Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Gânduri crestine -

Emanuel: Dumnezeu este cu noi în toți sfinții săi (X)

"Sfânt, sfânt, sfânt e Domnul Dumnezeul oștirilor cerești. Pline sunt cerurile și pământul de mărirea ta. Osana în înaltul cerului! Bine este cuvântat cel care vine în numele Domnului. Osana în înaltul cerului!"

Așa ne rugăm înainte de prefacere, la care suntem chemați să participăm cu multă credință, speranță și iubire, știind că Emanuel, cel întrupat și jertfit pentru mântuirea noastră, este izvorul de sfințire.

În Cartea Leviticului (19,2) citim: "Fiți sfinți, fiindcă eu, Domnul Dumnezeul vostru, sunt sfânt!" Isus a accentuat această chemare în finalul primei părți a "predicii de pe munte" (Mt 5,48): "Fiți desăvârșiți precum Tatăl vostru ceresc este desăvârșit!" Deoarece suntem creați "după chipul și asemănarea lui Dumnezeu", sfântul apostol Paul, pe bună dreptate, îi îndeamnă pe creștinii din Efes: "Fiți imitatorii lui Dumnezeu ca niște copii iubiți și trăiți în iubire după cum și Cristos ne-a iubit pe noi și s-a oferit lui Dumnezeu pentru noi ca ofrandă și jertfă de bună mireasmă!" (5,1-2).

Emanuel a avut grijă ca opera de sfințire a oamenilor să continue până la sfârșitul veacurilor. A spus-o, o spune și o va spune tuturor ucenicilor săi: "Nu vă voi lăsa orfani. [...] Mângâietorul, Duhul Sfânt, pe care îl va trimite Tatăl în numele meu, vă va învăța toate și vă va aminti toate câte vi le-am spus eu" (In 14,18a.26).

Inspiratul învățat și învățător al harului, sfântul Augustin, contemplând mulțimea semenilor ajunși în slava cerească, obișnuia să-și pună întrebarea: "Dacă atâția și atâtea au putut (să devină sfinți), de ce nu și tu, Augustine?" Ce bine ar fi să ne însușim această întrebare!

În prima rugăciune a Liturghiei din solemnitatea Tuturor Sfinților, împreună cu sfânta Biserică, ne îndreptăm către Tatăl ceresc, spunându-i: "Dumnezeule atotputernic și veșnic, care ne-ai dat bucuria de a cinsti într-o singură sărbătoare meritele tuturor sfinților, te rugăm ca, având în fața ta o asemenea mulțime de mijlocitori, să primim de la tine belșugul mult dorit al îndurării tale. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin".

P.A.D.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat