Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Papa în Polonia

Papa Francisc a făcut o călătorie apostolică în Polonia în perioada 27-31 iulie, fiind pentru prima dată în această țară. În contextul acestei călătorii, suveranul pontif a mers și la Cracovia, unde a avut loc Ziua Mondială a Tinerilor. Tema călătoriei a coincis cu cea a Jubileului Tinerilor: "Fericiți cei milostivi, pentru că ei vor afla milostivire" (Mt 5,7).

Programul călătoriei a cuprins, printre altele, sfânta Liturghie în fața sanctuarului marian din Czestochowa, prilejuită de împlinirea a 1050 de ani de la încreștinarea Poloniei, participarea la ceremonia de primire a tinerilor prezenți la Ziua Mondială a Tineretului în Parcul Jordan la Bl/onia, lângă Cracovia, vizitarea lagărului de exterminare de la Auschwitz, Calea crucii cu tinerii în Parcul Jordan, vizita la sanctuarul Divinei Milostiviri de la Cracovia, sfânta Liturghie în sanctuarul "Sfântul Ioan Paul al II-lea" din Cracovia, privegherea de rugăciune cu tinerii, sfânta Liturghie și rugăciunea Angelus pentru încheierea Zilei Mondiale a Tineretului în "Campus Misericordiae" de la Cracovia.

La Auschwitz, papa Francisc a fost al treilea pontif care a mers asemenea unui pelerin în acest loc al memoriei Holocaustului. Papa Ioan Paul al II-lea a fost în anul 1979, iar papa Benedict al XVI-lea, în anul 2006. Pontiful nu a rostit niciun discurs la Auschwitz, ci a rămas într-o tăcere plină de durere, de compasiune și de lacrimi, în așa-numita piață a apelului, unde erau pronunțate condamnările la moarte și unde persoanele erau ucise, același loc în care sfântul Maximilian Kolbe s-a oferit să moară în locul unei alte persoane care fusese aleasă pentru a fi ucisă.

Prezent la sanctuarul Divinei Milostiviri, pontiful le-a spus celor prezenți: "Azi, Domnul vrea să ne facă să simțim în mod și mai profund marea sa îndurare. Să nu ne îndepărtăm niciodată de Isus! Chiar dacă, din cauza păcatelor și a limitelor noastre, credem că suntem cei mai răi. Așa ne preferă el; astfel se răspândește milostivirea sa. Să profităm de această zi pentru a primi cu toții milostivirea lui Isus. Să ne rugăm cu toții Maicii Milostivirii".

La Liturghia cu preoții, seminariștii și persoanele consacrate în sanctuarul "Sfântul Ioan Paul al II-lea" din Cracovia, papa a vorbit despre ieșirea din propriul eu și întâlnirea cu aproapele: "Direcția pe care Isus ne-o indică este cu sens unic: a ieși din noi înșine. Este o călătorie fără bilet de întors. Este vorba despre a face o ieșire din nostru, de a ne pierde viața pentru el (Mc 8,35), urmând calea dăruirii de sine. Pe de altă parte, Isus ne cere să ne punem în mișcare, să ieșim în întâmpinare renunțând la propriile certitudini, pe deplin încrezători doar în el".

O vizită neprogramată a fost cea la biserica "Sfântul Francisc" din Cracovia, unde sunt păstrate și venerate relicvele a doi martiri franciscani uciși în Peru, în august 1991, de teroriști. Pontiful s-a rugat pentru pace, invocând eliberarea lumii de "plaga terorismului". La momentul de rugăciune au participat și rude ale celor doi preoți martiri polonezi.

Vizita papei Francisc în Polonia s-a încheiat duminică, 31 iulie, fiind cea de-a 15-a a pontificatului, Polonia fiind a 23-a țară pe care a vizitat-o. Următoarea vizită apostolică va avea loc în Georgia și Azerbaidjan, în perioada 30 septembrie - 2 octombrie.

Pr. Claudiu Bulai

* * *

Republica Polonă

Suprafața: 323.250 km2

Populația: 37.507.000 locuitori

Capitala: Varșovia

Religii: 97,6% romano-catolici; 2,4% alte confesiuni

Statistică: 45 de dieceze; 156 de episcopi; 10.379 de parohii; 30.661 de preoți; 28.179 de călugări și călugărițe; 38 de diaconi permanenți; 3.513 seminariști; 1.075 de membri ai institutelor seculare; 14.154 de cateheți

Ziua națională: 11 noiembrie (aniversarea Independenței - 1918)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat