Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri . Stiri . Stiri -

Știri interne

Pelerinaj vincențian
Pentru a fi mai aproape de sfântul Vincențiu și pentru a trăi mai intens 400 de ani de carismă vincențiană, un grup de vincențieni din Dieceza de Iași (Adjudeni, Iași, Onești, Roman, Târgu Frumos) a făcut un pelerinaj în Franța, în două serii: 11-19 iulie și 12-25 august. După o vizită la sanctuarul "Notre Dame de Valfleury" - sanctuar lazarist, unde activează fratele lazarist Celestin Farcaș (originar din Faraoani), ghid în cadrul pelerinajului -, pelerinajul a continuat la Lyon, pe urmele fericitului Frederic Ozanam, fondatorul Societății "Sfântul Vincențiu de Paul", Chatillon, Ars, Taize, Paris, cu biserica "Sfântul Vincențiu de Paul" și capela Medaliei Miraculoase.

Voluntari pentru copii
O echipă de tineri italieni s-a implicat, de luni, 21 august, până sâmbătă, 26 august, timp de o săptămână, în activități de voluntariat la Centrul Social de Zi "Maria Ward", din Rădăuți. Cei 12 cercetași (Scout International) cu vârste cuprinse între 17 și 20 de ani, însoțiți de doi lideri seniori și un preot catolic, au venit la Rădăuți din Bagnocavallo, regiunea Emilia Romagna (Italia), pentru a derula un program educativ pentru copiii care frecventează centrul rădăuțean. Activitățile s-au concentrat pe activități sportive, jocuri educative și lucru manual, inclusiv construirea de instrumente muzicale sau gătitul împreună.

Deschideri
Celebrări de deschidere a anului școlar 2017-2018, la 11 septembrie, au fost la Colegiul Național Catolic din Bacău, cu Liturghia prezidată de PS Aurel Percă; la Liceul Teologic "Sfântul Francisc din Assisi" din Roman, cu Liturghia prezidată de pr. Virgil Blaj; la Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" din Onești, cu Liturghia prezidată de pr. Lucian Iosif Dumea, custode provincial al capucinilor. În aceste instituții de învățământ studiază aproape 1.000 de elevi.

Curs catehetic
Oficiul pentru Cateheză al Diecezei de Iași a organizat cursul internațional de perfecționare a cateheților și educatorilor, cu tema: "Învățătorule, unde locuiești?", în perioada 8-10 septembrie, la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian. Cursul face parte din proiectul interdiecezan: "Reînnoirea catehezei din România prin metode pedagogice moderne - Formarea cateheților în pedagogia lui Franz Kett", care se desfășoară în cinci dieceze romano-catolice: Oradea, Alba-Iulia, Iași, Satu-Mare și Timișoara, în perioada anilor 2017-2020.

Pentru familii
Printre activitățile pastorale ale Oficiului pentru Pastorația Familiei din luna septembrie, se numără: curs pentru logodnici la Traian - Centrul "Gaudium et Spes" (2 septembrie) și la Iași (9 septembrie); prezentarea cărții "Vreau să înțeleg cu cine mă căsătoresc" la Tamași-Chetriș (8 septembrie, Somușca (17 septembrie) și Tuta (24 septembrie); întâlnire cu părinții și tinerele de la Surorile Maestre ale Sfintei Doroteea "Fiicele Sfintelor Inimi" (10 septembrie); conferință pentru studenți la Slănic Moldova (22 septembrie); conferință pentru preoți la Iași (5 septembrie) și Traian (19 septembrie).

Profesiuni
- Sâmbătă, 2 septembrie, în cadrul Liturghiei prezidate de fr. Teofil Petrișor, ministru provincial, în biserica "Preasfânta Treime" din Prăjești, nouă frați novici, prin ritualul profesării voturilor evanghelice, au intrat în Ordinul Fraților Minori Conventuali.
- Duminică, 3 septembrie, în biserica Parohiei verbite din Varone (Riva del Garda, TN, Italia), fratele Marian Aenoaei (născut la Pralea), a depus voturile perpetue în fața lui Dumnezeu și a părintelui provincial Giancarlo Girardi SVD. Sfânta Liturghie a fost prezidată de episcopul emerit Francisco Sarego SVD. Din România a fost prezent la sărbătoare pr. Gheorghe Iordache SVD. Prima sa misiune va fi în Ghana.
- Tot în aceeași duminică, la Buruienești, în cadrul sfintei Liturghii prezidate de fr. Teofil Petrișor, au făcut profesiunea voturilor perpetue frații: Alexandru Dâncă (Pildești), Felix Marian Blaj (Sagna), Gabriel Mihai Jitaru (Bacău) și Ionuț Totu (Luizi-Călugăra), intrând astfel definitiv în marea familie franciscană.
- Vineri, 8 septembrie, în cadrul Liturghiei prezidate de PS Aurel Percă, sora Brigita Sabina Brandiu, din Institutul Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", a depus voturile perpetue, în biserica din Iugani, în prezența sorei Regina Horvat, superioara generală.
- Sâmbătă, 9 septembrie, în biserica din Barticești, surorile Alina Nicu (Ploscuțeni), Camelia Pal și Petronela Buzău (Nisiporești) s-au oferit pentru totdeauna Domnului prin profesiunea perpetuă în Familia Iubirii Milostive, respectiv în Congregația "Slujitoarele Iubirii Milostive", la Liturghia prezidată de PS Petru Gherghel, fiind prezenți părintele Aurelio Perez, superior general, și sora Speranza Montecchiani, superioară generală.
- După o săptămână de exerciții spirituale sub călăuzirea fr. Prospero Rivi OFMCap, în capela casei "Domus Mariae" din Onești, unde au făcut profesiunea de credință, frații Ciprian Benedic, Iulian Ghiurca (ambii din Parohia Galbeni) și Lucian Dămoc (din Parohia "Sfânta Tereza" din Iași), au depus voturile, la 16 septembrie, în cadrul sfintei Liturghii, celebrată de fr. Lucian Iosif Dumea în biserica superioară a sanctuarului din Onești.

Crucifix la Târgu Neamț
La biserica "Sfinții Apostoli Petru și Paul" din Târgu Neamț, joi, 14 septembrie, a avut loc sfințirea crucifixului "Răstignitul Iubirii Milostive", copie fidelă a crucifixului omonim aflat în sanctuarul "Iubirea Milostivă" de la Collevalenza, realizat de fericita Speranța. Liturghia a fost prezidată de PS Petru Gherghel. Din Italia a participat pr. Aurelio Perez, superior general al Fiilor Iubirii Milostive. După Liturghie a urmat sfințirea baptisteriului. Episcopul Petru a înmânat relicva fericitului episcop Anton Durcovici părintelui Iosif Ghența, paroh de Târgu Neamț, imaginea Fecioarei Maria de la Cacica părintelui Fernando, iar superiorului general, Aurelio Perez, i-a oferit o cruce simplă, dar simbolică.

"Legio Mariae" la Iași
Prin misiunea sa, "Legio Mariae" (Legiunea Mariei) este o organizație care, prin apropierea de Fecioara Maria, sprijină propovăduirea cuvântului divin. Pot deveni membri enoriași de la orice parohie din Iași, indiferent de vârstă sau naționalitate, bărbați și femei. Întrunirile membrilor "Legio Mariae" din Iași au loc la catedrală, în fiecare marți, înainte de sfânta Liturghie de seară, începând cu ora 16.30. Cei interesați o pot contacta pe Tereza Marcu (tel. 0729/921010), președinta grupului, sau pot veni direct la întrunirea de marți, la subsolul catedralei.

Mandat misionar
Părintele Cezar Chelaru-Dămoc a primit din partea PS Aurel Percă mandatul misionar pentru Kenya, în cadrul Liturghiei pontificale celebrate joi, 14 septembrie, în biserica din Gherăești. Episcopul i-a înmânat însemnele misionare: evanghelia - lumină și călăuză în drumul misionarului și hrană pentru viață; crucea - Cristos cel răstignit, însoțitor de nedespărțit în toate activitățile și motiv de încurajare în toate greutățile. Pr. Cezar, născut în anul 1988 și hirotonit în anul 2015, va ajuta la evanghelizarea și susținerea proiectelor din misiunea din Maikona, alături de pr. Claudiu Iștoc, parohul acestei comunități.

De 25 de ani
La 24 septembrie s-au împlinit 25 de ani de prezență în România a Fraților Minori Capucini. La sanctuarul "Fericitul Ieremia Valahul" din Onești, aniversarea a fost marcată la ora 9.30 printr-o sfântă Liturghie în biserica superioară, iar la ora 11.00, în sala "Pr. Eduard Sechel", a fost un simpozion, cu mărturii și lansarea cărții "Spre aducere aminte - frații capucini, 25 de ani de prezență în România".

Pelerinaj la Cacica
În ziua de 8 octombrie, persoanele consacrate din Dieceza de Iași vor merge în pelerinaj la sanctuarul diecezan de la Cacica pentru a se uni în rugăciune cu toți credincioșii și pentru a o cinsti în chip deosebit pe Maica Domnului cu ocazia încheierii Centenarului Aparițiilor de la Fatima (1917-2017). Programul va culmina cu sfânta Liturghie de la ora 11.00, urmată de consacrarea la inima neprihănită a Mariei, încheindu-se cu Rozariul Divinei Îndurări. În aceeași zi, la Cacica vor sosi în pelerinaj jubiliar militanții Armatei Maicii Domnului, în anul celebrării a o sută de ani de la înființarea asociației.

Numiri
Prin decrete episcopale, PS Petru Gherghel l-a recunoscut și numit pe fr. Flavian Gondoș ca rector al sanctuarului diecezan "Fericitul Ieremia" din Onești, începând cu 23 august, iar la propunerea definitoriului provincial, l-a numit pe pr. Ion Ciuraru, OFMConv, paroh la Hălăucești, începând cu 17 septembrie.

Pe scurt
- 21-28 august: Campusul Școală de formare integrativă pentru lideri și viitori lideri, cu participanți din Adjudeni, Iași și Valea Lupului
- 26 august: Întâlnire de formare a adulților din Asociația Kolping Moldova, membri și simpatizanți ai asociațiilor locale din Bârlad, Oituz și Ploscuțeni, întâlnirea desfășurându-se la Centrul Educațional din Oituz
- 31 august - 3 septembrie: Zile de reculegere cu tema "Minunata trăire a credinței în Cristos cu și prin Fecioara Maria", pentru 21 de membri ai Mișcării "Familiile de Nazaret", la mănăstirea de la Luncani
- 1-3 septembrie: Zile de formare și recreere pentru peste 50 de membri ai Centrului Diecezan Caritas Iași, la Voievodeasa, în prezența părintelui director, Egidiu Condac
- 3 septembrie: Decernarea diplomelor de recunoștință "Fericitul Anton Durcovici", din partea Episcopiei de Iași, profesoarelor Maria Doboș și Anca Frona, de la Școala Gimnazială Răchiteni
- 2 octombrie: Simpozionul internațional cu tema: "Tineri, conexiune, discernământ", la Institutul Teologic Franciscan din Roman
- 21 octombrie: Pelerinajul absolvenților de liceu la sanctuarul de la Cacica.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat