Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Interviu cu pr. Alexandru Balațchi

Vă mulțumesc pentru sprijinul în vestirea evangheliei

Părintele misionar Alexandru Balațchi a fost numit de câteva luni paroh al comunității San Bartolome din Palestina, Ecuador. I-am pus câteva întrebări pentru a afla mai multe despre activitatea sa pastoral-misionară.

- Părinte Alexandru, acum sunteți paroh; s-a schimbat în vreun fel munca dv. pastorală de până acum? Care sunt diferențele?

Pot spune că munca pastorală nu s-a schimbat foarte mult, schimbarea ar fi mai mult de teritoriu. Fiind la început, în această perioadă încerc să-i cunosc mai bine pe oameni, să le cunosc așteptările și necesitățile lor cele mai urgente.

- Ce se așteaptă în Ecuador de la un preot misionar?

Oamenii așteaptă în primul rând disponibilitate. Așteaptă să-și sacrifice timpul, să se dedice mereu slujirii lui Cristos și aproapelui. Fiind un popor ce pune accentul pe partea sentimentală, nu trebuie să faci multe lucruri pentru a ajunge la inima lor; dacă ești deschis și comunici cu ei, te acceptă ca pe unul de-al lor și te consideră ca făcând parte din familie.

- Care sunt provocările și problemele cu care vă confruntați cel mai mult?

Din păcate, așa cum am menționat și în interviul anterior din februarie, problema cea mai mare a comunității pe care o păstoresc sunt drogurile. Foarte mulți tineri și adolescenți, chiar de la 11-12 ani, cad pradă dependenței, alții dintre ei devin mici traficanți și, din cauza acestei situații, au crescut numărul furturilor și al tâlhăriilor. O altă provocare este aceea de a-i feri pe credincioșii noștri de atacurile altor grupări religioase. Noi grupări își fac apariția, încercând să își construiască lăcașuri de cult. Procentul majoritar al catolicilor este în pericol să se diminueze, iar la aceasta se adaugă lipsa unui raport de respect și a unui dialog interreligios și ecumenic.

- Ce v-a marcat cel mai mult până acum?

Faptul că de fiecare dată când ajung în filiale, care sunt aproximativ 50 la număr, oamenii încearcă să ofere ce au ei cel mai bun, făcându-mă să mă simt parte din familia lor. Sunt sate în care nu există nici școli, nici serviciu medical, iar statul nu este interesat de soarta lor. Singurele persoane care îi vizitează sunt preotul și catehetul.

- Cum faceți față distanțelor?

Cel mai dificil de ajuns în toate comunitățile este în timpul iernii, atunci când plouă aproximativ 6 luni. Neavând drumuri, ci mai mult niște cărări, mașina misiunii este supusă unor situații destul de dificile și se strică, necesitând intervenții aproape în fiecare lună, dacă nu mai des. În acest sens, aș vrea să mulțumesc Centrului Misionar Diecezan pentru ajutorul substanțial primit luna trecută. Am făcut o reparație capitală a mașinii și sper să nu mai avem atât de multe probleme. Le mulțumesc și tuturor oamenilor de bunăvoință care au oferit ceva din puținul lor ca noi să vestim evanghelia.

- Prin ce se remarcă ecuadorienii?

Prin căldura sufletească și spiritul ospitalier pe care le au. Se atașează mult de credință și au foarte multe novene. În fiecare familie își amenajează un mic altar unde așază statuia sfintei Fecioare Maria sau a patronului lor.

- Cum se implică oamenii în evanghelizare, în transmiterea credinței?

Există multe grupuri în parohie care se implică foarte mult în răspândirea credinței. Cei care au pregătirea necesară, adică s-au format din punct de vedere religios, încearcă să viziteze comunitățile îndepărtate pentru a evangheliza.

- Un gând de final?

Vreau să vă mulțumesc tuturor pentru că vă gândiți la noi, cei care suntem departe de casă. Vă mulțumesc pentru gândurile, rugăciunile și ofertele voastre. Dumnezeu să vă răsplătească!

Pr. Florin-Petru Sescu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat