Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Am învățat să transform catedra în altar

Interviu cu pr. Petru-Sebastian Tamaș, responsabil al Oficiului pentru Pastorația Școlară

- Care este rolul Oficiului pentru Pastorația Școlară?

Prin acest Oficiu, Biserica locală coordonează activitatea sa din școli, oferind instrumente de studiu, de muncă și de informare cu privire la problemele școlilor. El urmărește modul în care profesorii de religie își îndeplinesc misiunea și reglementează procedurile pentru primirea aprobării din partea episcopului pentru a continua această activitate. În ceea ce privește predarea religiei în școli, oficiul ține o strânsă legătură cu inspectoratele școlare județene pentru respectarea legislației în vigoare, urmărește formarea permanentă a profesorilor de religie, are grijă de elaborarea manualelor, programelor și a materialului didactic auxiliar, stabilește și promovează diferite inițiative (olimpiade, concursuri, asociații pentru apărarea drepturilor copiilor și ale profesorilor etc.). Oficiul pentru Pastorația Școlară este structurat pe patru zone de activitate: Iași, Roman, Bacău și Onești.

- Câte licee catolice sunt în dieceză? Unde sunt? Câți elevi sunt în aceste licee?

În Dieceza de Iași sunt cinci licee catolice, în care învață aproximativ 1.000 de elevi: Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif" Bacău, Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" Onești, Liceul Teologic "Sfântul Francisc din Assisi" Roman, Liceul Catolic "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" Iași (funcționează ca profil de teologie romano-catolică în cadrul Colegiului Pedagogic "Vasile Lupu") și Liceul Tehnologic "Ioan de la Salle" Pildești. La acestea se adaugă aproximativ 20 de grădinițe și centre educaționale susținute de diferite congregații călugărești, în care primesc educație aproximativ 800 de copii.

- Ce ne puteți spune despre ora de religie? Cum ajunge cineva profesor de religie?

Deși este așezată în trunchiul comun al disciplinelor școlare, ora de religie are de câțiva ani un statut precar: la începutul fiecărui ciclu de învățământ, pentru a participa la ora de religie, elevii depun o cerere. În general, aceste ore de religie sunt susținute de profesori care au pregătirea necesară, iar acolo unde ei nu pot fi prezenți (din cauza numărului mic de copii, a distanței prea mari), îi revine parohului misiunea de a se îngriji ca toți elevii să beneficieze de acest drept. În prezent, în Dieceza de Iași sunt angajați în școli, atât în sistem de normă întreagă, cât și la plata cu ora, aproximativ 90 de profesori. Pentru a putea preda disciplina "Religie", pe lângă pregătirea teologică și pedagogică cerută de legislația în vigoare, e necesar și un aviz din partea cultului, numit "missio canonica", pe care îl dă episcopul locului în baza recomandării preotului paroh.

- Care sunt activitățile de referință organizate de Oficiul pentru Pastorația Școlară?

În colaborare cu Ministerul Educației, în fiecare an este organizată olimpiada de religie pentru elevii claselor V-XII, la diferite etape: școlară, județeană, națională. De asemenea, există o gamă variată de concursuri școlare: concursul de desen "Să trecem pragul speranței", concursul de eseuri și creație religioasă "Fericitul Anton Durcovici" etc. În fiecare an se organizează pelerinajul absolvenților de liceu la Cacica. Există diferite inițiative organizate la nivel local, precum cea a liceenilor din Bacău care se roagă împreună în luna octombrie și în luna martie. În ceea ce privește activitatea profesorilor, în fiecare an este organizat un simpozion național sau internațional sau sunt organizate zile de exerciții spirituale, sunt apoi cercurile pedagogice etc. La acestea se adaugă o serie întreagă de activități inițiate și derulate la nivel zonal.

- De ce ar trebui cineva să aleagă un liceu catolic?

Un liceu catolic oferă o educație pe care nu o oferă nicio altă școală: educația integrală. Sunt patru elemente care o definesc. Primul este elementul uman: formează persoane serioase, demne de încredere, credibile, persoane care știu să se stăpânească pe sine, să-și controleze propria afectivitate. Al doilea element este cel spiritual: pun persoanele în contact cu Dumnezeu. Acest element va ajuta și formarea umană, căci oferă motivația pentru a vrea să facă binele și nu răul. Al treilea element este educația intelectuală. Se referă la capacitatea de a judeca, de a fi critic, de a nu fi înșelat de o anumită ideologie, de a fi unul care gândește, care este inteligent. Al patrulea element este pregătirea pentru o meserie, pentru o profesie. Cu cât primele trei elemente vor fi mai puternice, cu atât va fi mai creativă exercitarea profesiei pentru care elevul se pregătește. Astfel vom avea în societate creștini adevărați, cu mintea deschisă, dar și cu sufletul mare.

- Ce ați spune unui tânăr despre Isus Cristos?

I-aș spune că nimeni nu-i ca el. Isus a fost singurul care s-a prezentat ca venind de la Dumnezeu și a demonstrat că el este Dumnezeu. Isus a fost singurul a cărui venire și a cărui moarte au fost profețite cu multe secole înainte de naștere. Isus a fost singurul care a venit direct de la Dumnezeu, prin naștere dintr-o fecioară. Isus a fost singurul care a trăit așa cum a predicat, ca un sfânt. Isus a fost singurul care nu a căutat să câștige faima și onoarea oamenilor. Isus a fost singurul care avea autoritate asupra demonilor, asupra elementelor naturii, singurul care a vindecat bolnavi incurabili. Isus a fost singurul care nu a murit de o moarte naturală sau printr-o condamnare justă, ci a murit pentru iertarea păcatelor noastre. Isus a fost singurul care a înviat din morți. Cine îi este prieten lui Isus Cristos posedă cel mai mare bine posibil.

- Se spune că în școală și profesorul învață de la elevi. Dv. ce ați învățat de la elevi?

Am învățat de la ei că, dacă te-ai oprit din studiat și din a crește, ai pierdut șansa de a fi mai bun; am învățat că fără pasiune te stingi precum o lumânare sub adierea vântului de toamnă; am învățat că niciodată nu le știi pe toate și mereu mai e ceva de învățat; am învățat să mă ridic atunci când eșuez, căci eșecul nu-i decât o treaptă spre succes; am învățat să nu mă mulțumesc cu lucrurile mici, să construiesc cetăți și nu cocioabe; am învățat să transform catedra în altar, iar acolo să mă jertfesc precum Cristos; am învățat să am ca modele oameni mari și astfel să le calc pe urme; am învățat că ceilalți nu-mi sunt adversari, ci prieteni cu care împart aceleași pasiuni și vise; am învățat că fără iubire știința ucide, iar fără știință iubirea este oarbă.

A consemnat pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat