Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

Jubilee
Două congregații au marcat jubileul de 25 de ani de prezență în Dieceza de Iași: Surorile "Fiicele Milostivirii și ale Crucii", la Liturghia celebrată luni, 30 octombrie, în biserica din Buruienești (prima lor comunitate în dieceză a fost la Gheorghe Doja), și Surorile "Slujitoarele Săracilor" la Liturghia prezidată de PS Petru Gherghel, în biserica "Sfânta Tereza" din Piatra Neamț, duminică, 12 noiembrie.

Proiect diecezan
Proiectul "Lectio divina - mod de rugăciune într-o lume secularizată", inițiat de Oficiul pentru Cateheză, la nivel diecezan, se va derula în perioada septembrie 2017 - noiembrie 2020, în patru centre: Bârnova; Parohia "Sfânta Tereza" din Roman; Mănăstirea "Sfânta Monica" din Izvoare (BC) și sanctuarul "Fericitul Ieremia Valahul" din Onești. Proiectul propune întâlniri săptămânale în perioada Adventului și a Postului Mare, dar și întâlniri lunare în timpul pascal și în timpul de peste an.

Din India la Iași
Episcopul emerit Thomas Menamparampil, din India, a vizitat Dieceza de Iași și Arhidieceza de București în perioada 26 octombrie - 1 noiembrie, fiind invitat de Universitatea "Al.I. Cuza" din Iași, pentru a ține o conferință. La Iași, a discutat cu cei doi episcopi, iar duminică, 29 octombrie, a vizitat Seminarul "Sfântul Iosif", apoi cele două structuri gestionate de Surorile "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe", unde slujesc doi preoți originari din India.

Pentru familii
Printre activitățile pastorale ale Oficiului pentru Pastorația Familiei din luna noiembrie se numără: prezentarea exortației apostolice "Amoris laetitia", la Piatra Neamț "Sfântul Iosif Muncitorul" (5 noiembrie); participarea la Palatul Parlamentului din București la inițiativa "Mic dejun cu rugăciune" (7-8 noiembrie); întâlnire cu un grup de familii la biserica "Ss. Petru și Paul" din Bacău (16 noiembrie) și la Surorile "Compania Maicii Domnului" din Nisiporești (26 noiembrie); prezentarea cărții "Vreau să înțeleg cu cine mă căsătoresc", la Văleni (19 noiembrie).

Întrunirea decanilor
Regulamentul de organizare și funcționare a cimitirelor din parohiile catolice din dieceză a fost subiectul central din agenda de lucru a ședinței preoților decani, desfășurată luni, 20 noiembrie, la sediul Episcopiei, întâlnirea fiind coordonată de PS Aurel Percă, în prezența PS Petru Gherghel. Regulamentul urmează să fie în concordanță cu normele legislative juridice și civile în vigoare pentru toate cimitirele din țară și să facă precizări care vizează în mod direct și exclusiv cimitirele aflate în grija parohiilor romano-catolice.

Formare în AC
Acțiunea Catolică "Sfântul Iosif" din Dieceza de Iași a organizat câteva cursuri de formare în luna trecută la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian: 10-12 noiembrie - pentru responsabilii și animatorii sectorului copii, tema fiind "Misiunea ta, un dar minunat"; 17-19 noiembrie - pentru responsabilii parohiali ai sectorului tineri, cu tema "Misiune pentru tine(ri)"; 24-26 noiembrie - pentru responsabilii parohiali ai sectorului adulți, cu tema "Familia - dar și misiune".

Voluntariat
În cadrul evenimentului "Sunt voluntar și cresc prin experiență", organizat de Facultatea de Teologie, la 15 noiembrie, la Universitatea "Al.I. Cuza" din Iași, reprezentanți ai instituțiilor cu profil social-caritativ din Iași le-au prezentat studenților oportunitățile de implicare ca voluntari în activitățile și structurile gestionate.

Apreciere pentru cântare
Corurile de la parohiile și instituțiile din Iași, implicate în cântarea de la Liturghiile transmise la Radio Iași, au fost invitate, în sărbătoarea sfintei Cecilia, patroana cântăreților (22 noiembrie), să cânte în catedrala din Iași. La Liturghia prezidată de PS Petru Gherghel au concelebrat PS Aurel Percă și preoți din parohiile din Iași. Coordonatorul cântărilor corurilor reunite a fost pr. Ciprian Antălucă, iar la orgă a fost Octavian Bișoc. Ca apreciere pentru implicarea în animarea cântărilor la sfânta Liturghie duminicală transmisă la Radio Iași, fiecare cor a primit o diplomă din partea Parohiei "Adormirea Maicii Domnului", coordonatoarea acestor cântări. Liturghia duminicală este transmisă la Radio Iași începând cu 26 martie 2006 (din anul 2008 și în sărbătorile de poruncă) pe AM 1053 KHz și prin internet, la ora 8.03.

Daruri de Crăciun
Un cadou deosebit de Crăciun poate fi unul dintre calendarele romano-catolice realizate la Editura "Presa Bună", precum cel mare, format 35x50 cm, 3 lei, sau Calendarul "Cinci pâini de orz" 2018, 744 de pagini, la 2 lei. Ambele pot fi comandate de la Librăria "Presa Bună" (www.ercis.ro/libraria), de unde poate fi procurată și Agenda liturgică 2018, având 422 de pagini și prețul 25 lei. Un alt cadou poate fi un abonament la una dintre publicațiile editurii: revistele Lumina creștinului, Isus, prietenul copiilor și De la răsărit până la apus sau Almanahul "Presa Bună" 2018.

Numiri în Dieceza de Iași
PS Petru Gherghel, după ce a consultat pe cei în drept, a semnat următoarele numiri, începând cu 1 noiembrie: pr. Paul Budău - decan de Iași și responsabil al Oficiului pentru Ecumenism și Dialog Interreligios și pr. Florin-Petru Sescu - responsabil al Oficiului pentru Pastorația Migranților și director coordonator al Centrului Misionar Diecezan (prelungirea mandatului), pr. Petru Sescu - vicedecan de Iași; pr. Irinel-Iosif Iosub - decan de Roman; pr. Francisc Fărcășel - vicedecan de Roman; pr. Daniel Mărtinaș - decan de Vrancea; pr. Ioan Blaj - vicedecan de Vrancea; pr. Adrian Blăjuță - redactor în cadrul Oficiului pentru Comunicații Sociale; pr. Cristian Bîrnat - responsabil Radio Maria în Dieceza de Iași; pr. Cristian Diac - consilier episcopal în cadrul Curiei Diecezane, asistent spiritual general al Asociației de Laici "Legio Mariae" (de la 1 decembrie); pr. Viorel Ababei - asistent spiritual coordonator al Ordinului Fecioarelor Consacrate (de la 1 decembrie).

Concerte de colinde
Corul "Juvenes Ecclesiae" va susține al 21-lea concert de colinde, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", duminică, 10 decembrie, la ora 19.00. După o săptămână, sâmbătă, 16 decembrie, corul Institutului Teologic din Iași va susține un concert în capela seminarului, pe care îl va relua, duminică, 17 decembrie, în catedrală.

Missio canonica
Oficiul pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școală a stabilit datele pentru acordarea missio canonica în anul 2018: 26 ianuarie, ora 16.00, la Roman; 27 ianuarie, ora 9.00, la Bacău, și ora 14.00, la Onești.

Pe scurt
- 21 octombrie: Binecuvântarea unui monument dedicat familiei la Oțeleni
- 22 octombrie: Liturghie de deschidere a noului an universitar 2017-2018, pentru preoții studenți români din Roma, prezidată de Mons. Anton Lucaci, în biserica "San Vitale"
- 23-27 octombrie: Cea de-a V-a Adunare Generală comună a Conferințelor Superioarelor și Superiorilor Majori din România (CSMR-CRSM), la Ciofliceni
- 29 octombrie: Lansarea cărții "Vizantea - repere monografice", în biserica din Vizantea, în prezența autorului, pr. Ieronim Budulai, și a coordonatorului Editurii "Presa Bună", pr. Cornel Cadar
- 3 noiembrie: Întâlnire între ES Marcin Wilczek, ambasadorul Poloniei la București, și PS Petru Gherghel, la sediul Episcopiei
- 8 noiembrie: Etapă la Iași a Caravanei "Referendum pentru România", inițiată de Coaliția pentru Familie
- 12 noiembrie: Adeziunea a nouă noi membri în Familia Kolping, la Ploscuțeni
- 17-19 noiembrie: Curs de formare în cercetășie pentru un grup de adulți, la Pildești
- 18 noiembrie: Întâlnirea națională a responsabilelor comunităților de terezine la Seminarul din Iași, în prezența superioarei, sr. Maria Teresa Candian
- 19 noiembrie: Ceremonia de "admissio"- admiterea în rândul candidaților la ordinele sacre, cu primirea reverendei, pentru 13 studenți ai anului III de la Seminarul din Iași, la Liturghia prezidată de PS Aurel Percă
- 19 noiembrie: Concert de orgă în catedrala din Iași, susținut de Alexandru Catău
- 19 noiembrie: Adeziunea a 40 de tineri în cadrul Asociației Studenților Catolici din Iași (ASCI), la Liturghia prezidată de PS Aurel Percă în catedrală
- 25 noiembrie: Prima întâlnire de formare pentru animatorii de la "Vara Împreună", organizată de Iosefinii lui Murialdo din Roman
- 3 decembrie: Depunerea adeziunii în Acțiunea Catolică
- 8 decembrie: Hirotonirea întru diaconat a 15 studenți ai anului VI de la Institutul Teologic "Sfântul Iosif", a unui candidat din partea fraților capucini și a unuia din partea Congregației "Școlile de Caritate" - Institutul Cavanis , în catedrala din Iași
- 13 decembrie: Întrunirea Consiliului Prezbiteral la Iași
- 14 decembrie: Întrunirea Consiliului Pastoral la Traian.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat