Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Pelerini la Cacica

Mii de pelerini au fost anul acesta, Anul Milostivirii Divine, la sanctuarul național marian de la Cacica în zilele de 14 și 15 august, cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. La unele celebrări a participat și Preafericirea Sa Fouad Twal, patriarh latin emerit al Ierusalimului. Rugăciuni și cântece în cinstea Maicii Domnului s-au înălțat din inimile pelerinilor veniți din țară și din afară.

Duminică, 14 august, la ora 12.00, pr. Teofil Petrișor, provincial al Fraților Minori Conventuali din România, a celebrat sfânta Liturghie de deschidere a pelerinajului. Predicile de la Liturghiile principale au fost ținute de pr. Aurel Iștoc, paroh de Rădăuți.

Din programul celebrărilor de la Cacica a făcut parte pelerinajul tinerilor și al persoanelor consacrate de duminică, 14 august, care au fost salutați de PF Fouad Twal, PS Petru Gherghel și PS Cornel Damian. Pelerinajul pe jos a început la circa 5 km de Cacica, la ora 12.30. Păstorul diecezei a mers împreună cu tinerii. La ora 13.30 a avut loc ritul primirii tinerilor pelerini, iar la ora 18.00 a fost sfânta Liturghie celebrată de PS Cornel Damian, animată de tineri și de persoane consacrate.

Privegherea mariană cu lumânări de la ora 22.00 a fost prezidată de PS Petru Gherghel. În cadrul privegherii PF Fouad Twal s-a adresat pelerinilor. Înainte de priveghere corul "Collegium Baccalarum", din Polonia, a susținut un concert.

În ziua de hram, luni, 15 august, în cursul dimineții s-au celebrat Liturghii latine sau greco-catolice în limbile română, maghiară, polonă și germană pentru pelerinii veniți de departe.

Liturghia de hram a fost celebrată la ora 11.00 de episcopul de Iași. PF Fouad Twal a ținut cuvântul de învățătură. La Liturghie au concelebrat episcopi și aproape 100 de preoți din țară și din străinătate. La final, icoana a fost purtată în procesiune în jurul bisericii și au fost binecuvântate florile și obiectele religioase aduse de pelerini.

Anul acesta, pelerinii au avut posibilitatea să treacă prin poarta milostivirii, simbol al lui Isus Cristos care a spus: "Eu sunt ușa oilor". Maria, maica milei a împărțit cinstitorilor ei belșugul harurilor cerești. Pelerinii s-au întors acasă reînnoiți sufletește. (CC)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat