Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri . Stiri . Stiri -

Știri interne

Pastorația școlară
La întâlnirea membrilor Oficiului pentru Pastorație Școlară și Predarea Religiei în Școli, la Iași, în prezența PS Aurel Percă, vineri, 9 decembrie 2016, s-a prezentat programul următoarelor activități: faza pe școală a olimpiadei de religie - ianuarie; faza județeană pentru clasele V-XII - martie; etapa diecezană (interjudețeană) pentru clasele V-VI la Bacău, în luna mai, odată cu concursul de eseuri și creație religioasă "Episcop Anton Durcovici". Tema concursului de eseuri și a celui de desene va fi: "Ca toți să fie una" (In 17,2). Faza națională a olimpiadei (pentru clasele VII-XII) va fi între 25 și 28 aprilie, la Timișoara. "Missio canonica" se va acorda în săptămâna 25-31 martie.

Spitalul din Barticești
Spitalul din Barticești a sărbătorit 25 de ani de la sfințirea pietrei de temelie. Sâmbătă, 17 decembrie 2016, PS Petru Gherghel a prezidat o celebrare a cuvântului prin care a mulțumit lui Dumnezeu pentru tot ceea ce s-a realizat în această instituție. Pr. Mihai Budău, directorul Spitalului, în prezența personalului, a prezentat bilanțul pe anul 2016. Pr. Alois Fechet, primul director al spitalului, a amintit de zilele de început ale spitalului cu ajutorul surorilor din Congregația "Slujitoarele Iubirii Milostive", continuând un vechi plan al pr. Mihai Rotaru. Construit între anii 1991 și 1994, cu extindere între anii 2010 și 2011, spitalul are cabinete pentru medicină de familie, oferind în sistem ambulatoriu servicii pentru mai multe specialități medicale.

Cântând Nașterea Domnului
Pe lângă concertele de Crăciun semnalate în numărul anterior, la redacție au mai ajuns știri despre concerte similare susținute de: corul "Jubilate" alcătuit din tineri ai Parohiei "Sfântul Anton de Padova" din Iași în biserica parohială (16 decembrie); formația corală a fraților franciscani studenți "Iaculatores Domini" (17-18 decembrie) în capela Institutului Franciscan din Roman; corul "Divinis" de la Casa Providenței din Iași, în capela Căminului de Bătrâni "Sfântul Iosif" (18 decembrie).

Retrospectivă Caritas
Într-o atmosferă festivă, alături de colaboratori și parteneri, Centrul Diecezan Caritas Iași a prezentat, la 16 decembrie 2016, rezultatele activității desfășurate de-a lungul anului. Într-un film au fost sintetizate cele mai importante momente ale muncii lor și rezultatele pe care le-au avut. Alături de pr. Egidiu Condac, directorul Centrului, au fost prezenți episcopii din Dieceza de Iași, reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale și neguvernamentale ieșene, parteneri tradiționali ai Centrului.

Gala excelenței în educație
A V-a ediție a Galei excelenței în educație de la Iași, împărțită în șapte secțiuni, s-a desfășurat joi, 15 decembrie 2016. Inspectoratul Școlar Județean Iași, în parteneriat cu Primăria Iași și Consiliul Județean Iași, a organizat o festivitate de premiere a elevilor cu rezultate de excepție la olimpiadele, concursurile naționale și internaționale și a profesorilor îndrumători. Printre cei evidențiați au fost și cinci elevi premiați la olimpiada națională de religie - cult romano-catolic: Ioana Bonaparte (clasa a XII-a), Diana Farcaș (clasa a XII-a), Ioana Albert (clasa a VII-a), Paul Andrici (clasa a X-a) și Ramona Felicia Baciu (clasa a IX-a).

Misiuni populare
În luna decembrie 2016, au fost misiuni populare la Horlești (1-4 decembrie, pr. Eduard Păduraru); Buhonca (1-4 decembrie - pr. Irinel-Iosif Iosub); Hălăucești (8-11 decembrie, pr. Alois Moraru); Nicorești (15-18 decembrie - pr. Marcelin Rotaru); Săveni (15-18 decembrie, pr. Felician Tiba).

Pentru familii
Printre activitățile pastorale ale Oficiului pentru Pastorația Familiei din luna decembrie 2016, se numără: misiuni populare - Zilele familiei la Săveni (15-18 decembrie); lansarea cărții "Vreau să înțeleg cu cine mă căsătoresc" la Slobozia și Boghicea (8 decembrie), Schineni (11 decembrie) și Săveni (17 decembrie); întâlnire cu familiile la Bârnova (27 decembrie); prezentarea exortației apostolice "Amoris laetitia" în catedrala din Iași (30 decembrie).

Pentru un spațiu primitor
Antares România SRL poate oferi: scaune pentru săli de cateheză sau de conferință, scaune pentru elevi, pentru grădinițe, săli de mese și cămine de bătrâni. Detalii la www.scaune.ro sau la Ionel Coșa (tel. 0742/223155).

Pe scurt
- 21-22 noiembrie: Exerciții spirituale pentru angajații Caritas, la Traian, cu meditații ținute de pr. Olivo Bossa
- 25 noiembrie: Cursul de formare "Măreția demnității umane" pentru responsabilii sectorului adulți din Acțiunea Catolică, la Traian
- 27 noiembrie: "Admissio" pentru 14 seminariști ai anului III din cadrul Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iași
- 27 noiembrie: Acordarea mandatului de ministrant pentru 21 de copii din Parohia Barați, la Liturghia celebrată de pr. Andrei Cocianga
- 30 noiembrie: Zi de reculegere pentru cercetași din Pildești și Hălăucești, în casa surorilor "Slujitoarele Duhului Sfânt" din Roman
- 3 decembrie: Întâlnirea națională de toamnă a responsabilelor comunităților de terezine, la biserica "Sfântul Mihail" din Săbăoani, cu tema: "Mereu îndemnate prin chemare"
- 4 decembrie: Masă caldă de prânz oferită celor 70 de bolnavi psihomotor și locomotor de la Centrul de Asistență Socială de la Bozienii de Sus (NT) din partea Asociației "Sfântul Vincențiu de Paul", Conferința "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Roman
- 5 decembrie: Vizită la Iași a membrilor Consiliului Diecezan al Acțiunii Catolice împreună cu asistenții spirituali diecezani, la păstorii Diecezei de Iași
- 8 decembrie: Academia mariană organizată de studenții anului III la Institutul Teologic din Iași
- 9-11 decembrie: Zi de reculegere în stil Taizé pentru 15 tineri împreună cu părintele Daniel Iacobuț, la casa Surorilor Providenței din Bucium (Iași)
- 10 decembrie: Zi de reculegere de Advent pentru 16 persoane consacrate și 11 laici din zona Bucovinei, la comunitatea "Congregatio Jesu" din Rădăuți, cu meditații ținute de pr. Anton Mărăndescu, OFMConv.
- 11 decembrie: Zi de reculegere pentru familii organizată de grupul de familii din Pildești
- 17 decembrie: Spectacolul caritabil "Un dar de Crăciun", organizat pentru copiii din Maikona (Kenya) de Asociația "Sharing Love" la Biblioteca Centrală Universitară "Mihai Eminescu" din Iași
- 27-29 decembrie: Exerciții spirituale pentru tineri, cu tema "Principele păcii", la Casa "Maica Speranța" din Barticești.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat