Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru copii -

Nepotul reginei

Istorioară morală de Iosif Spillmann

Traducere de Mons. Mihai Robu

(continuare din numărul trecut)

Însă nu lipsiră nici orele când harul bătea stăruitor la inima lui Sikatora. Regina bănui acest lucru și de aceea hotărî să îl cheme în ajutor, la momentul potrivit, pe Sikatondono, fratele ei, care la îndemnul ei îl luase pe Sikatora drept copil adoptiv. Printre provinciile care ascultau de acest principe puternic era și regatul Buigen, ce se mărginea cu Bungo. Regina îl invită pe Sikatondono la Usuki și, după ce sosi cu un alai strălucit, îi spuse despre înclinația lui Sikatora spre creștinism. Mare a mai fost mânia japonezului, care, în mândria sa, nu-și putea închipui o rușine mai mare decât renunțarea la obiceiurile strămoșești și trecerea la o lege străină. Chemă îndată pe Sikatora la el și-l amenință cu dezmoștenirea, închisoarea și moartea, dacă i-ar face o asemenea dezonoare. Mâniat, principele nu îngădui niciun cuvânt de scuză și se liniști abia când tânărul îl asigură că nu se gândise încă serios să devină creștin.

Este ușor de înțeles că, la amenințările tatălui său adoptiv, căruia îi datora poziția sa socială, Sikatora își închise pentru câtva timp urechile la chemarea harului. Mai primejdioasă avea să fie părerea regelui, care îl copleșea în fiecare zi cu dovezi noi de dragoste și pe care îl întrebă, într-o zi, ce credea despre creștinism.

- Sigur, e o învățătură inedită - spuse regele, care obișnuia să judece totul din punct de vedere politic - și merită să o studiem, după cum învățăm și spusele lui Confucius și ale altor învățați străini. Morala creștină e curată, însă așa de severă, încât mă îndoiesc că se poate pune în practică. E drept că învățătorii care o predică, și pe care îi observ cu grijă de 25 de ani, o împlinesc cu cea mai mare acuratețe; chiar și japonezii care au îmbrățișat-o par a o împlini cu conștiinciozitate. Dar eu nu cred că se potrivește pentru Japonia; moravurile noastre prea se deosebesc de prescrierile ei. În orice caz, învățătura bonzilor noștri este mai comodă, ei ne permit orice păcat, doar să dăm pentru el o pomană bogată.

- Dar tocmai curăția aceasta și sfințenia religiei creștine nu sunt oare o dovadă că ea e adevărată? - întrebă Sikatora.

- Se poate - răspunse regele dând din umeri. Era un timp când credeam și eu aceasta și eram hotărât să mă botez. Eram foarte tânăr pe atunci și la vârsta aceea ne avântam la hotărâri nechibzuite. Într-o discuție ce a durat cinci zile am auzit cum marele Francisc Xaveriu i-a învins pe bonzii cei mai învățați. Și azi sunt uimit de priceperea lui și de înflăcărarea vorbelor sale. La urmă am fost nevoit să declar că principiile religiei creștine sunt bune și potrivite cu o minte sănătoasă. Însă când învățătorul stărui să părăsesc pe zeii japonezi și să mă închin Dumnezeului lui, i-am spus că acum nu pot face acest pas fără să-mi pierd dreptul la domnie; dar am făgăduit că îi voi apăra pe frații lui. Atunci el îmi răspunse că se va ruga pentru mine ca să nu pierd coroana veșnică pentru coroana vremelnică, apoi plecă din Japonia. Se spune că, nu mult după aceea, bărbatul acela uimitor a murit sărac și părăsit pe o insulă. Dacă Dumnezeul lui e cel adevărat, cum a putut să răsplătească în felul acesta pe slujitorul său cel credincios?

- Creștinii vor spune că el îl răsplătește în cer - răspunse prințul; apoi adăugă: Cu toate acestea, nu se poate tăgădui că bonzii noștri învață o mulțime de minciuni și povești neghioabe.

- Sigur că e așa; și de aceea, cine să-i creadă? - strigă Sivan. Dar și creștinii învață unele lucruri ce mi se par prostești. Într-un cuvânt: eu nu m-am decis până acum pentru nicio religie și vreau să văd care va rămâne învingătoare. Așa cred că trebuie să procedeze un principe înțelept și te sfătuiesc să faci la fel. Marea majoritate a poporului și a principilor japonezi cinstesc pe Buda sau pe Kami; iar eu sunt gata să țin cu ei. Unii principi și cam 100.000 de japonezi au devenit creștini și chiar Nobunanga pare să-i favorizeze pe față. Bine, îndată ce voi vedea că Japonia se dă de partea lui Cristos, sunt și eu gata să mă botez. Unul dintre fiii mei este creștin, celălalt se închină zeilor noștri: în felul acesta am asigurat domnia în casa mea, fie că izbânda va fi din partea zeilor noștri, fie că va fi din partea Dumnezeului străin.

Interesul rece și egoist ce se vădea în aceste cuvinte ale regelui răniră simțămintele nobile ale tânărului. Mai ușor se putea înflăcăra pentru planurile ambițioase ale reginei. Totuși, cuvintele lui Sivan înăbușiră strigarea harului. "Dacă Sivan, care a auzit pe marele Francisc Xaveriu predicând și timp de 25 de ani a stat în legătură cu predicatorii străini, nu e adânc convins de adevărul învățăturii lor, atunci ce să mai pierd eu timpul cu cercetarea ei?" - concluzionă Sikatora. El nu se gândea că voința rea poate întuneca mintea și că între a ști și a crede mai este o distanță mare, deoarece pentru a crede avem nevoie de lumină și tărie supranaturală. De aceea, Sikatora se hotărî să rămână credincios cultului zeităților Kami și să-și pună viața în joc pentru apărarea Mikadului, coborâtor din zeul-soare.

El vorbi în acest sens cu regina, care nu încetă să-l însuflețească prin lingușiri și promisiuni strălucite să lucreze la împlinirea planurilor ei.

(va urma)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat