Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Simpozion național. Frați în episcopat

Cu prilejul sărbătorii fericitului Anton Durcovici (10 decembrie 2016), a avut loc la Iași simpozionul național "Anton Durcovici - Márton Áron: frați în episcopat, mărturisitori ai lui Cristos pe drumul crucii".

Simpozionul a fost organizat de Episcopia Romano-Catolică de Iași, prin Departamentul de Cercetare Istorică, în colaborare cu Facultatea de Teologie din Iași și Muzeul "Márton Áron" din Sândominic.

În cadrul evenimentului, moderat de pr. prof. dr. Ștefan Lupu, în aula "Anton Durcovici" a catedralei din Iași, au fost prezentate patru comunicări științifice.

Excelența Sa Petru Gherghel a prezentat conferința "Sfinții și eroii noștri: fericitul Anton Durcovici și venerabilul Márton Áron". În preambul, episcopul a subliniat: "Am considerat că acum, când Arhiepiscopia de Alba-Iulia celebrează un moment important din viața marelui și curajosului episcop Márton Áron, să încercăm să-l vedem alături de vrednicul episcop Anton Durcovici, ridicat recent la cinstea altarelor ca fericit al Bisericii Catolice, să-i cunoaștem mai bine imaginea de mărturisitor și apărător al aceleiași credințe, vrednic ca în curând să-i fie recunoscută coroana de confesor și exemplu de urmat pe calea credinței".

Preasfințitul a descris apoi o mare parte dintre trăsăturile personalității complexe a episcopului Márton Áron pe baza mărturiei fericitului Anton Durcovici. În partea a doua a conferinței, Preasfințitul a prezentat o emoționantă mărturie personală cu privire la întâlnirile sale cu episcopul Márton Áron, evidențiind semnificația faptului "de a sta alături de un om cu așa de mare faimă și aură de sfințenie".

A doua conferință a aparținut pr. dr. Isidor Iacovici, postulatorul cauzei de beatificare a episcopului Anton Durcovici. Conferința acestuia, intitulată "Fericitul Anton Durcovici - exemplu de trăire a virtuților", a captat atenția auditoriului prin modul în care a prezentat personalitatea episcopului, care pe parcursul întregii sale vieți, zi cu zi, a trăit și a practicat virtuțile, "în momentele normale precum și în cele speciale".

Cea de-a treia conferință, "Episcopul Márton Áron - «drept între popoare»", a fost susținută de doamna profesoară Csilla Lázár, directoarea Muzeului "Márton Áron" din Sândominic. Conferențiara a prezentat reperele unei biografii de excepție a ep. Márton Áron, care pentru activitatea sa vizând salvarea de la exterminare a mii de evrei transilvăneni a fost declarat de statul Israel "Drept între popoare" în anul 1999.

Conferința doamnei profesoare Lázár a subliniat odată în plus personalitățile de excepție ale episcopilor Anton Durcovici și Márton Áron, "două exemple care ne ajută să înțelegem mai bine nu doar epoca în care au trăit, dar și pe noi înșine, deoarece exemplele lor ne dau mai mult curaj și mai multă putere".

Ultima conferință, "Episcopii Anton Durcovici și Márton Áron - slujitori fideli în via Domnului", a fost susținută de pr. dr. Fabian Doboș. Autorul a prezentat contextul istoric în care și-au desfășurat activitatea cei doi episcopi eroi anticomuniști, iar apoi aspecte din activitatea pastorală și lupta comună a acestora împotriva persecuției comuniste, rolul celor doi episcopi în redactarea statutului Bisericii Catolice din România, pe baza principiilor fundamentale ale Bisericii.

În încheierea simpozionului au prezentat scurte mărturii pr. Grigore Duma și pr. Anton Despinescu, care l-au cunoscut pe episcopul Márton Áron.

În cadrul predicii de la sfânta Liturghie din catedrală, care a urmat lucrărilor simpozionului, preotul Anton Dancă, hirotonit de episcopul Márton Áron, a vorbit despre personalitatea excepțională a celor doi episcopi și bucuria pe care i-a prilejuit-o întâlnirea și cunoașterea vieții sfinte a acestora. Dintre cei trei episcopi (Petru Gherghel, Aurel Percă, Anton Coșa) și 35 de preoți prezenți la Liturghie 13 au fost sfințiți de arhiepiscopul de Alba-Iulia.

Dr. Dănuț Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat