Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În apararea sanatatii -

Pericolele sezonului rece. Hipotermia

Temperatura normală a corpului nu are o valoare fixă, diferiți factori determinând încadrarea acesteia în intervalul 36,5-37,5oC. Astfel, temperatura normală poate varia în funcție de momentul zilei (valori mai mici dimineața devreme), de regiunea corporală în care se măsoară (bucal, valori mai mari decât sub braț), de stările fiziologice (valori ușor mai mari în sarcină, la ovulație), de exercițiul fizic (valori mai mari în activitate fizică decât în repaus), de vârstă (vârstnicii au valori normale mai mici decât adulții).

Menținerea temperaturii normale se realizează prin echilibrul dintre producerea și pierderea de căldură. La acumularea căldurii în interiorul corpului contribuie diferite procese care au loc în organism, la care se adaugă căldura venită din mediul exterior. Pierderile de căldură au loc în principal prin trei mecanisme:

1. Prin conducție - contactul direct cu un obiect mai rece va prelua căldura corpului până vor ajunge la o temperatură egală (de exemplu, când o persoană stă pe un scaun metalic, va pierde din căldură până când scaunul va ajunge la temperatura corpului, apoi pierderea va înceta).

2. Prin convecție - curenții de aer preiau căldura de pe suprafața corpului. În mod normal există un strat de aer în intim contact cu pielea, de câțiva milimetri, care absoarbe o parte din căldura din corp și care rămâne constant dacă nu apar curenți de aer. Când bate vântul, acest strat de aer încălzit este înlocuit cu un altul, mai rece, în care se va degaja o nouă cantitate de căldură din corp, astfel vântul intensifică senzația de frig, iar noi simțim mai rece decât temperatura reală a aerului. Poate unii ați remarcat la aplicațiile pentru starea vremii cele două valori indicate: temperatura aerului și temperatura resimțită. De acest proces ne bucurăm însă pe timpul verii, când folosirea ventilatoarelor ne ajută să ne răcorim.

3. Prin radiație - preluarea căldurii dintr-un corp cald de către unul rece prin intermediul razelor infraroșii, adică fără a exista contact direct între acestea (de exemplu, pereții reci pot prelua căldura dintr-un corp cald).

Hipotermia este starea generală a organismului determinată de scăderea temperaturii corpului sub valorile normale (de obicei sub 35oC). Este o stare periculoasă, care poate amenința viața. De aceea, în special în sezonul rece, care predispune la astfel de situații, trebuie să fim atenți și să luăm măsurile de precauție potrivite. Copiii și vârstnicii sunt mai predispuși la hipotermie.

Alcoolul are un rol aparte în pierderile de căldură, deoarece dă falsa impresie de căldură și predispune la pierderi importante: după ingestia alcoolului, vasele de sânge se dilată, fenomen care va da senzația de căldură, dar în același timp va face să se piardă mai multă căldură (de circa 8 ori mai multă), deoarece va crește fluxul de sânge (iar sângele transportă căldura din interiorul corpului).

Măsuri de precauție: mai multe rânduri de haine călduroase; băuturi calde (însă nu cafea și nu alcool, deoarece acestea împiedică producerea de căldură în corp); evitarea expunerii prelungite la frig; scoaterea imediată a hainelor umede (mănuși, șosete). Activitatea fizică intensă duce la pierderi mai mari de căldură, însă exercițiile ușoare ajută la încălzire când ne este frig (frecarea mâinilor, mișcări de flexie și extensie a mâinilor și picioarelor). De asemenea, purtarea fesului/pălăriei este foarte importantă, deoarece o mare parte din căldură se poate pierde când avem capul descoperit. Nu în ultimul rând, să nu uităm să avem noi grijă de copiii și de vârstnicii care nu pot avea singuri grijă de ei.

Dr. Bianca Hanganu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat