Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Legea si dreptul tau -

Curier juridic

- B.E. (Petroșani, jud. Hunedoara). "Sunt căsătorită din anul 1977 și în anul 1986 am fost diagnosticată cu poliartrită cronică evolutivă. Soțul meu, după ce s-a pensionat, m-a alungat din domiciliu și dorește să divorțeze. Ce drepturi am cu privire la veniturile realizate de acesta din pensie și cu privire la imobilul dobândit în timpul căsătoriei?"

Potrivit art. 390 Cod civil, "în cazul în care divorțul se pronunță din culpa exclusivă a soțului pârât, soțul reclamant poate beneficia de o prestație care să compenseze, atât cât este posibil, un dezechilibru semnificativ pe care divorțul l-ar determina în condițiile de viață ale celui care o solicită. Prestația compensatorie se poate acorda numai în cazul în care căsătoria a durat cel puțin 20 de ani. Soțul care solicită prestație compensatorie nu poate cere de la fostul său soț și pensie de întreținere". Această prestație compensatorie se poate solicita doar odată cu desfacerea căsătoriei. Având în vedere dispozițiile legale citate, în cazul în care soțul dv. va solicita divorțul, trebuie să formulați și dv. o cerere în care să solicitați desfacerea căsătoriei din culpa exclusivă a lui și obligarea acestuia la plata unei prestații compensatorii, întrucât v-ați îmbolnăvit în timpul căsătoriei. Conform art. 391 Cod civil, "la stabilirea prestației compensatorii se ține seama atât de resursele soțului care o solicită, cât și de mijloacele celuilalt soț din momentul divorțului, de efectele pe care le are sau le va avea lichidarea regimului matrimonial, precum și de orice alte împrejurări previzibile de natură să le modifice, cum ar fi vârsta și starea de sănătate a soților, contribuția la creșterea copiilor minori pe care a avut-o și urmează să o aibă fiecare soț, pregătirea profesională, posibilitatea de a desfășura o activitate producătoare de venituri. Prestația compensatorie poate fi stabilită în bani, sub forma unei sume globale sau a unei rente viagere, ori în natură, sub forma uzufructului asupra unor bunuri mobile sau imobile care aparțin debitorului". În afară de prestația compensatorie, soțul nevinovat care suferă un prejudiciu prin desfacerea căsătoriei are dreptul la despăgubiri de la soțul vinovat.

În ceea ce privește imobilul casă de locuit, art. 339 Cod civil prevede că "bunurile dobândite în timpul căsătoriei de oricare dintre soți sunt de la data dobândirii lor bunuri comune", iar cotele sunt egale, ceea ce înseamnă că dv. aveți dreptul la jumătate din valoarea casei. La aprecierea contribuției, instanța de judecată are în vedere nu doar veniturile realizate de cei doi soți, ci și aportul fiecăruia la munca din gospodărie și la creșterea copiilor.

- Maria I. Codreanu (Ciugheș, com. Palanca, jud. Bacău). "Am fost numită curator pentru sora mea care este surdo-mută. În luna mai 2017, aceasta a fost luată de la domiciliul meu de către o altă soră împreună cu alte persoane și s-a solicitat în instanța de judecată numirea unui alt curator. În baza actelor obținute, persoana numită curator încasează drepturile bănești pentru sora mea. Cum s-au putut întocmi acte noi în condițiile în care toate actele de stare civilă (certificat de naștere, carte de identitate, certificat de handicap) erau la mine?"

Potrivit art. 182 din Codul civil, "curatela se poate institui la cererea celui care urmează a fi reprezentat, a soțului său și a rudelor. Curatela nu se poate institui decât cu consimțământul celui reprezentat, în afară de cazurile în care consimțământul nu poate fi dat. Numirea curatorului se face de instanța de tutelă, cu acordul celui desemnat, printr-o încheiere care se comunică în scris curatorului și se afișează la sediul instanței de tutelă, precum și la primăria de la domiciliul celui reprezentat". Poate fi numit curator orice persoană fizică având deplină capacitate de exercițiu și care este în măsură să îndeplinească această sarcină. Numirea poate fi înlăturată pentru motive temeinice, fiind aplicabile dispozițiile art. 114-120 din Codul civil. Potrivit art. 158 din Codul civil, "în afară de alte cazuri prevăzute de lege, tutorele este îndepărtat dacă săvârșește un abuz, o neglijență gravă sau alte fapte care îl fac nedemn de a fi tutore, precum și dacă nu își îndeplinește în mod corespunzător sarcina".

Având în vedere dispozițiile legale menționate și cunoscând doar situația prezentată de dv., considerăm că la schimbarea tutorelui instanța a avut în vedere textele de lege invocate.

Av. Mihaela Ciobanu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat