Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Spuneți-mi și mie ceea ce i-ați spui lui...

Au trecut puține zile de la marea sărbătoare a Crăciunului, câteva în plus de la începerea noului an liturgic, iar acum suntem în primele zile ale noului an calendaristic. O întrebare se înfiripă în inima fiecărui om de pe acest pământ, fie că îl cunoaște sau nu pe Dumnezeu: "Cum va fi acest an?"

Dați-mi voie să vă relatez experiența unui preot misionar în Ecuador, în regiunea apropiată Amazonului. Numele lui este Mario.

"Era în primul meu an de activitate misionară - povestește acest misionar. Copiii și tinerii din misiune au pregătit ieslea de Crăciun, așa cum li s-a părut lor mai adaptat ambientului. Eu, recitând Breviarul aproape de iesle, așteptam să vină oamenii la Spovadă. Primul care a ajuns a fost un om de aproximativ 35-40 de ani, care m-a salutat și s-a îndreptat plin de uimire spre iesle. M-am apropiat și l-am întrebat: «Cum te numești?» «Juan!», a răspuns el. «Îți place această iesle?», l-am întrebat eu. «E frumoasă, foarte frumoasă!», a răspuns. «Știi ce reprezintă?», l-am întrebat eu, însă el nu a răspuns nimic. «Știi că această iesle ne amintește de Isus care se naște și intră în lume?» El a rămas pe mai departe tăcut. Atunci l-am întrebat: «Juan, tu ești creștin?» «Da, sunt creștin catolic!», a răspuns el. «Ai fost botezat?» «Da, da...», bâlbâi el. Eu am continuat: «Și nu știi ce înseamnă Crăciunul!?» «Ba da... este o sărbătoare mare». «Înțeleg!», am spus eu, dar era evident că uitase aproape toate noțiunile de credință și era departe de un om care l-ar cunoaște pe Dumnezeu.

Am început o cateheză simplă, dar clară, pentru Juan, la care s-a arătat foarte interesat. După sărbători, 30 de zile consecutiv, am discutat câte o oră cu el. A cerut informații, explicații și lămuriri față în față, pentru că era analfabet și nu știa să citească. În ultima zi mi-a mulțumit din toată inima spunând: «Părinte, venirea lui Isus în lume, Crăciunul, m-a ajutat să înțeleg atât de multe lucruri. Am înțeles că viața, atât a mea cât și a aproapelui, este importantă și trebuie apărată, dacă Dumnezeu a venit în mijlocul nostru. Am înțeles că ceea ce contează cel mai mult este să iubim viața așa cum Dumnezeu a voit-o și a lăsat-o». A plecat senin și bucuros.

Au trecut aproape două luni. Într-o duminică, după Liturghie, o doamnă cu un copil în brațe s-a apropiat și m-a întrebat: «Dumneavoastră sunteți părintele Mario?» «Da, de ce?» «Eu sunt soția lui Juan, care stă la 40 km depărtare», mi-a spus ea. «Aaa, da!? Cum o mai duce?» «E foarte bine, mulțumim Domnului. Vreau să vă mulțumesc pentru că soțul meu s-a întors complet schimbat după experiența acestui Crăciun. A devenit mai atent cu copiii, mai generos în a-i ajuta pe alții, nu mai vorbește urât și-i apără pe cei neajutorați. Vă rog, spuneți-mi și mie ceea ce i-ați spus lui, pentru ca viața și familia mea să fie asemenea vieții și familiei lui Isus». Am început să-i povestesc și ei ceea ce i-am spus lui Juan, ceea ce a făcut Dumnezeu pentru noi și ce ar trebui să facem noi din iubire față de el".

Spuneți-mi și mie ceea ce i-ați spus lui - a cerut femeia - iar Dumnezeu, prin ucenicii și misionarii săi, în fiecare an o ia de la capăt cu noi. La Liturghie, citind Biblia, participând la cateheză, Domnul ne reamintește de iubirea sa, de esența Crăciunului și sacralitatea vieții. Se întâmplă însă să uităm și să nu mai avem timp pentru a asculta. Ne tăiem aripile singuri, iar viața și familia noastră nu mai pot fi asemenea vieții și familiei lui Isus.

Doamne, cum va fi viața mea în acest an...!? Dumnezeu ar răspunde: Ți-aș spune, dar m-ai asculta...!?

Pr. Florin-Petru Sescu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat