Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Hirotoniri de diaconi

Un frate franciscan

Prin impunerea mâinilor PS Aurel Percă, în ziua de 4 octombrie, la Institutul Teologic Franciscan din Roman, fratele Cristinel Gal a fost hirotonit diacon.

În seara de 3 octombrie s-a celebrat trecerea din această viață a sfântului Francisc. Cu această ocazie, fratele Cristinel Gal a rostit profesiunea de credință și jurământul. În aceeași seară a fost sfințită și noua orgă.

La celebrarea de hirotonire de a doua zi, prezidată de PS Aurel Percă, s-a deschis solemn și noul an academic 2017-2018. Au participat părintele provincial, Teofil Petrișor, OFMConv. doi episcopi englezi, PS Patrick Kelly și PS Christopher Budd, dar și mulți preoți, persoane consacrate, seminariști și credincioși laici.

PS Aurel Percă, în cuvântul său de învățătură, a scos în evidență importanța păcii în lumea de astăzi, oferindu-l ca exemplu pe sfântul Francisc, plecând de la cuvântul proclamat în evanghelie: "Veniți la mine toți cei osteniți și împovărați și eu vă voi da odihnă. Luați asupra voastră jugul meu și învățați de la mine, căci sunt blând și smerit cu inima" (Mt 11,28-29). Un alt aspect pe care episcopul l-a subliniat a fost cu privire la ministerul diaconatului și caracterul universal al acestei slujiri, subliniind că această hirotonire trebuie să ne facă "să ne amintim că și noi trebuie să fim diaconi, adică slujitori atenți cu cei din jurul nostru, pentru ca toți să fim în armonie".

Înainte de binecuvântarea finală, noul părinte diacon a mulțumit lui Dumnezeu și tuturor celor care au contribuit de-a lungul anilor la formarea lui, precum și la pregătirea sărbătorii hirotonirii. Ministrul provincial a adresat salutul de "Pace și bine!", mulțumindu-i episcopului Petru Gherghel pentru mesajul transmis și susținerea Excelenței Sale, precum și episcopului auxiliar Aurel Percă pentru diaconul nou hirotonit, tuturor celor care au contribuit la organizarea și buna desfășurare a sărbătorii, cât și tuturor celor care au binevoit să fie prezenți.

Fr. Francisc-Ovidiu Cojoc, OFMConv.

* * *

Cinci orionini

În sărbătoarea "Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului" (7 octombrie), în biserica "Sfântul Alois Orione" din Voluntari (jud. Ilfov), bucuria a fost sporită pentru Congregația "Mica Operă a Divinei Providențe" (FDP) ("Don Orione") prin Liturghia de hirotonire întru diaconat a cinci seminariști, prin impunerea mâinilor ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit al Arhidiecezei de București, alături fiind și pr. Aurelio Fusi, FDP, superior provincial, un număr mare de preoți, rude, prieteni din țară și din străinătate și credincioși din oraș.

ÎPS Ioan Robu, în cuvântul de învățătură, a dorit să sublinieze cele trei cuvinte fundamentale din rugăciunea zilei: râvnă în muncă, răbdare în slujire, statornicie în rugăciune.

La sfârșitul sfintei Liturghii, cuvântul de mulțumire a fost adresat de părintele provincial, care a adus cuvinte de prețuire arhiepiscopului Ioan Robu, comunității "Don Orione" din Voluntari, familiilor diaconilor și în mod special tinerilor nou-sfințiți diaconi.

Cei cinci diaconi (Gabriel Ciubotariu din Izvoarele, Cătălin Gașpal din Tămășeni, Francisc Lăcătuș din Iași "Sfântul Anton", Andrei Lorenț și Fabian Pitreți din Mircești) se alătură celorlalți 11 preoți orionini români și celor doi călugări cu voturi perpetue care formează familia orionină din România.

Pr. Marius Bereșoaie, FDP



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat