Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Istorie -

A fost sfințită biserica din Fântânele (Vechi)

În sărbătoarea sfintei Tereza a Pruncului Isus, 1 octombrie, în Parohia Focuri a avut loc sfințirea bisericii și consacrarea altarului din filiala Fântânele (Vechi).

La eveniment ne-am bucurat de prezența episcopilor Petru Gherghel și Aurel Percă, a multor preoți, a peste 200 de nași și a mai multor credincioși din Focuri, dar și din alte parohii.

În altar s-au așezat moaștele sfintei Tereza a Pruncului Isus, ale fericitului Anton Durcovici, ale fericitului Vladimir Ghika, ale sfintei Ecaterina, fecioară martiră, și ale sfintei Maria Giuseppa Rossello, sfinți pe care îi vom avea alături la fiecare sfântă Liturghie și cărora ne rugăm să ne însoțească și să ne ajute să devenim, așa cum spunea și PS Aurel Percă la predica sa de la sfințire, "o Biserică vie"!

Piatra de temelie a fost sfințită în anul 2010 și imediat au început lucrările, făcute în mare parte în regie proprie. Biserica are lungimea de 24 m, lățimea este de 10 m, înălțimea turnului este de 16 m, iar înălțimea acoperișului este de 7 m. Biserica are și un demisol de circa 100 de m2, iar stilul bisericii este cel roman.

Biserica a fost zidită după o lungă așteptare a credincioșilor din această comunitate și după o promisiune pe care am făcut-o sfintei Tereza a Pruncului Isus în seminar, fapt care a dus la schimbarea hramului comunității.

Noua biserică s-a ridicat pe locul unde a fost prima, care a ars, lângă biserica veche, demolată din cauza stării avansate de degradare. După ce s-a celebrat mai întâi câțiva ani la demisolul noii biserici, după terminarea lucrărilor de finisare în interior s-a celebrat sfânta Liturghie în interiorul noii biserici.

Nu îi uităm pe toți binefăcătorii din țară și din străinătate care din puținul lor au contribuit la ridicarea acestui frumos lăcaș al Domnului: Episcopia de Iași, parohiile Tămășeni (în fiecare an), Focuri (în fiecare an), Adjudeni, Sagna, Oțeleni, Luizi-Călugăra, Târgu Frumos (de două ori), Bălțați, Iași "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", Săveni, comunitățile române din Torino (de patru ori), Padova și Verona, Primăria Fântânele și Consiliul Județean Iași și, nu în ultimul rând, credincioșii din Fântânele și mulți alți binefăcători care au dorit să rămână anonimi. Pentru toți, în fiecare zi la sfânta Liturghie și în rugăciunile noastre, îi cerem lui Dumnezeu ajutorul și binecuvântarea!

Pr. Petru Antonică

* * *

Fântânele, sat din comuna Focuri, situat pe dealurile dintre Bahlui și Jijia, a purtat inițial numele de "Cioara", fiind menționat pentru prima dată în anul 1835, denumindu-se apoi "Fântânele". Prezența catolicilor este semnalată pentru prima dată în statisticile catolice de Status animarum din 1884 ale Parohiei Horlești, cu 129 de credincioși, inițial catolicii așezându-se în partea de sud a satului ortodox. În statisticile din 1913 și 1914 apare și denumirea de "Fântânele", apoi s-a folosit numai "Fântânele Vechi" și "Fântânele Noi", urmând ca noua împărțire administrativă a teritoriului să unească iar cele două nume sub singura denumire de "Fântânele". De la 1 decembrie 1968, comunitatea este afiliată noii parohii înființate - Focuri "Adormirea Maicii Domnului". Deși aparțin aceluiași sat, diferențierea dintre cele două Fântânele (Vechi și Noi) se face prin faptul că sunt două biserici, în satul vechi și în satul nou: Fântânele Vechi, cu hramul "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", și Fântânele Noi, cu hramul "Sfânta Fecioară Maria Îndurerată". Comunitatea din Fântânele Vechi are 55 de familii, iar cea din Fântânele Noi are 12 familii. (cf. pr. Iosif Gabor, Dicționarul comunităților catolice din Moldova, Ed. "Conexiuni", Bacău, 1995).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat