Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Fericitul Anton Durcovici în anii Primului Război Mondial

La 15/27 august 1916, zi de duminică, pr. Anton Durcovici s-a deplasat la biserica din Giurgiu, pentru celebrarea Liturghiei. La întoarcerea acasă, în seara aceleiași zile, a fost arestat însă de Siguranța română, din ordinul Guvernului român, și transportat în lagărul de la Frățilești, județul Ialomița. Tânărul preot Anton Durcovici avea la data respectivă vârsta de 28 de ani, precum și o experiență sacerdotală de șase ani, ca profesor, prefect al Seminarului bucureștean și paroh provizoriu la Giurgiu, Buzău și Târgoviște.

A reacționat cu multă demnitate și cu mult calm la aceste întâmplări cauzate de război, cu toate că această primă experiență carcerală avea să-i zdruncine serios sănătatea.

În noiembrie 1916, pe fondul dezastrului militar suferit de Armata Română, pr. Anton Durcovici a fost transferat în Moldova și internat cu statutul de "reținut" la Institutul "Notre Dame de Sion" din Galați.

Șederea sa la Galați a fost descrisă de fericitul Anton Durcovici drept un "exil mai puțin dur", deoarece a avut parte de o internare "mai dulce și mai liniștită". Comparativ cu situația confraților săi preoți bucureșteni, arestați, la rândul lor, în calitate de "cetățeni străini", Anton Durcovici a fost un prizonier privilegiat care s-a bucurat de un permanent ajutor creștin și caritativ.

Chiar și după teribilul bombardament al artileriei germane din 11 octombrie 1917, care i-a pus viața în pericol, pr. Anton Durcovici s-a considerat o persoană privilegiată, pe care Dumnezeu a salvat-o în mod miraculos, arătându-i "o adevărată și particulară asistență paternă". Întâmplările de la Galați vor fi ulterior menționate de tânărul preot în cuprinsul scrisorilor trimise cardinalului Willem van Rossum, la Roma, și povestite în amănunțime în articolul "În umbra aripelor tale", pe care fericitul Anton Durcovici l-a publicat în anul 1921 în revista diecezană "Jugendfreund".

"Cu toții eram convinși - scria fericitul Anton Durcovici - că scăpasem din atâta primejdie numai prin vădita protecție a Celui Atotputernic către care ne rugasem cu încredere în fiecare seară: «Păzește-ne, Doamne, ca pupila ochiului. În umbra aripelor tale ocrotește-ne!»"

La scurt timp după producerea evenimentului, superioara institutului a trimis o relatare Congregației "De Propaganda Fide", din care reiese acțiunea energică și eroică a fericitului Anton Durcovici, pe care îl numește "un înger de devotament".

Înainte de a pleca spre București, la 24 decembrie 1917, fericitul Anton Durcovici a ținut să-i mulțumească, printr-o emoționantă scrisoare, protectorului său din această perioadă, administratorul apostolic de Iași, pr. Ulderic Cipolloni.

Au urmat apoi 42 de zile de carantină și revederea capitalei României, unde constată cu durere în suflet faptul că Seminarul diecezan era închis.

Și-a reluat însă activitatea de profesor la școlile arhiepiscopale "Sfântul Andrei", primind spre administrare în mod provizoriu biserica italiană "Preasfântul Mântuitor" din București.

Încheierea războiului, la 11 noiembrie 1918, avea să coincidă însă cu contractarea de către fericitul Anton Durcovici a teribilei boli - febra tifoidă sau febra "spaniolă", care făcuse milioane de victime în Europa.

Va trece însă cu încredere și peste acest moment din viața sa mult încercată și plină de jertfe.

Dr. Dănuț Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat