Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Vizite apostolice
Papa Francisc va vizita Georgia și Azerbaidjan între 30 septembrie și 2 octombrie. La Tbilisi, se va întâlni cu președintele Georgiei, cu patriarhul ortodox Ilia al II-lea și cu membri ai comunității siro-caldeene. Sâmbătă, 1 octombrie, papa va prezida sfânta Liturghie pe stadionul Meskhi, apoi va vizita bolnavii din centrul de asistență al părinților camilieni și catedrala patriarhală din Mtskheta. Duminică, 2 octombrie, Sfântul Părinte va merge în Azerbaidjan. La Baku, va celebra o Liturghie în biserica "Neprihănita Zămislire" din cadrul centrului salezian. După-amiaza, programul prevede vizita la președintele țării și întâlnirea cu autoritățile la Centrul "Heydar Aliyev", unde Sfântul Părinte va avea un colocviu privat cu șeicul musulmanilor din Caucaz. Spre final vor fi întâlnirile cu episcopul ortodox de Baku și cu președintele comunității ebraice.

Lideri religioși împreună
Sute de lideri religioși din toate cele cinci continente, personalități din lumea culturală și reprezentanți din sfera instituțională vor participa la o întâlnire internațională, la Assisi, între 18 și 20 septembrie, organizată de Comunitatea "Sfântul Egidiu", de Dieceza de Assisi și de comunitățile franciscane din Assisi. Evenimentul dorește să marcheze împlinirea a 30 de ani de la istorica Zi Mondială de Rugăciune, convocată de papa Ioan Paul al II-lea, la Assisi, în anul 1986.

Nou ambasador
Președintele României Klaus Iohannis a semnat vineri, 5 august, decretul privind acreditarea lui Liviu-Petru Zăpârțan în calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României pe lângă Sfântul Scaun. Liviu-Petru Zăpârțan s-a născut la 11 iulie 1947. Este profesor universitar al Facultății de Istorie și Filozofie din cadrul Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca. În perioada 1996-2000 a fost ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Marele Ducat de Luxemburg.

Un nou dicaster
Papa Francisc a promulgat, la 17 august, scrisoarea apostolică în formă de motu proprio "Sedula Mater" prin care a înființat Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață. "Competențele și funcțiunile care au aparținut până acum Consiliului Pontifical pentru Laici și Consiliului Pontifical pentru Familie vor fi transferate la acest dicaster de la 1 septembrie, cu încetarea definitivă a consiliilor pontificale de mai sus". Prefect al noului dicaster a fost numit începând cu 15 august Mons. Kevin Joseph Farrell, până acum episcop de Dallas (SUA). Dicasterul este articulat în trei secțiuni: pentru credincioșii laici, pentru familie și pentru viață.

Primul preot mongol
Primul preot originar din Mongolia se numește Joseph Enkh și a fost consacrat preot la Ulan Bator, în ziua de 28 august, de Mons. Wenceslao Padilla, prefect apostolic de Ulan Bator. "Acest eveniment are o importanță deosebită pentru tânăra noastră Biserică, refondată în anul 1992 și care numără în prezent puțin peste 1.000 de botezați", a spus pr. Prosper Mbumba, misionar congolez în Mongolia, membru al Congregației "Neprihănita Inimă a Mariei", explicând că sfințirea unui preot autohton va stimula entuziasmul și simțul de apartenență în rândul populației din Mongolia față de o Biserică percepută timp îndelungat ca fiind străină.

Preot ucis
Preotul Jacques Hamel din localitatea Rouen, regiunea Normandia, din nordul Franței, a fost ucis în biserică, în dimineața zilei de 26 iulie, când două persoane înarmate cu cuțite au intrat, în timpul sfintei Liturghii, în biserica "Saint-Etienne du Rouvray", luând ostateci, pe lângă preot, alte patru persoane prezente la celebrare, două dintre acestea călugărițe. Cei doi atacatori au fost neutralizați de forțele speciale, însă înainte de a fi uciși l-au înjunghiat în gât pe preotul de 86 de ani. O altă persoană a fost grav rănită. Asociația "Ajutor Bisericii care Suferă" a decis să onoreze memoria părintelui Jacques Hamel, printr-o acțiune concretă: va susține material formarea a o mie de preoți din toată lumea.

Solidaritate
Musulmani din Franța și din Italia au participat duminică, 31 iulie, la Liturghii catolice, în semn de solidaritate după valul de atacuri teroriste care sporește tensiunea religioasă în Europa. Atât în catedrala gotică din Rouen, la câțiva kilometri de locul unde pr. Jacques Hamel a fost ucis de doi musulmani fanatici, cât și în catedrala "Notre Dame" din Paris, unde liderul moscheii din Paris, Dalil Boubakeur, a luat cuvântul. Prezența musulmanilor a fost salutată cu bucurie de credincioșii catolici. Consiliul Musulman din Franța (CFCM) a cerut musulmanilor să arate "solidaritate și compasiune".

Ecumenism
Biserica Evanghelică Luterană din America (ELCA) a aprobat la adunarea din New Orleans, la 10 august, documentul "Declarație pe drum: Biserica, Preoția și Euharistia", care urmărește să propună o mai mare unitate între catolici și luterani pentru binele lumii. În centrul documentului sunt "32 de declarații de acord" pe teme care privesc Biserica, Preoția și Euharistia. Documentul explorează și diferențele care rămân. ELCA, având rădăcinile în scrierile reformatorului german Martin Luther, numără peste 3,7 milioane de membri și peste 9.300 de comunități în toate cele 50 de state americane.

Africa și milostivirea divină
Continentul Africa va fi consacrat milostivirii divine. Evenimentul va avea loc la 14 septembrie, în cadrul celui de-al treilea Congres al Milostivirii din Africa și Madagascar, care se va desfășura la Kigali, în Rwanda, între 9 și 15 septembrie. Papa Francisc va fi reprezentat la eveniment de cardinalul Monsengwo Pasinya, arhiepiscop de Kinshasa, în Republica Congo. Participanții la congres vor face un pelerinaj la sanctuarul "Fecioara Îndurerată" de la Kibeho, programat la 15 septembrie. Cunoscută drept "Lourdes-ul Africii", localitatea comemorează aparițiile sfintei Fecioare Maria unor tineri, între anii 1981 și 1989.

Caritas ajută Siria
Rețeaua Caritas din Siria a activat un fond de urgență, decizie posibilă și datorită sumei de un milion de euro donată de Comitetul "8 la mie" al Conferinței Episcopilor din Italia. De la începutul crizei din Siria și pe toată durata anului 2015, Conferința a răspuns la apelurile lansate de Caritas din Siria și de asociațiile Caritas la nivel național din Iordan, Liban, Turcia, Grecia și Cipru, susținând intervenții de peste 2.800.000 de euro, din care peste 1.200.000 de euro au fost donați Siriei, sumă destinată programelor de asistență de bază, în special alimente, medicamente și locuințe. În Siria, rețeaua Caritas a ajutat peste 1.300.000 de persoane doar în anul 2016.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat