numărul persoanelor consacrate nu este foarte stabil, din cauza faptului că persoana consacrată, prin specificul ei misionar, este în mișcare, iar multe dintre comunitățile care-și trăiesc carisma în dieceză sunt sub autoritatea altor provincii, din afara țării; din acest motiv fluctuația numărului este continuă. În dieceză suntem peste 900 de persoane consacrate, dintre care bărbați sunt aproximativ 160; cei mai mulți sunt călugări preoți. Să ținem cont că numai frații franciscani conventuali care activează în dieceză sunt peste 100 și același ordin are mulți alți frați și în afara diecezei. Surorile sunt peste 750; cele mai multe sunt din Ordinul Fecioarelor Consacrate, peste 200, din Congregația Surorilor "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", peste 140, și din Institutul Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", peste 100.

- Ce ne puteți spune despre ziua de 2 februarie?

La 2 februarie Biserica sărbătorește Întâmpinarea Domnului și este și Ziua Persoanelor Consacrate. Ea a fost propusă de sfântul papă Ioan Paul al II-lea după celebrarea Sinodului Vieții Consacrate (2-29 octombrie 1994) și publicarea exortației apostolice postsinodale Vita consecrata (25 martie 1996). În ziua de 2 februarie 1997, sfântul Ioan Paul al II-lea a celebrat pentru prima dată Ziua Vieții Consacrate, dorind, afirma el, "să ajute întreaga Biserică să valorizeze din ce în ce mai mult mărturia persoanelor care au ales să-l urmeze pe Cristos mai îndeaproape". În dieceză, ziua de 2 februarie va fi celebrată de fiecare comunitate la nivel local, iar preoților le revine îndatorirea pastorală de a promova în această zi - mai ales dacă în parohie sunt persoane consacrate - frumusețea și misiunea vieții consacrate în Biserică. Sărbătoarea persoanelor consacrate se va celebra la nivel zonal duminică, 5 februarie. La Iași celebrarea va avea loc în cadrul Liturghiei tinerilor, la ora 16.00, în prezența episcopului. Se dorește a fi o zi mai deosebită, motiv pentru care programul este bogat și începe cu un moment de formare și împărtășire, continuă cu sfânta Liturghie după care urmează un moment de dialog fratern și se încheie cu adorație euharistică sau alt moment de rugăciune.

- De câte persoane consacrate vorbim în lume? Câte congregații?

Exactitatea, atunci când este vorba despre numărul persoanelor consacrate în lume este relativă, pentru că în fiecare an congregații mor și se nasc, persoanele consacrate trec la Domnul și altele depun voturile. Totuși, suntem ajutați de Anuarul pontifical, care prezintă estimativ numărul persoanelor consacrate, împărțite pe categorii: călugări preoți, călugări, surori de viață activă și de viață contemplativă. Preoții (diecezani și călugări) sunt în jur de 415.000, majoritatea diecezani, numărul lor fiind în creștere, apoi călugări cu voturi pe viață în jur de 55.000, iar surorile, fie de viață activă, fie de viață contemplativă - în jur de 700.000. Congregațiile sunt de drept diecezan (adică aprobate de episcopul locului), iar altele de drept pontifical (aprobate de Sfântul Scaun).

- Care este rolul persoanelor consacrate?

Știm foarte bine că ordinele și congregațiile se diferențiază între ele prin carisma lor particulară, în slujba Bisericii și a lumii, dar aceasta nu poate însemna înaintarea cu propria misiune în mod individualist, ci prin participarea cu propria carismă la însăși misiunea lui Cristos, făcând vizibilă împărăția Tatălui. Astfel, persoanele consacrate au rolul de a căuta și construi comuniunea în Biserică și de a trăi cât mai profund și concret viața în Duh.

- Ce se poate face pentru promovarea vocațiilor?

Eu personal cred că trebuie să facem două lucruri. În primul rând să ne rugăm Tatălui, după porunca lui Isus, să cheme alți tineri la viața consacrată, să ne rugăm cu insistență și credință, cu suspine și lacrimi; apoi să ne revedem viața, să schimbăm ceea ce trebuie schimbat și să ne reîntoarcem la adevărata viață evanghelică, prin modul de a ne trăi comuniunea și misiunea, într-un cuvânt - să fim sfinți! În acest fel suntem promotori vocaționali, mărturisind bucuria evangheliei și a vocației noastre, nu pentru a ne arăta superioritatea, ci identitatea.

- De curând ați fost numit responsabil al Oficiului pentru Viața Consacrată. Ce v-ați propus în această misiune?

Sunt la început și încerc să cunosc mai bine realitatea vieții consacrate în dieceză. După cum am spus, este o realitate frumoasă și cu mult potențial. Multe lucruri merg bine, iar altele ar putea merge și mai bine. Cred că pe viitor trebuie să ne dorim și să facem pași către o colaborare efectivă între persoanele consacrate și parohul local, precum și o mai concretă și eficientă conlucrare între persoanele consacrate, cu diferitele lor carisme. Sunt cele două aspecte pe care le consider cele mai importante în momentul de față. Sunt zone unde persoanele consacrate colaborează bine, de exemplu echipa grupului Samuel, în zonele Roman și Bacău; la fel, sunt și foarte multe comunități parohiale, unde se colaborează eficient în pastorația copiilor, tinerilor, adulților, familiilor și în alte sectoare.

- De ce este frumos să fii călugăr?

Frumusețea vieții călugărești provine din relația reală și profundă cu Isus Cristos; cu cât sunt mai legat de el, trăind într-o relație autentică, cu atât viața este mai frumoasă, merită trăită și mai ales, mărturisită. Rugăciunea, adică relația de la inimă la inimă cu Domnul, este izvorul acestei fericiri. De aici izvorăște bucuria vieții evanghelice despre care vorbește papa Francisc în nenumărate rânduri. Eu nu mărturisesc doar frumusețea vieții consacrate, ci a lui Cristos în viața mea dăruită lui. Cu siguranță, toți cei care îl urmează pe Cristos cu adevărat, indiferent de chemarea lor, trăiesc bucuria acestei urmări; el m-a chemat să-l urmez în calitate de călugăr și mărturisesc că este culmea vieții depline. Frumusețea vieții consacrate este însuși Isus Cristos, care ne luminează, ne atrage, ne transformă... ne face fericiți!

A consemnat pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat