Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

Aglona

În sudul Letoniei, în Dieceza de Rçzekne-Aglona, nu departe de granița cu Belarus, se află cel mai mare sanctuar al țării, Aglona. Situat în mijlocul unei păduri de brad, are o importanță națională datorită istoriei îndelungate, dar și a marii afluențe de pelerini. Letonia a fost considerată întotdeauna o țară cu mare evlavie către Maica Domnului, papa Inocențiu al III-lea numind-o, în anul 1215, Terra Mariana. În același an, episcopul Albert, construind catedrala din Riga, a dedicat-o cu hramul "Adormirea Maicii Domnului".

Icoana sfintei Fecioare Maria de la Aglona este foarte veche, pictată pe o placă din lemn de stejar, unele tradiții atribuind-o chiar sfântului Luca. Este o imagine bizantină, ferecată în aur și argint. Din cauza timpului, chipul Mariei și al pruncului s-au înnegrit, și astfel mai este numită "Fecioara Neagră de la Aglona".

Istoria spune că țarul Emanuel al II-lea a primit cadou această icoană de la Constantinopol, în anul 1384, și a oferit-o ulterior marelui duce al Lituaniei, Vytautas cel Mare. Acesta, la rândul lui, a oferit-o călugărilor dominicani de la Trakai. Mai târziu, în împrejurări necunoscute, a ajuns la generalul Gonosevski, care o purta mereu în războaiele pe care le conducea. Ca mulțumire pentru victoriile câștigate, a oferit icoana călugărilor dominicani de la Aglona. La început, sanctuarul în care a fost expusă icoana era o bisericuță de lemn în mijlocul pădurii. Însă, întâmplându-se multe fapte miraculoase în fața icoanei, au început să vină din ce în ce mai mulți pelerini și era nevoie de o biserică mai mare. Tocmai de aceea, ulterior, s-a construit o biserică de piatră, inaugurată în anul 1768. Este un edificiu grandios, în stil baroc italian, fiind considerată cea mai frumoasă biserică din Letonia.

În decursul timpului, în jurul bisericii s-au construit un spital, o școală elementară și un seminar, având o bibliotecă dotată cu peste 5.000 de volume.

Însă, din păcate, în anul 1840, regimul țarist a transformat conventul în închisoare pentru preoții catolici, iar în timpul Primului Război Mondial a fost transformat în spital militar și cartier general al armatei ruse.

Abia în anul 1920 a fost retrocedat Bisericii, iar arhiepiscopul de Riga și-a stabilit aici scaunul episcopal. Odată cu ocupația sovietică, clădirile sanctuarului devin sediu al unui colhoz. Cu toate aceste condiții, biserica a rămas funcțională și mulți pelerini au continuat să alerge spre icoana Maicii Domnului, pentru a-și găsi mângâiere și curaj în vremuri de persecuție.

În biserică pot fi văzute zece altare, lucrări a doi mari artiști polonezi, A. Valinovies și A. Eeskevies. În frumoase rame baroce sunt reprezentați sfinții Iosif, Ianuariu, Gheorghe și câțiva dintre ctitorii construcției.

Icoana miraculoasă este așezată deasupra altarului realizat din coloane de marmură roșie cu decorațiuni baroce aurite.

Între anii 1708 și 1710 a avut loc Marele Război al Nordului, iar ținutul Trakai era în pericol. Pentru a fi ferită de distrugere, icoana Mariei a fost adusă de la Trakai la Aglona, iar ținutul Aglona a scăpat neatins de război. Istoria consemnează, de asemenea, câteva sute de minuni care s-au întâmplat în fața acestei icoane. În anul 1780 Maria și pruncul au fost împodobite cu două coroane de aur. Principalele zile de pelerinaj sunt solemnitatea Rusaliilor și cea de la 15 august, Adormirea Maicii Domnului, când ajung aici peste 20.000 de pelerini din toate părțile țării.

Sfântul papă Ioan Paul al II-lea a fost pelerin la Aglona în anii 1980 (când i-a conferit titlul de basilica minor) și 1993, fiind întâmpinat aici de mulți creștini catolici, luterani, anglicani sau chiar ortodocși veniți din țările învecinate. Papa a subliniat într-un mod deosebit caracterul ecumenic al sanctuarului.

Pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat