Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Scrisoare pastorala -

Plan pastoral pentru Anul Tinerilor

Recomandări și îndemnuri către comunitățile și către structurile bisericești ale Diecezei de Iași

Documentul pregătitor pentru a XV-a Adunare Generală a Sinodului Episcopilor exprimă faptul că "Biserica a decis să se întrebe cum să însoțească tinerii, ca ei să recunoască și să accepte chemarea la plinătatea vieții și a iubirii, și să ceară tinerilor să o ajute în identificarea celor mai eficiente modalități de a anunța vestea cea bună în zilele noastre".

În contextul acestei griji a Bisericii pentru tinerele generații, dorim ca și în Dieceza de Iași să crească atenția și dragostea față de tineri, să fie ajutați să își trăiască credința și să fie însoțiți pentru ca vocația la iubire să ia formă concretă în viața de zi cu zi, printr-o serie de alegeri care să conducă la alegerea stării de viață în căsătorie, preoție sau viața consacrată.

De aceea, îndemn toate familiile, toți preoții, toate persoanele consacrate, pe toți cei implicați în educație, toate asociațiile bisericești etc. să își asume acest drum al Bisericii și să identifice mijloacele potrivite pentru a arăta o dragoste adevărată față de tineri și pentru a veni în întâmpinarea căutărilor lor.

Într-un mod special, așteptăm o implicare conștientă și generoasă din partea Oficiului pentru Pastorația Tineretului, ca, împreună cu celelalte oficii diecezane - cum sunt: Oficiul pentru Vocații, Oficiul pentru Cler, Oficiul pentru Pastorația Universitară, Oficiul pentru Pastorația Școlară, Oficiul pentru Viața Consacrată și Oficiul pentru Pastorația Familiei -, să intensifice grija și misiunea comună de a înmulți inițiativele la care să participe întreaga comunitate catolică din Biserica noastră locală, pentru ca ea să răspundă chemării Sfântului Părinte, aceea de a ieși mai mult în întâmpinarea tinerilor. Câteva aspecte vor fi prioritare în această perioadă a drumului spre lucrările Sinodului Episcopilor din luna octombrie a anului 2018.

Iată principalele domenii, de mare importanță, în vederea conștientizării tuturor membrilor Bisericii noastre locale pentru a se pregăti și a parcurge cu interes evanghelic drumul spre evenimentul din octombrie 2018, ce se va desfășura la Roma, cu toți părinții sinodali și cu toți tinerii aleși pentru a-i reprezenta pe toți ceilalți colegi ai lor, din întreaga lume, adunați în jurul Sfântului Părinte papa Francisc.

Realități ale pastorației tineretului și grija pentru pastorația vocațională

Trăim într-un context social marcat de schimbări rapide și de numeroase transformări (cf. Laudatio si, 18) care generează o stare de vulnerabilitate. Tinerii resimt din plin această situație complexă și încearcă să facă față multiplelor provocări. Acest cadru îngreunează trăirea credinței și construirea vieții pe valorile creștine. Cu toate acestea, tinerii caută persoane de referință, credibile, care să le ofere sprijin și încurajare.

Un astfel de sprijin ar trebui să găsească tinerii în Biserică, în parohiile noastre, în comunitățile călugărilor și ale călugărițelor, în școli și universități, în propunerile asociațiilor bisericești.

Este un timp potrivit ca, împreună, să ne întrebăm: În ce măsură Biserica noastră locală este o mamă iubitoare pentru tinerii noștri? În ce măsură, ca familii, preoți, călugări și călugărițe, formatori, educatori etc. suntem animați de o adevărată dragoste față de tineri, o dragoste care să ne determine să îi căutăm, să îi ascultăm și să îi ajutăm fără prejudecăți? În ce fel le suntem sprijin în alegerea drumului lor în viață?

a) Să-i întâmpinăm și să-i ascultăm pe tineri

Adresându-se tinerilor, papa Francisc le spunea că "Biserica dorește să stea în ascultarea glasului vostru, a sensibilității voastre, a credinței voastre; chiar și a îndoielilor voastre și a criticilor voastre. Faceți să se audă strigătul vostru, lăsați-l să răsune în comunități și faceți să ajungă la păstori" (Scrisoare către tineri, 13 ianuarie 2017). Ascultându-i pe tineri, Biserica noastră locală poate auzi vocea Domnului care răsună și astăzi. Să nu ne fie teamă să intrăm în dialog cu ei, să le ascultăm dorințele, să le apreciem eforturile, să lăudăm realizările lor, să le încurajăm inițiativele, să le primim criticile etc. Să facem precum sfântul Benedict, care le recomanda abaților să-i consulte și pe tineri înainte de orice alegere importantă, pentru că "adesea Domnul revelează soluția cea mai bună chiar celui mai tânăr" (Regula sfântului Benedict III, 3).

b) Să-i însoțim cu grijă și respect pe tineri

Tema următorului Sinod al Episcopilor ne face mai conștienți că grija față de tineri presupune o responsabilitate semnificativă. Avem o misiune măreață în ceea ce privește însoțirea tinerilor, pornind de la credință, ascultând tradiția Bisericii și cu obiectivul clar de a-i sprijini în discernământul lor vocațional și în alegerile fundamentale ale vieții, pornind de la conștientizarea faptului că unele dintre aceste alegeri sunt permanente (cf. Documentul pregătitor pentru a XV-a Adunare Generală Ordinară a Sinodului Episcopilor).

- Să îi ajutăm pe tineri să descopere că darul credinței vine de la Dumnezeu, dar este și un răspuns la faptul de a te simți ales și iubit! Acest dar se trăiește intens prin ascultarea cuvântului lui Dumnezeu, prin rugăciune, prin slujirea aproapelui, prin deciziile zilnice luate în lumina prezenței lui Dumnezeu.

- Să le oferim tinerilor ocazii de cateheză și de formare! Nu este ușor să ne adresăm tinerilor, însă ei au o nevoie imensă de a descoperi și de a înțelege. Întrebările lor nu trebuie să rămână fără răspunsuri. Nu ar trebui să fie nicio parohie în care să nu se țină periodic cateheza pentru copii și pentru tineri.

- Să îi sprijinim pe tineri în alegerea stării de viață! Cât de important este ca tinerii să vadă modele autentice de trăire a vieții de familie, a preoției și a vieții consacrate! Mărturia unei vocații autentice trebuie să fie urmată și de disponibilitatea de a-i însoți pe tineri pe drumul alegerii stării de viață. Încurajarea grupurilor și a inițiativelor vocaționale, atenția față de ministranți, cursurile pentru logodnici etc. ajută tinerii să ia deciziile importante pentru viața lor.

- Să încurajăm și să susținem asociațiile bisericești de tineri! Aceste asociații oferă oportunități de întâlnire și de formare de care tinerii au nevoie. Fiecare dintre aceste grupuri prezente în parohiile noastre trebuie să fie însoțite de preoți, de persoane consacrate sau de laici, astfel încât să crească tot mai mult. De multe ori, în aceste asociații se maturizează răspunsurile la chemarea lui Dumnezeu.

- Să dăm mai multă importanță întâlnirilor pentru tineri la nivel național, diecezan și parohial! E drept, în dieceza noastră avem bucuria de a trăi, an de an, celebrarea Zilei Tineretului și a Sărbătorii Copiilor, la nivel național se organizează Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic, iar la nivel mondial, Ziua Mondială a Tineretului, precum și întâlnirile organizate de Comunitatea din Taizé.

Acestea sunt ocazii deosebite în care tinerii să împărtășească bucuria credinței și să manifeste lumii prietenia lor cu Cristos. Să nu uităm că cei mai buni evanghelizatori ai tinerilor pot fi tinerii înșiși. De aceea, este de mare ajutor să susținem participarea lor la aceste întâlniri care le pot marca viața și le oferă o posibilitate de a se găsi împreună pentru misiunea de evanghelizare.

+ Petru Gherghel, episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat