Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru copii -

Nepotul reginei

Istorioară morală de Iosif Spillmann

Traducere de Mons. Mihai Robu

(continuare din numărul trecut)

Sima și-a continuat relatarea:

- Nu-ți pot spune toate cuvintele înțelepte ce ieșiră din gura lui, de un singur lucru îmi aduc aminte: el îi spuse că învățătura lui sapă temelia Japoniei, al cărui stăpânitor este Mikado tocmai pentru că e fiul zeului Soare.

- Bravo! Sikatora nu este încă pierdut. Și ce-i răspunse orbul?

- Stăpână, el vorbi despre un copil dumnezeiesc, care a venit ca să facă pe toți oamenii fii ai lui Dumnezeu, și despre o baie fermecată, prin care se nasc din nou, și despre o pâine fermecată, ce le dă viața veșnică. El mai avu nerușinarea să spună că atât el, cât și cei doi băieți deveniseră copii ai lui Dumnezeu prin această baie fermecată și îl invită pe prinț să facă la fel. Însă îi spuse că mai întâi trebuie să se lepede de toți zeii japonezi. Sikatora răspunse la aceasta că, potrivit cu această învățătură, orice cerșetor ar fi copil al lui Dumnezeu și, prin urmare, nu ar mai putea fi nicio autoritate. Dar orbul spuse că și creștinii se supun autorității, pentru că așa e voia lui Dumnezeu, și povesti o istorie lungă, cum creștinii acum 1500 de ani au rămas credincioși împăraților răi, cu toate că aceștia îi prigoneau fără milă.

- Vom încerca noi ascultarea lor... Ce s-a întâmplat mai departe?

- Orbul îi dădu prințului o carte și-l rugă s-o citească cu atenție, căci cuprinde toată învățătura creștină, și, dacă nu înțelege ceva, să ceară lumină de la Dumnezeu și să îl întrebe pe paj - ei îl numesc Ștefan sau așa ceva - ori mai degrabă pe ajutorul japonez al bonzilor creștini, care a tradus acea carte. Îi spuse că el însuși se duce azi la Tosa, pentru că l-a chemat regele Paul, și că la întoarcerea sa nădăjduiește să-l găsească pe prinț devenit copil al lui Dumnezeu. Apoi se despărțiră. Am terminat, stăpână!

- Cerșetorul orb are să-l poată ajuta mult pe nebunul din Tosa, spuse regina cu glas batjocoritor. Bine, Sima. Acum cheamă-l pe Sikatora la mine.

- Stăpână, prințul a plecat azi-dimineață împreună cu regele și cu vreo 30 de oameni în munți, la vânătoare. Am auzit că se vor întoarce mâine seară înapoi.

- Ai dreptate, uitasem... Cu atât mai bine. Atunci trimite-mi îndată pe afurisitul de paj din Funai. Spune-i și lui Radiku să țină pe aproape una dintre slugile sale.

- Stăpână, nu cumva vrei să-l omori?

- Ce-ți pasă ție? Ia seama să nu mă întărâți mai tare!

Fata dispăru din camera reginei și, după câteva clipe, băiatul stătea în fața stăpânei sale. El era cam palid, căci felul cum îl chemase Sima îi prevestea o scenă mai puțin plăcută, la care se așteptase de mult cu inima plină de teamă și, totodată, de bucurie. Se pregătise pentru aceasta prin rugăciune, și chiar acum avea pe buze un "Bucură-te, Marie", în timp ce privirea lui nevinovată se îndreptă întrebătoare spre regină. După aceea, se aruncă la pământ, după cum era obiceiul, atinse covorul cu fruntea și, la un semn al reginei, îngenunche înaintea ei la o depărtare oarecare.

- Nu-i așa că părinții tăi au murit? - întrebă ea cu bunăvoință prefăcută.

- Da, stăpână, amândoi au murit pe când slujitorul tău era încă mic de tot. Tatăl meu a căzut în luptele cu Satsuma, iar mama mea nu a mai trăit mult după aceea.

- Atunci am să-ți fiu eu mamă, dacă purtarea ta va merita un așa favor. Du-te acum la bonzi și adu de la ei o vulpe mică, pentru ca să o jertfim împreună lui Inari, zeul ocrotitor al semănăturilor de orez.

- O, stăpână, n-am voie să fac aceasta și nici nu vreau să fac!

- Ce aud eu din gura ta! - strigă regina supărată. Imediat să-mi aduci vulpea sfântă!

- N-am voie. Eu sunt creștin și nu pot aduce jertfă zeilor - spuse băiatul fără șovăire.

- Cum, îndrăznești să mi te împotrivești? Nu vrei să împlinești porunca reginei tale? Știi ce pot face cu un servitor neascultător?

- Poți să mă bați, răspunse Ștefan cu lacrimi în ochi, însă și Domnul Dumnezeul meu a fost biciuit și răstignit pentru mine...

- Ce mai Dumnezeu, care atârnă pe cruce! - răspunse regina cu dispreț. Nu numai că am să te biciuiesc, dar am să te și răstignesc ca pe Dumnezeul tău.

- Biciuiește-mă și răstignește-mă, dar nu blestema pe scumpul meu Mântuitor, care a murit pe cruce și pentru tine! - răspunse băiatul și se ridică înflăcărat de o mânie sfântă.

El strigă cu ochii scânteietori și cu mâna ridicată:

- Eu știu că tu îl urăști pe Dumnezeu și pe slujitorii lui. Dar ia seama! El va veni odată cu sfânta cruce pe norii cerului, cu putere și mărire mare, și va trimite pe toți dușmanii săi la moarte veșnică și în focul iadului!

Regina îngălbeni, trăsăturile feței sale se deformară și o ură neîmpăcată licărea în ochii ei. Ea bătu din palme și strigă:

- Săriți! Sima, Oza și voi, ceilalți! Priviți, spuse ea către servitoarele care alergaseră speriate în odaia ei, priviți! Creștinii au ajuns așa departe, încât un băiat nu numai că a refuzat să asculte de regina din Bungo, ci și a îndrăznit să stea în poziția aceasta în fața ei și să o amenințe cu flăcările iadului! Vedeți cum îndrăznește să stea înaintea reginei sale. Ba chiar cred că voia să mă omoare. Sima, cheamă-l repede pe Ioscimon, fiul meu cel mai mare, și spune-i lui Radiku să vină în anticameră împreună cu oamenii săi!

(va urma)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat