Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Valoarea educației

În contextul societății noastre, care deformează grav și devalorizează sensul educației, revine obligația fiecărei persoane de a atrage atenția asupra unui pericol iminent: lipsa educației ne desfigurează viitorul.

Viitorul se construiește educându-ne unii pe alții. Vom plânge mâine dacă astăzi nu investim mai mult în educația noastră și a celor mai mici. Fiecare trebuie să facă mai mult pentru a fi înconjurat de oameni educați, de oameni de caracter, de oameni cu bun-simț. Toți trebuie să muncim mai mult pentru a arăta celor "mai mici" și a aminti celor "mari și responsabili" că educația este o valoare și o îndatorire a tuturor persoanelor, a întregii societăți, începând cu propria persoană. Educația este o obligație personală fundamentală, iar fiecare gest educă sau deformează persoanele din jur.

Educația începea cu "cei șapte ani de acasă", cu exemplul și prezența părinților, cu sfaturile și dragostea bunicilor, cu primele hârtii mâzgălite sau colorate, cu desenele făcute prin colțurile casei, cu primele cărți cu povești citite de cei "mari", cu primele poezii și cântece memorate. Cândva, grija celor "mai mari" era îndreptată spre creșterea celor "mai mici" în "înțelepciune, statură și har, înaintea lui Dumnezeu și a oamenilor" (Lc 2,52). Acum toți vom da cont pentru copiii care mult prea devreme stau cu celularul în mână, înconjurați de părinți care butonează tablete sau laptopuri. Toți vom da cont de mult prea multele ore petrecute în fața calculatorului sau a televizorului de cei care trebuiau să fie în mână cu creioane colorate sau cu stiloul. Toți vom da cont de tăcerea sau nepăsarea în fața celor care refuză, deformează sau neglijează educația, școala, lectura.

Tinerii și copiii sunt și vor fi mereu în căutare de modele: vor să devină ca "X" sau ca "Y". Fericiți vor fi cei care, atunci când își aleg modelul vieții, privesc spre "vedetele" care au "cei șapte ani de acasă". Fericiți copiii și tinerii care, în construirea viitorului, nu neglijează sfaturile părinților și prezența lui Dumnezeu. Fericiți sunt cei care - tineri sau bătrâni - oferă celor mici, celor care vin în urma lor, un exemplu bun: exemplul unui om educat, al unui om de caracter, al unui om fericit atunci când citește o carte bună. Fericiți sunt cei care citesc și se lasă educați de cuvântul Domnului (cf. Ap 1,3).

Pr. Laurențiu Dăncuță



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat