Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Gramatica vocațională. Cineva te cheamă!

Într-o zi s-au perindat în fața ochilor câteva fraze care mi-au atras atenția prin aciditatea și sarcasmul lor, totuși nu lipsite de ceva adevăr. Erau scrise de un jurnalist, scriitor și, bineînțeles, satirist american pe nume Ambrose Gwinnett Bierce. În stilul său caracteristic exprima o definiție: "Anul: perioadă făcută din 365 de dezamăgiri". E adevărat că în perioada sărbătorilor asistăm la un ritual al urărilor de tot felul, de cele mai multe ori șablonate și împănate cu accente de sentimentalism și emotivitate. Autorul citat parcă dorește să demonteze retorica iluziilor și să servească un adevăr debarasându-l de masca ipocriziei care îl deformează. Cu tot realismul care poate să caracterizeze o persoană, ar fi dramatic să se smulgă din inimă orice dorință și orice așteptare, să se stingă orice vis! S-ar pierde bucuria de a trăi și s-ar răpi sufletului sămânța fericirii. Începutul de an trebuie să fie caracterizat tocmai de dorințe mărețe!

Spun toate acestea, deoarece după bucuria sărbătorilor trebuie să revenim pe tărâmul pietros al realității, reluând datoriile, angajamentele și eforturile noastre. Trecerea poate să fie destul de anevoioasă dacă rămânem anesteziați de magia evenimentelor trecute și nu reușim să dăm culorile speranței timpului care urmează să vină. Tocmai de aceea am dorit ca la această pagină a revistei să oferim în anul următor elemente pentru o... gramatică vocațională! Nu te speria, nu vor fi lecții de morfologie și sintaxă, ci cuvinte care să te ajute să vezi viața ta ca un dar din partea lui Dumnezeu și ca un răspuns la chemarea sa, ca un legământ între tine și el, în joc fiind fericirea ta. Dicționarul spune că gramatica este "ansamblul de reguli cu privire la modificarea formelor cuvintelor și la îmbinarea lor în propoziții; ramură a lingvisticii care studiază structura gramaticală a unei limbi sau elementele constitutive ale unei limbi". În acest sens, ideea este să înțelegi că experiența credinței are un "vocabular" și o serie de "reguli" care îți permit să "vorbești" aceeași limbă cu Dumnezeu, să îi înțelegi așteptările care, de fapt, vizează binele tău suprem. Într-un fel, vom încerca să dăm răspuns la întrebarea: ce vrea Dumnezeu de la mine?

Autorul Scrisorii către Evrei spune: "Credința este garanția realităților sperate, dovada realităților care nu se văd. Datorită ei, cei din vechime au primit o bună mărturie. Prin credință, înțelegem că lumea a fost alcătuită prin cuvântul lui Dumnezeu, așa încât ceea ce se vede provine din cele care nu se văd". Tot ceea ce este măreț în viața ta provine de la cineva care, aparent, nu se vede, dar care te cheamă! Sfânta Scriptură vede credința ca un pelerinaj care pornește de la ascultarea cuvântului lui Dumnezeu și care se împlinește într-un răspuns. De aceea "a crede" înseamnă "a răspunde" la un glas și apoi a încheia un "legământ" cu Dumnezeu. Pare să fie foarte complicat! De aceea ne vom lăsa însoțiți de cuvântul lui Dumnezeu. În fiecare lună ne vom opri asupra unor cuvinte-cheie care ne vor ajuta să înțelegem lucrarea lui Dumnezeu în viața noastră. Acestea vor fi: "Tată", "iată-mă", "tu", "da", "nu te teme", "urmează-mă", "mergi", "astăzi", "să iubești", "amintește-ți" și "mulțumesc".

Drumul acesta te însoțește pe parcursul unui an care, în niciun caz, nu va fi făcut din 365 de decepții, ci din 365 de răspunsuri la glasul celui care te cheamă și care dorește să întărească prietenia cu tine! Drum bun și an rodnic!

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat