Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Fericitul Anton Durcovici. România, patria mea

Cu binecuvântarea Excelenței Sale dr. Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București, am efectuat în ultimii ani cercetări în arhiva fotografică a Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București. Atenția ne-a fost atrasă de o serie de diapozitive care au făcut parte din materialul didactic folosit de rectorul Anton Durcovici la Seminarul și Academia Teologică "Sfântul Duh" din București, precum și din colecția particulară a arhiepiscopului Alexandru Theodor Cisar.

Unele dintre diapozitive au fost făcute de arhiepiscopul Alexandru Theodor Cisar cu prilejul unor călătorii efectuate împreună cu vicarul său general Anton Durcovici la Stâna de Vale, Dealul Negru, Valea Oltului, castelul de la Hunedoara, împrejurimile Craiovei și Târgoviștei, Cheile Bicazului, precum și în alte locuri.

Obiectivul fotografic este focalizat pe figura fericitului Anton Durcovici aflat în momente de vacanță și de relaxare, vădit impresionat de frumusețile naturii. Ținuta acestuia pare la prima vedere una rigidă, dar aceasta a fost imaginea pe care fericitul Anton Durcovici a afișat-o ca preot, indiferent de locul în care se afla: îmbrăcat în reverendă, în semn de mare respect și prețuire pentru haina preoțească și pentru Biserică.

Cu excepția primei perioade a copilăriei, petrecută în localitatea natală Bad Deutsch Altenburg, și a celor cinci ani petrecuți la Roma cu prilejul studiilor de specializare, fericitul Anton Durcovici și-a petrecut întreaga sa viață în România, ocupând înalte demnități bisericești în Arhidieceza de București și în Dieceza de Iași. În privința călătoriilor în străinătate, fericitul Anton Durcovici a părăsit teritoriul României doar cu trei ocazii - în anul 1926, cu prilejul tricentenarului Colegiului Urbanian, la Roma; în 1933, cu prilejul unui pelerinaj efectuat la Roma împreună cu arhiepiscopul Alexandru Theodor Cisar, și în anul 1938, cu prilejul Congresului Euharistic Internațional de la Budapesta. De asemenea, fericitul Anton Durcovici și-a petrecut toate vacanțele în România, pe care a apreciat-o încă din anii copilăriei drept patria sa.

Întreaga sa educație și-a căpătat-o în școlile românești, iar la rândul său a oferit timp de o jumătate de secol educație românească sutelor de elevi și seminariști.

Fericitul Anton Durcovici a trăit și a simțit românește toată viața sa, iar cuvintele cu care și-a încheiat cursul vieții sale eroice au fost adresate poporului român: "Vor veni zile fericite și pentru acest popor român care suferă așa de mult".

În schimb, fericitul Anton Durcovici a primit ingratitudine din partea unor români, care i-au luat dreptul la viață, care i-au tăinuit memoria în anii persecuției și care, după anul 1989, nu au fost foarte încântați de faptul că românul Anton Durcovici devenea simbolul Bisericii Catolice renăscute în România. Iar mai nou dau semne că nu sunt foarte încântați de faptul că Anton Durcovici este primul român ridicat la cinstea altarelor în Dieceza de Iași.

Fericitul Anton Durcovici nu este nici croat și nici austriac, ci un român autentic, pentru că așa a trăit și a simțit toată viața sa. A ales să trăiască și să moară în România, patria sa, iar acest fapt este supremul argument al românismului său!

Dr. Dănuț Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat