Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri . Stiri . Stiri -

Știri externe

Ziua Mondială a Păcii
Nonviolența în relațiile internaționale începe cu nonviolența din familie: afirmă papa Francisc în Mesajul pentru cea de-a 50-a Zi Mondială a Păcii (1 ianuarie), cu tema "Nonviolența, stilul unei politici pentru pace". La începutul unui an nou, papa Francisc transmite urările sale de pace popoarelor și națiunilor lumii, dar și fiecărui om în parte. Fiind cea de-a 50-a Zi Mondială a Păcii, papa Francisc face referire în mesaj la prima Zi Mondială a Păcii în care fericitul Paul al VI-lea spunea: "A ieșit în sfârșit la suprafață în mod clar convingerea că pacea este unica și adevărata linie a progresului uman".

Ziua Migrantului
Ajunsă la cea de-a 103-a ediție, Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului se va celebra în ziua de 15 ianuarie. Potrivit estimărilor, există circa 50 de milioane de copii migranți, mesajul pontifului fiind dedicat tocmai temei migranților minori, vulnerabili și fără voce. Papa denunță scandalul minorilor lipsiți de apărare: "Țin să atrag atenția asupra realității migranților minori, în special a minorilor singuri, solicitându-le tuturor să aibă grijă de cei mici care sunt de trei ori mai lipsiți de apărare, pentru că sunt minori".

Alături de bolnavi
A fost publicat joi, 15 decembrie 2016, Mesajul papei Francisc pentru cea de-a XXV-a Zi Mondială a Bolnavului, care se va celebra la 11 februarie, în comemorarea liturgică a Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes. În mesajului cu tema: "Uimire pentru ceea ce face Dumnezeu: «Mi-a făcut lucruri mari cel Atotputernic» (Lc 1,49)", Sfântul Părinte îi încurajează pe toți, "bolnavi, suferinzi, medici, infirmieri, rude, voluntari" să o contemple pe Preacurata, "tămăduitoarea bolnavilor, garanta duioșiei lui Dumnezeu față de fiecare ființă umană"; și să găsească mereu în credință, hrănită de cuvânt și de sacramente, forța de a-l iubi pe Dumnezeu și pe frați și în experiența bolii.

Ziua papei
Papa Francisc a împlinit 80 de ani, sâmbătă, 17 decembrie 2016. A celebrat sfânta Liturghie împreună cu cardinalii care locuiesc la Roma, apoi a avut câteva audiențe. Dimineață a luat micul dejun cu opt oameni ai străzii, printre care doi români și un moldovean. Papa Francisc este cel de-al 266-lea suveran pontif. Născut la 17 decembrie 1936, în Buenos Aires, Jorge Mario Bergoglio a fost hirotonit preot în anul 1960, consacrat episcop în anul 1992, creat cardinal în anul 2001 și ales papă în anul 2013, fiind primul papă latin-american care conduce Biserica Catolică și, de asemenea, primul iezuit.

Un nou departament
La 1 ianuarie își începe activitatea noul Departament pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale, rod al reformei Curiei Romane. Acest departament a fost înființat de papa Francisc, la 31 august 2016, ca rod al actualului proces de reformă a Curiei Romane. În noua structură curială vor fi încorporate, de la 1 ianuarie, competențele actualelor Consilii Pontificale pentru Dreptate și Pace, "Cor Unum", cel pentru Pastorația Migranților și Itineranților și cel pentru Pastorația Operatorilor Sanitari. Cele patru departamente menționate vor înceta să funcționeze. Prefect al noului departament este cardinalul Peter Kodwo Appiah Turkson.

Papa la Fatima
Cu ocazia centenarului aparițiilor sfintei Fecioare Maria de la Fatima, papa Francisc va face o călătorie apostolică în Portugalia în zilele de 12 și 13 mai. Călătoria are loc la invitația președintelui Republicii Portugheze și a Conferinței Episcopilor din Portugalia.

Chemați de Domnul
Mesajul papei Francisc pentru cea de-a 54-a Zi Mondială de Rugăciune pentru Vocații (7 mai, Duminica bunului Păstor) a fost semnat la 27 noiembrie 2016, prima duminică din Advent și publicat în sărbătoarea Sfântul Apostol Andrei. Prin însăși tema aleasă, "Stimulați de Duhul Sfânt pentru misiune", se subliniază importanța dimensiunii misionare a chemării creștine. Ce anume caracterizează vocația creștină? Ce înseamnă să fii ucenic misionar? - sunt întrebări analizate de papa în acest text. Sfântul Părinte îndeamnă la instaurarea unei prietenii intime cu Domnul și cere de la el noi vocații la Preoție și viața consacrată.

Călugăriță ucisă
Un grup de jefuitori cu arme albe a ucis marți, 29 noiembrie 2016, în Congo, pe sora Marie Claire Agano, congoleză, din Congregația "Surorile Franciscane ale lui Cristos Rege", responsabilă a unui centru de formare profesională din Parohia "Mater Dei" în regiunea Bukavu.

Comemorări Durcovici
În capela "Sfânta Elisabeta" din Bad Deutsch-Altenburg, la 10 decembrie 2016, pr. Pavel Balint a celebrat o Liturghie de comemorare a fericitului Anton Durcovici. La balustrada corului capelei au fost puse șapte tablouri ale martirului, care ilustrează drumul suferinței martiriului fericitului episcop Anton până la ultima suflare pentru credință și Biserică. Episcopul Durcovici a fost comemorat în aceeași zi la Liturghia prezidată de pr. Marius Taloș, SJ, în cadrul zilei de reculegere în Advent desfășurată la Popești-Leordeni, pentru 80 de persoane consacrate din zona București. La Alba (Italia), episcopul Durcovici a fost comemorat la Liturghia celebrată la 4 decembrie de pr. Lucian David în capela bisericii din Canale.

Jubilee ale familiilor
În prima duminică din Advent, 27 noiembrie 2016, în comunitatea catolicilor români din Roma s-a invocat binecuvântarea lui Dumnezeu pentru 50 de familii care în acest an au împlinit 5, 10, 25 sau 50 de ani de la Căsătorie. La ambele biserici, la "San Vitale" și la Grotte Celoni, soții sărbătoriți și-au reînnoit în fața lui Dumnezeu hotărârea de a trăi o viață sfântă în Căsătorie și au exprimat recunoștința lor pentru toate harurile primite în acești ani. În aceeași zi, s-au sărbătorit 12 ani de când s-a celebrat prima sfântă Liturghie în limba română la biserica din Grotte Celoni, din Piazza Siderea, nr. 1.

A trecut la cele veșnice
A murit luni seara, 12 decembrie 2016, la Roma, Mons. Javier Echevarría, prelat al Opus Dei. Avea 84 de ani. A fost hirotonit preot la 7 august 1955. Foarte apropiat colaborator al fondatorului Opus Dei, sfântul Josemaría Escrivá de Balaguer, ca secretar (1953-1975), i-a devenit succesor la conducerea organizației. Numirea ca prelat a fost voită de Ioan Paul al II-lea la 20 aprilie 1994 care l-a consacrat episcop în bazilica "Sfântul Petru" la 6 ianuarie 1995. Conducerea prelaturii Opus Dei a fost preluată temporar de Mons. Fernando Ocáriz, vicar auxiliar și general.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat