Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Tic-tac... obișnuiește-te cu nemurirea

Tic-tac, tic-tac, tic-tac... Ascultă zilnic această voce care răsună în fiecare inimă, indiferent de vârstă. Vei descoperi o melodie pe care poți trăi viața ca un dans, ba chiar este singura melodie pe care trebuie să dansezi, pentru că este una specială, scrisă doar pentru tine.

Tic-tac nu este sunetul unui ceas, ci este cântecul inimii în care purtăm firimituri de timp și veșnicie. Tic-tac nu este un zgomot, ci este o invitație la dans, la viață, la a trăi. Tic-tac nu este doar un ticăit Memento mori, ci este o încurajare și-o trezire: "Ai un viitor! Iar ticăitul ce-l auzi este tocmai ritmul pe care îți clădești acest viitor".

Este adevărat că purtăm cu noi acest "tic-tac" ce pare doar un ritm al inimii care se încăpățânează să ne amintească - mai ales la sfârșit/început de an - că viața trece, timpul trece, noi toți trecem. Însă nu poate fi redus doar la atât. El este mult mai mult: este refrenul care ne amintește că avem un suflet nemuritor, că mergem spre Dumnezeu care ne așteaptă și care a pus în noi speranța veșniciei. Tic-tac este ritmul pe care se înalță strigătul sfântului Augustin: "Pentru tine ne-ai făcut, Doamne, și neliniștită este inima noastră până se va odihni în tine". Totul trece, chiar și "cerul și pământul vor trece", dar nemurirea pe care noi am dobândit-o prin Cristos nu va trece (cf. Mt 24,35).

Însă arcul de timp cuprins între primul și ultimul "tic-tac" al inimii noastre este "spațiul" în care trebuie să ne obișnuim cu nemurirea, cu Dumnezeu, cu gândul că vom trăi veșnic contemplând chipul său. Altfel spus, este "locul" în care trebuie să ne obișnuim cu gloria, cinstea și nemurirea vieții veșnice prin "statornicia în a face bine" (cf. Rom 2,7).

În noul an, să ne antrenăm sufletul pentru veșnicie: "Deprinde-te cu evlavia, căci gimnastica trupului este de puțin folos" pentru veșnicie (cf. 1Tim 4,7-8). Să ne acordăm ritmul inimii cu ritmul lui Dumnezeu, obișnuindu-ne cu "tic-tac"-ul veșniciei care răsună în inima lui Cristos (cf. In 13,25). Prin tot ceea ce ne-am propus pentru acest an să ne pregătim pentru clipa, pentru "tic-tac"-ul în care vor răsuna cuvintele: "Veniți, binecuvântații Tatălui meu, moșteniți împărăția care a fost pregătită pentru voi de la întemeierea lumii" (Mt 25,34).

Tic-tac, 2016, tic-tac, 2017...

Pr. Laurențiu Dăncuță



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat