Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri . Stiri . Stiri -

Știri interne

Seminarii regionale
Un seminar regional la care au participat specialiști din domeniul îngrijirii și asistenței persoanelor vârstnice a fost organizat de Episcopia de Iași, prin Oficiul pentru Pastorația Sanitară, în colaborare cu Centrul Diecezan Caritas Iași, la 21 septembrie, la Casa "Sfântul Iosif" din Iași a Congregației "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe". "Analiza nevoilor persoanelor vârstnice în raport cu oferta de servicii oferite la nivel județean și a politicilor destinate acestora" a fost tema conferinței regionale desfășurate la Bacău în ziua de 11 octombrie, eveniment organizat de Caritas Iași în colaborare cu Consiliul Județean Bacău.

Fundația "Anton Durcovici"
O grădiniță cu trei grupe de copii și program prelungit, care va funcționa în "Casa Comunității" din spatele bisericii "Sfânta Tereza" din Roman, va fi primul obiectiv al Fundației "Anton Durcovici". Sediul fundației, a cărei existență a fost aprobată la 2 octombrie de Judecătoria Roman, va fi la Roman, str. Ștefan cel Mare, nr. 228. Începând din anul 2012, fundația urmărește înființarea Școlii Catolice în orașul Roman. Cei care doresc să se alăture acestei fundații pot lua legătura cu pr. paroh Pavel Chelaru, (tel. 0233/741194; e-mail: parohia sfterezaroman@gmail.com).

Cetățean de onoare
Excelența Sa Miguel Maury Buendía, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Iași, în cadrul evenimentului "Seara Valorilor", desfășurat sâmbătă, 14 octombrie, la Primăria Iași. În cadrul aceluiași eveniment, PS Petru Gherghel a fost onorat cu premiul "Centenar", după ce în cursul dimineții a participat, împreună cu pr. paroh Paul Budău, la Liturghia în cinstea sfintei Parascheva de la catedrala mitropolitană din Iași.

Genurile din Biblie
Un moment de formare biblico-pastorală menită să-i ajute pe cei interesați și doritori de cuvântul lui Dumnezeu să-l citească și să-l interpreteze corect a fost organizat la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, sâmbătă, 28 octombrie. Preoții Eduard Patrașcu, Iosif Antili, Alois Bulai, Iulian Faraoanu și sr. Iuliana Neculai, NDS, au vorbit participanților despre chestiunea genurilor literare din Biblie. A fost invitat și PS Petru Gherghel. Corul de copii "Sicut Pueri" ("Asemenea Copiilor") a susținut un microrecital.

Pelerini la Cacica
Mai mulți elevi care vor susține la sfârșitul acestui an școlar examenul de bacalaureat au participat sâmbătă, 28 octombrie, la pelerinajul anual al absolvenților de liceu la sanctuarul marian de la Cacica. Pelerinajul a fost organizat de Oficiul pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli. Elevii au fost salutați la sanctuar și de PS Aurel Percă.

Jubilee
Surorile Milostive ale Sfântului Carol Borromeu au marcat la 24 septembrie, la Gioseni, 25 de ani de prezență și slujire în România. În aceeași zi au celebrat 20 de ani de activitate membrii Societății "Sfântul Vincențiu de Paul" din Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași. Asociația Kolping Moldova a sărbătorit la 28 octombrie, la Oituz, 25 de ani de prezență în dieceză. În sanctuarul de la Onești, la 30 octombrie, frații capucini au marcat încheierea anului jubiliar prilejuit de împlinirea a 25 de ani de slujire capucină în România, prin Liturghia prezidată de ÎPS Miguel Maury Buendía. La împlinirea a 15 ani de existență, Oficiul pentru Pastorația Universitară a lansat, la 15 octombrie, site-ul propriu, www.opuis.ro.

Discernământ vocațional
Membrii Oficiului pentru Vocații s-au reunit la Bacău, la 3 octombrie. A fost analizat Documentul pregătitor al Sinodului Episcopilor dedicat tinerilor, din prisma animatorului vocațional. Oficiul are câteva propuneri la nivel diecezan, pentru a-i ajuta pe adolescenți și tineri să discearnă cât mai bine vocația lor: întâlniri vocaționale, a doua ediție a Zilelor Seminarului și cateheze cu opt teme lunare.

Copiii și Rozariul
Mai mulți copii din Iași s-au adunat împreună cu PS Petru Gherghel în catedrala din Iași, la 18 octombrie, pentru a se alătura inițiativei "Un milion de copii se roagă Rozariul", organizată la nivel mondial. "Toți copiii vor deveni «un adevărat canal» prin care Maica Domnului să mijlocească și să comunice lumii de azi și tuturor oamenilor o pace durabilă și o adevărată binecuvântare pentru fiecare locuitor al acestui pământ", notase episcopul de Iași în mesajul din 1 octombrie prin care invita copiii la această inițiativă. În anul precedent, copii din 69 de țări au luat parte la această inițiativă de rugăciune.

Exerciții spirituale
Pentru preoții din Dieceza de Iași sunt propuse două serii de exerciții spirituale la Casa Pelerinului din Poiana Micului: 22-27 octombrie (predicator pr. Daniel Iacobuț) și 6-10 noiembrie (predicator pr. Anton Diacu). Sunt disponibile 12 locuri în fiecare serie, în 6 camere, fiind asigurată și masa. Organizatorul acestor exerciții este Oficiul pentru Cler. Înscrierile se fac prin e-mail: paroh@poianamicului.ro sau la tel. 0788/339433 (pr. Gabriel Bucur).

Campanie de suflet
Pentru a sprijini familiile cu probleme socio-economice din Iași în vederea acoperirii unor nevoi, precum: hrană, îmbrăcăminte, medicamente, asistență medicală gratuită, oferindu-le astfel baza pentru acordarea unor servicii, Episcopia de Iași, prin Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta", și Mitropolia Moldovei și Bucovinei, prin Arhiepiscopia Iașilor, Protopopiat Iași I și Fundația Medicală "Providența", au demarat, începând din luna octombrie, campania "Un suflet valorează cât toată lumea întreagă". Campania se va încheia în luna decembrie cu un târg denumit "Atelier de Crăciun", cu produse realizate de copiii beneficiarilor. Informații despre donații: Ionela Amariei (tel. 0753/529962) sau Ramona Ciobanu (tel. 0769/664531).

Biblia fără note
Departamentul de Cercetare Biblică al Diecezei de Iași anunță că a fost retipărită ediția din anul 2016 a Bibliei, în cele două formate: primul, 17/24 cm, 1.516 pagini, ediție bicoloră (negru și roșu), cusută și legată în coperte cartonate și plastifiate, la 95 lei, și altul, 13/18 cm, 1.368 pagini, ediție monocromă, cusută și legată în coperte cartonate și plastifiate, la 65 lei. Bibliile pot fi comandate la Departamentul de Cercetare Biblică (tel. 0768/767447; 0333/102208; e-mail: biblia_catolica@yahoo.ro) sau de la librăriile catolice din țară.

Pentru cadrele medicale
PS Petru Gherghel a celebrat Liturghia pontificală dedicată cadrelor medicale, miercuri, 18 octombrie, în catedrala din Iași. Printre concelebranți a fost pr. Eugen Robu, responsabilul Oficiului pentru Pastorația Bolnavilor. O Liturghie pentru medicii și cadrele medicale din Bacău a fost celebrată în aceeași zi în biserica "Sfinții Petru și Paul", fiind prezidată de pr. Ionel Bejan, care a sărbătorit și împlinirea a 70 de ani de viață. A concelebrat pr. Leonard Farcaș, capelan pentru pastorația bolnavilor din localitate. La Bacău, în fiecare ultimă duminică din lună, la ora 18.00 se celebrează Liturghia pentru cadrele medicale, urmată de o cateheză dedicată acestora.

Pentru familii
Printre activitățile pastorale ale Oficiului pentru Pastorația Familiei din luna octombrie se numără: masă rotundă despre copiii abandonați, la sediul Prefecturii din Iași (4 octombrie); prezentarea cărții "Vreau să înțeleg cu cine mă căsătoresc", la Vaslui (8 octombrie), la Botoșani (15 octombrie) și Florești (22 octombrie); prezentarea exortației apostolice "Amoris laetitia", la Roman "Isus, Bunul Păstor" (29 octombrie); întâlnire cu un grup de familii la Surorile "Compania Maicii Domnului" din Nisiporești (15 octombrie); întâlnire cu văduvii și văduvele la Centrul "Gaudium et Spes" de la Traian (28 octombrie).

Spovezi și direcțiune
Părintele Viorel Ababei, numit "poenitentiarius magnus" de la 1 august, este disponibil pentru Spovadă și direcțiune spirituală, în capela "Anton Durcovici" a catedralei din Iași, în fiecare marți, între orele 09.00-12.00 și 16.00-18.00.

Numiri și transferuri
- La propunerea definitoriului provincial, PS Petru Gherghel a făcut o serie de numiri și transferuri începând cu 1 octombrie, în parohiile administrate de părinții franciscani din Dieceza de Iași: numire de paroh: pr. Ion Ciuraru - Hălăucești (de la 1 septembrie);
numiri de vicari: pr. Ioan Lupu și pr. Clement Tălin - Luizi-Călugăra, pr. Vlad Bogdan Bejan - Hălăucești, pr. Cezar Nanea - Buruienești, pr. Liviu Baciu - Prăjești; transferuri de vicari: pr. Cristian Diacu - Luizi-Călugăra, pr. Sergiu Bolog - Prăjești.
- În cadrul Ordinului Fraților Minori Conventuali, în Provincia "Sfântul Iosif" din România au mai fost stabilite următoarele transferuri: pr. Iosif-Eduard Cadar - Conventul "Sfântul Francisc de Assisi" din Roman și vicerector la Institutul Franciscan; pr. Ciprian Mate - Conventul "Sfântul Anton de Padova" din Roman și colaborator la Fundația "Pacea" și la Centrul Social; pr. Adrian Herciu - Conventul "Sfântul Bonaventura" din București și paroh la Crevedia (Buftea).

A trecut la Domnul
În noaptea de 5 octombrie, a trecut la Domnul sora Electa Robu CJ, în vârstă de 57 de ani, după 32 de ani de viață consacrată. S-a născut în Traian (NT), la 8 septembrie 1960. A intrat în noviciat în Congregatio Jesu - pe atunci Institutul "Sfânta Maria" din Popești-Leordeni în anul 1986. La 21 noiembrie 1988, a depus primele voturi, ca membră a comunității de la catedrala din București. În anul 1995 a depus voturile perpetue, primind misiunea de a lucra la secretariatul Nunțiaturii Apostolice din București. În anul 2009 a fost numită secretară provincială. A activat ca asistent social în comunitatea Congregatio Jesu "Divina Milostivire" din Cupcini, Republica Moldova (2009-2011) și apoi la Centrul Social "Maria Ward" din Rădăuți (2011-2012). În perioada 2012-2016 a slujit la Aosta (Italia). Slăbită de cancer, la 7 iunie a revenit în țară, ca sacristană la biserica "Congregatio Jesu" din Popești-Leordeni. Liturghia de înmormântare a avut loc la 7 octombrie, la Popești-Leordeni. A fost înmormântată în Cimitirul Bellu Catolic din București.

Pe scurt
- 24 septembrie: Vizita PS Petru Gherghel în Parohia Târgu Frumos, însoțit de pr. Cristian Diac
- 29 septembrie - 8 octombrie: Ziua Persoanelor Vârstnice, marcată de Centrul Diecezan Caritas Iași la Iași, Iugani, Oțeleni, Suceava, Roman, Huși, Pârgărești (Satu Nou și Nicorești), Valea Mare și Faraoani
- 2 octombrie: Deschiderea anului academic 2017-2018 la Iași pentru Institutul Teologic din Iași și pentru Facultatea de Teologie, prin Liturghia prezidată de PS Petru Gherghel în capela Seminarului
- 2 octombrie: Inaugurarea locului de joacă amenajat în curtea Centrului "Maria Ward" din Rădăuți, în prezența finanțatorilor din Franța, cu un moment artistic susținut de copii
- 7 octombrie: Întâlnirea națională de toamnă a terezinelor, cu tema: "Pe cale, cu privirea spre viitor", în biserica din Buruienești, participantele fiind salutate și de PS Aurel Percă
- 7 octombrie: Întâlnirea de toamnă a președinților conferințelor vincențiene din Dieceza de Iași la Bălțați, cu tema "Vincențianul și susținerea din partea familiei sale"
- 9-11 octombrie: Întâlnirea Comisiei pentru Pastorația Tineretului din cadrul Conferinței Episcopilor Catolici din România, Dieceza de Iași fiind reprezentată de pr. Felix Roca și Raluca Cocuț
- 10 octombrie: Conferința "O mărturie americană despre libertatea de conștiință", susținută la Iași de Kim Davis și Horațio Gabriel Miheț, în cadrul conferințelor cu aceeași temă organizate de Coaliția pentru Familie, în perioada 6-13 octombrie, în principalele orașe ale țării și în capitală
- 13-15 octombrie: Cursul anual de formare pentru președinții parohiali ai Acțiunii Catolice din Dieceza de Iași, la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian
- 15 octombrie: Deschiderea anului universitar 2017-2018 la Iași, cu Liturghia prezidată de PS Petru Gherghel în catedrală.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat