Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Vizita patriarhului latin emerit al Ierusalimului

La invitația PS Petru Gherghel, Preafericirea Sa Fouad Twal, patriarh latin emerit al Ierusalimului, a fost prezent în Moldova și în București în perioada 12-19 august. Patriarhul, însoțit de pr. Cristian Vacaru, a vizitat unele parohii și centre pastorale, având întâlniri cu preoții, credincioșii și persoanele consacrate.

Vineri, 12 august, Preafericirea Sa a vizitat catedrala din Iași, iar după-amiază a participat la celebrarea sfintei Liturghii de la ora 18.30 pentru odihna sufletului reginei Ana.

Sâmbătă, 13 august, în cursul dimineții a avut o întâlnire protocolară cu mitropolitul Teofan după care a vizitat catedrala mitropolitană, racla cu moaștele sfintei Paraschiva. Tot în cursul dimineții a vizitat Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași; după-amiază s-a întâlnit cu surorile de la Mănăstirea Divinei Providențe (Str. Plopii fără soț), unde a celebrat și Liturghia.

Duminică, 14 august, a pornit spre Cacica. La ora 12.30, la 5 km înainte de a ajunge la Cacica, i-a binecuvântat pe tinerii care porneau pe jos în pelerinaj spre sanctuar. După-amiază a vizitat câteva mănăstiri ortodoxe. La ora 22.00, la Cacica, a participat la privegherea mariană, în cadrul căreia a avut un mesaj către pelerini.

Luni, 15 august, în cadrul sfintei Liturghii solemne pontificale a hramului de la Cacica, a ținut cuvântul de învățătură. După-amiază la ora 18.30 a prezidat Liturghia solemnă de hram a catedralei din Iași. În cadrul acesteia a ținut predica. La final, PS Petru Gherghel i-a oferit crucea "Anton Durcovici", iar primarul orașului Mihai Chirica, diploma de excelență, medalia "Pro amicitia pro fidelitate" și albumul municipiului Iași.

Marți, 16 august, a participat la Liturghia celei de-a doua zile de hram de la Pildești (ora 11.00) și a vizitat Parohiile Gherăești, Săbăoani "Sfântul Mihail" și Bacău "Sfântul Nicolae".

Miercuri, 17 august, a plecat spre București, unde, la ora 13.00, s-a întâlnit cu Miguel Maury Buendia, nunțiu apostolic. Seara a prezidat sfânta Liturghie și a ținut un cuvânt de învățătură în catedrala "Sfântul Iosif" din București.

Joi, 18 august, a vizitat unele obiective din capitală, iar după-amiază s-a întâlnit cu Preafericitul Daniel, patriarh al Bisericii Ortodoxe din România.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Din cuvintele patriarhului

- "Mulțumesc din inimă Excelenței Sale Petru care m-a invitat să vizitez Biserica din România cu dorința de a întări raporturile dintre Biserica locală din România și Biserica mamă din Ierusalim. E frumos să încep această vizită cu rugăciune împreună... Îl rog pe bunul Dumnezeu să fie cu voi, cu Biserica voastră, cu păstorul vostru, cu toți preoții, surorile și credincioșii de aici. Vă rog să vă rugați pentru Ierusalim". (Iași, 12 august)

- "Sărbătoarea de astăzi este celebrată în Biserica Universală, în special în Țara Sfântă, patria Maicii Domnului. Din Țara Sfântă vă aduc salutul Diecezei de Ierusalim și binecuvântarea de la locurile sfinte... Maica Domnului să aibă în grijă România și Țara Sfântă. Domnul să vă binecuvânteze! (Cacica, 15 august)

- "Nu vă puteți imagina bucuria mea că am răspuns la invitația Excelenței Sale Petru Gherghel de a fi cu voi. Văzând această biserică plină de credincioși care cântă cu bucurie îmi amintesc de catedrala mea din Ierusalim când era plină de români care cântau la fel. Am un vis: de a revedea românii pelerini la Ierusalim pentru a ne ruga împreună pentru pace în Țara Sfântă...În câteva zile mă întorc la Ierusalim, unde este Biserica mamă, unde se află rădăcinile voastre. Mi-e teamă că în avion voi depăși greutatea permisă, pentru că am adunat multe sentimente de mulțumire, de bucurie. Sper să am bucuria de a vă reîntâlni pe voi și pe episcopul vostru și altă dată, poate la Ierusalim". (Iași, 15 august)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat