Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

* Petru Susan (Bălușești). "Așa cum am mai scris și în numerele trecute, sunt un ascultător fidel al Radioului Iași și ascult în fiecare duminică și sărbătoare de poruncă sfânta Liturghie transmisă din catedrala din Iași. Duminică, 24 septembrie, predica mi-a plăcut foarte mult și toată săptămâna am încercat să pun în practică întrebarea care s-a repetat de mai multe ori: «De ce stați aici degeaba?». Așa și noi, de ce să stăm și să nu întrebăm ceea ce ne interesează: Din ce lemn a fost făcută crucea lui Isus? Am lucrat în Israel timp de 6 ani și m-am tot interesat: din ce lemn era crucea lui Isus? Doresc să primesc răspuns la această întrebare, pentru a afla toți cei care citesc revista «Lumina creștinului». Această revistă o citesc și copiii mei din Italia care sunt abonați și pe care i-am întrebat dacă au aflat proveniența lemnului crucii. În luna septembrie am avut sărbătoarea dedicată sfintei cruci și am cântat «Te salut, o, sfântă cruce», cu refrenul: «Tu ești pom din pomul vieții / Care-ai frânt puterea morții / Și prin tine s-a deschis / Raiul, care-a fost închis». Atunci eu cred că lemnul crucii a fost din lemn de măr pentru că pomul vieții din care a mâncat Adam era un măr. Nu vreau să mor fără să aflu adevărul!"

E bine că vă gândiți la cruce. Sfânta Scriptură nu ne spune din ce pom a fost cioplită, ci doar atât: "Ei l-au omorât, atârnându-l pe lemnul crucii" (Fap 10,39c). În plus, nici despre măr nu ni se vorbește în Cartea Genezei, ci doar atât, că Dumnezeu a poruncit: "Din pomul cunoștinței binelui și răului să nu mănânci, căci în ziua în care vei mânca din el, vei muri negreșit". Poate ar fi fost interesant să se știe din ce lemn a fost făcută crucea lui Isus. Dar mai important este să realizăm de ce a murit Isus pe lemnul crucii și cât ne străduim noi pentru a ajunge în împărăția sa. "Moartea pe cruce constituia cea mai grea moarte pe care mintea omenească și-o putea imagina. Cicero interpelează Senatul roman în privința unui cetățean roman ucis pe cruce: «Dacă a bate un cetățean roman cu vergi este un atentat, dacă a-l pune în lanțuri este un sacrilegiu, ce poate fi spânzurătoarea pe cruce?» Cicero, acest geniu al oratoriei, nu găsește cuvânt de calificare; o descrie ca fiind moartea cea mai crudă și mai teribilă, iar Tacit o numește «supliciu de sclav». Și totuși nu despre un cetățean este vorba, ci de Isus, Fiul lui Dumnezeu". (Anton Moisin, Jertfa răstignirii - rațiune și mister, Ed. "Sapientia", p. 44).

* R. (e-mail). "Aș dori să fac o plângere...! Vreau să fac botezul copilului și nunta religioasă și am nevoie de o hârtie că am făcut întâia împărtășanie (am făcut întâia împărtășanie, eu fiind botezată la ortodocși, după, trecând la catolici)... Din păcate, părintele spune că nu mă găsește... Cum e posibil așa ceva?... Cum e posibil să nu fiu găsită în registre, eu având poze de la întâia împărtășanie și spovedindu-mă de 30 de ani la catolici?! Ca să mă căsătoresc, îmi trebuie această hârtie. Spuneți-mi unde să mă mai adresez...? Totul este plănuit ca botezul și căsătoria să aibă loc și nu putem să facem nimic fără această hârtie!"

Mai întâi, felicitări pentru că ați ales să vă puneți în rânduială cu căsătoria. Acest pas este important și sperăm că va fi pentru dv. o apropiere mai mare de Dumnezeu și de Biserică. Cu privire la cele sesizate, am luat legătura cu părintele paroh. Din cele cercetate rezultă că ați uitat să ne spuneți că părintele a căutat mai multe zile la rând pentru o perioadă de cinci ani, anii când i s-a comunicat că ați fi făcut întâia împărtășanie. Din păcate, nu sunteți notată în anii respectivi. Și asta vi s-a comunicat. Apoi vi s-a comunicat ceea ce știe și părintele care vă va face căsătoria. Pentru încheierea acestui sacrament nu aveți nevoie de adeverință că ați făcut întâia împărtășanie, ci de adeverință că ați fost botezată și n-ați mai fost căsătorită. Ca atare, trebuie să vă adresați parohiei în care ați fost botezată pentru primul document, iar pentru al doilea trebuie să vă adresați parohiei de care ați aparținut, adică parohiei în care ați fost înscrisă. În caz că nu obțineți asemenea documente, puteți demonstra cu martori (nași, părinți, rude), care vor trebui să depună mai întâi un jurământ. Cu speranța că ați înțeles cum stau lucrurile, vă dorim o căsătorie binecuvântată de Dumnezeu și o viață în urmarea Aceluia care a murit pe cruce pentru dv.!



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat