Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Fericirea înaltă a iubirii: Friederich Joseph Haass

De multe ori când vrem să găsim un sfânt începem să răsfoim viețile sfinților sau cărțile religioase, parcurgem fiecare rubrică a calendarelor și înșiruirea litaniilor dedicate sfinților, însă uităm că locul de întâlnire cu sfinții rămâne suferința și sărăcia. În cărți găsim teoria despre sfinți, însă trăirea sfințeniei o găsim în locurile îmbibate de suferință și sărăcie. Oamenii sfinți pot lipsi din cărțile religioase sau din calendare, dar nu pot lipsi din viața celor săraci și suferinzi, nu pot lipsi din locurile în care milostivirea are nevoie de un trup dispus să slujească. Unirea suferințelor proprii cu pătimirile lui Cristos și sărăcia de dragul cerului și a fraților sunt puncte de reper pentru găsirea (și trăirea!) unei vieți sfinte.

Un astfel de om pe care nu-l găsim menționat în calendarele noastre este slujitorul lui Dumnezeu Friederich Joseph Haass. S-a născut la 10 august 1780 în Germania într-o familie săracă, dar dornică să ofere celor nouă copii o educație umană și creștină. Îndemnat și sprijinit de părinți a studiat mai întâi literatura, medicina și științele naturii, în Köln, după care s-a specializat în medicină generală la Universitatea din Göttingen și în oftalmologie la Universitatea din Viena.

Profesionalismul său i-au adus pacienți din toată lumea. Astfel, a fost solicitat să devină medicul unei familii nobile din Moscova. La 11 februarie 1806 se transferă în Rusia. Devine imediat cunoscut și solicitat de familiile aristocrate. În scurt timp a primit una dintre cele mai înalte distincții - Crucea sfântului Vladimir - și totodată a fost numit consilierul Curții. Apreciat de însăși împărăteasa Marija Fëdorovna, a primit denumirea oficială de "Medicul principal al Moscovei".

Cu toate acestea, faima și bogățiile câștigate nu l-au făcut să uite de cei săraci, în special de cei din închisoare. "Medicul principal al Moscovei" a ajuns să fie numit oficial și cunoscut de toți ca "medicul primar al spitalelor închisorilor din Moscova". Și-a dedicat viața slujirii celor suferinzi din închisori. Și aceasta nu doar în Moscova, ci și în îndepărtata și înghețata Siberie. În cei bolnavi și închiși "Medicul sfânt al Moscovei" vedea trupul lui Cristos și pentru a se îngriji de acest trup suferind a renunțat la toate bogățiile sale.

Chiar dacă lipsește din manualele de religie, nu lipsește din amintirea oamenilor mari. Despre el a scris F. Dostoievski numindu-l "bătrânul general care-și îndeplinea misiunea cu cea mai mare seriozitate, dar și cu cea mai mare milă: venea, trecea printre rândurile de deportați, se oprea în fața fiecăruia și îl întreba pe fiecare ce necesități avea. Nu făcea morală nimănui și fiecăruia i se adresa cu Dragul meu... Toți condamnații erau egali pentru el. Le vorbea ca unor frați, iar ei ajungeau să-l trateze ca pe un tată". Iar scriitorul M. Gorki l-a definit "umanistul acțiunii" și l-a comparat cu sfântul Francisc din Assisi, spunând că amândoi au posedat "fericirea înaltă a iubirii". El a adunat în jurul său săraci și suferinzi, dar și mulți colaboratori generoși care l-au ajutat să cultive în spitale și în închisori "frumusețea milostivirii".

A murit la 16 august 1853 înconjurat de săracii pe care i-a slujit, mângâiat de cuvintele sfântului patriarh Filaret: "Viața ta este într-adevăr plină de har. Pline de har sunt operele tale. În tine s-au împlinit cuvintele Mântuitorului: Fericiți cei blânzi, fericiți cei milostivi, fericiți cei curați cu inima, fericiți făcătorii de pace!... Fratele meu, tu mergi în împărăția cerurilor!"

Pr. Laurențiu Dăncuță



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat