Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Craciun 2017 -

Convertirea la tăcere

În jurul nostru avem prea mult zgomot. Din noi înșine ies prea multe cuvinte inutile. Am uitat tăcerea! Am uitat că realizările mărețe au loc în tăcere: viața, iubirea, iertarea, credința, arta, smerenia. Toate sunt rodul tăcerii, acea tăcere în care însuși Dumnezeu se naște în noi.

În prima noapte de Crăciun era atât de liniște încât se auzeau gândurile lui Iosif izvorâte din privirea ce i se odihnea pe chipul pruncului divin: "Cred, Doamne! Cred că tu ești Cristos, Fiul Dumnezeului celui viu! Cred! Ajută necredinței mele!" (cf. Mt 16,16; Mc 9,24).

În acel timp era atât de liniște încât se auzeau rostogolindu-se pe obraz lacrimile pline de fericire ale Născătoarei de Dumnezeu. Inima ei bătea puternic pe ritmul cântării Magnificat: "Domnul a privit la smerenia slujitoarei sale. Iată, de acum toate popoarele mă vor numi fericită" (cf. Lc 1,48).

În acea noapte de vis, peste pământ domnea liniștea în care doar cei smeriți puteau auzi îngerii cântând: "Mărire în înaltul cerurilor lui Dumnezeu și pe pământ pace oamenilor pe care el îi iubește!" (Lc 2,14).

Astăzi stăm în fața pruncului și, în tăcere, ne auzim inima plângând și strigând: "Iertare! Isuse, Fiul lui David, îndură-te de mine! Doamne, salvează-mă!" (cf. Lc 18,38; Mt 14,30). Și tot în tăcere auzim iertarea sa: "Liniștește-te! Taci! Mergi și nu mai păcătui!" (cf. Mc 4,39; In 8,11). Astăzi, în cea mai desăvârșită tăcere, auzim zâmbetul lui Dumnezeu, simțim sărutul pruncului divin ca o pecete pe inima noastră (cf. Ct 8,6).

Cât de plină de putere și de fericire este tăcerea în care pruncul îți vorbește: "Eu pentru aceasta am venit: ca tu să ai viață, viață din belșug" (cf. In 10,10).

Pentru aceasta avem Crăciunul, Nașterea Domnului: ca noi să avem viață din belșug, viață adevărată, viață fericită. Însă doar atunci când vom abandona zgomotul idolatru și diabolica gălăgie exterioară vom putea admira frumusețea unui Dumnezeu care se face om, care se naște în tăcere, în simplitate. Doar atunci vom înțelege pentru ce Cuvântul s-a făcut trup: ca să avem viață din belșug, nu firimituri! Doar cine se convertește la tăcere, la liniște, la calm va gusta din plin fericirea și mântuirea aduse de Cristos (cf. Is 30,15).

Să ne apropiem de pruncul divin, de salvarea noastră. Să-l privim în tăcere și să ne lăsăm priviți. Venite adoremus!

Pr. Laurențiu Dăncuță



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat