Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Centenarul de la Fatima, la final

Pentru a celebra cei o sută de ani de la aparițiile sfintei Fecioare de la Fatima, papa Francisc a instituit un An Jubiliar, cu posibilitatea obținerii indulgenței plenare, în perioada 27 noiembrie 2016 - 26 noiembrie 2017.

Pe lângă alte celebrări și manifestări, punctul central al centenarului în Biserică l-a reprezentat vizita papei Francisc la sanctuarul de la Fatima (12 și 13 mai), la împlinirea a o sută de ani de la prima apariție, dar și pentru a-i proclama sfinți pe păstorașii Francisc și Iacinta, vizionari ai aparițiilor.

În Dieceza de Iași, jubileul s-a celebrat în mod special în perioada 13 mai - 13 octombrie, așa cum a stabilit Conferința Episcopilor din România în primăvara acestui an. Credincioșilor li s-a oferit posibilitatea să-și reînnoiască devoțiunea către Maica Domnului și să se adăpostească sub mantia sa ocrotitoare, participând la celebrări și rugăciuni speciale în cinstea Fecioarei Maria de la Fatima în fiecare zi de 13 a lunii, venerând statuia sau icoana Maicii Domnului de la Fatima în biserici, recitând rugăciunea jubiliară de consacrare la regina Rozariului de la Fatima, precum și rugăciunile jubiliare pentru papa și pentru pace în lume. Fiecare comunitate parohială a putut adăuga și alte inițiative.

Pentru perioada centenarului, PS Petru Gherghel, prin scrisoarea pastorală "Rugăciuni și celebrări cu ocazia centenarului de la Fatima", din 6 mai, a insistat asupra practicilor de pietate, a rugăciunii sfântului Rozariu și a adorației euharistice, punctul central al jubileului în Dieceza de Iași reprezentându-l hramul și pelerinajul în jurul Maicii Domnului de la sanctuarul de la Cacica (14-15 august), cu prezența PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, dar și a ÎPS Miguel Maury Buendía, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova. Tot la Cacica, pentru a marca încheierea centenarului, la 8 octombrie, PS Aurel Percă a prezidat sfânta Liturghie în prezența persoanelor consacrate din Dieceza de Iași și a membrilor Armatei Maicii Domnului.

"Astăzi, trăim un moment cu totul special: o sută de ani de la ultima apariție a Maicii Domnului de la Fatima. Un an în care și noi, cei din Dieceza de Iași, ca fii preaiubiți ai Maicii Preacurate, ne-am îndreptat privirea, gândul și rugăciunea spre ea. În această seară vrem să o facem din nou, să reînnoim aici, la noi în catedrală, iubirea față de Măicuța Domnului și să adresăm rugăciunile noastre pentru armonie și pace în lume". Acestea au fost cuvintele pe care le-a rostit păstorul diecezei la sfânta Liturghie pe care a celebrat-o la 13 octombrie, în catedrala din Iași, cu ocazia încheierii centenarului aparițiilor de la Fatima. La sfârșitul celebrării, în genunchi, în fața statuii sfintei Fecioare de la Fatima, ca și la celebrarea de început a centenarului, episcopul a rostit rugăciunea specială de consacrare către Regina Rozariului de la Fatima. În aceeași zi, la Vatican, papa a făcut un apel la lumea întreagă de a se ruga sfântul Rozariu pentru a construi pacea în lume.

Invitația la credință, la convertire, la rugăciune pentru pace și la alimentarea speranței sunt mesajele pe care Maria le-a încredințat celor trei păstorași în aparițiile din 1917 de la Fatima. Invitația rămâne valabilă și pentru creștinii de astăzi, care pot să răspundă acestei invitații alergând și adăpostindu-se sub mantia ocrotitoare a Măicuței Domnului, care îi îndreaptă mereu spre Cristos, Fiul său.

Pr. Adrian Blăjuță



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat