Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Scrisoare pastorala -

O slujire generoasă a Cuvântului și a dragostei frățești

Luna septembrie a acestui an reprezintă un moment important de aduceri aminte și de laude aduse lui Dumnezeu pentru marele dar pe care l-a primit poporul nostru creștin prin slujirea Surorilor "Notre Dame de Sion".

Gândul care l-a preocupat pe Theodore Ratisbonne a fost ca surorile congregației sale să se apropie cât mai mult de cuvântul lui Dumnezeu, transmis poporului prin aleșii săi, cuvânt care trebuie să fie un mijloc de apropiere între oameni, lucru care se poate realiza pe deplin prin Isus Cristos, Cuvântul făcut trup, cel așteptat și trimis în lume pentru a-i uni pe toți oamenii în același popor, poporul lui Dumnezeu, care are menirea să transmită generațiilor viitoare planul său de iubire.

Planul său de a face ca această lucrare a lui Dumnezeu să fie răspândită și pe meleagurile Episcopiei de Iași s-a concretizat odată cu invitația făcută de episcopul de atunci Giuseppe Salandari, de pioasă aducere aminte, lucrare ce a crescut necontenit pe parcursul anilor, devenind o adevărată școală de cunoaștere a lui Dumnezeu, de prețuire și cunoaștere a cuvântului său și o tribună de chemare la o apropiere dintre oameni, între cei legați direct de Vechiul Testament cu cei care moștenesc cu bucurie Noul Testament, prin și în Cristos, unsul lui Dumnezeu, chemat să formeze un popor nou, poporul noului și veșnicului legământ.

Din voința și planul întemeietorului, Theodore Ratisbonne, Congregația "Notre Dame de Sion" avea misiunea de a fi o "operă specială, în concordanță cu învățătura Bisericii, la care el aderase după un lung parcurs de reflecții și profunde schimbări în viața sa, pentru a pregăti și mai bine îndeplinirea promisiunilor lui Dumnezeu". Susținut de fratele său mai mic, Alphonse Ratisbonne, după ce o întâlnește la Roma, într-o "viziune misterioasă", pe Maria cea legată de Sion, el alege și stabilește pentru noua congregație un nume inspirat: Surorile "Notre Dame de Sion".

"Chemarea surorilor la o dragoste infinită, pe care Dumnezeu a adresat-o poporului lui Israel, este trăită de surori în Isus Cristos, Cuvântul întrupat, și în poporul cel nou, Biserica sa, și este înțeleasă ca o chemare personală la viața călugărească. A trăi cuvântul lui Dumnezeu a fost de la început voința părintelui Theodore".

"După cum Maria, fiica Sionului, păstra toate în inima ei, la fel și surorile trăiesc cuvintele lui Dumnezeu în inima lor, care împreună cu sfânta Euharistie reprezintă pâinea lor, miezul rugăciunii lor, a laudei, a vieții lor comunitare, centrul studiilor și baza aspirațiilor lor apostolice", rezumă sora Iuliana, o membră actuală a acestei congregații, una dintre surorile care continuă să trăiască în timpuri noi carisma întemeietorului.

Pentru a cunoaște și mai bine această lucrare a harului, părintele Fabian Doboș prezintă într-o lucrare memorialistică, pregătită pentru acest moment comemorativ, parcursul istoric al acestei familii călugărești, de la întemeiere și până în zilele noastre, oprindu-se într-un chip deosebit asupra activității Surorilor "Notre Dame de Sion" de la sosirea lor în Dieceza de Iași atât în Biserică, cât mai ales în școlile voite de episcopul Giuseppe Salandari, domeniu deosebit de important pentru formarea și educarea tinerelor din comunitățile catolice din Moldova.

Școlile deschise de surori, cu mari sacrificii, atât la Iași cât și la Galați, au avut un rol de reale și mari împliniri și au înscris o pagină cu litere de aur în istoria congregației și a Bisericii locale. De această muncă și slujire s-au bucurat, alături de elevele catolice, și multe tinere din orașele Iași și Galați, mai ales cele din comunitățile evreiești prezente în teritoriu.

Jertfele lor nu pot fi uitate, iar oferta lor rămâne înscrisă nu numai în inimile credincioșilor catolici, ci și a celorlalte comunități călugărești din Moldova acelor timpuri.

Timpurile grele care s-au abătut asupra întregii țări au afectat puternic și Congregația Surorilor "Notre Dame", pierzând toate casele și școlile deschise. Ecoul muncii lor și glasul imobilelor lor care se mai află în picioare sunt o reală mărturie a iubirii, prezenței și a activităților lor formative între credincioșii episcopiei noastre. Surorile care au mai rămas nu încetează să ducă mai departe flacăra iubirii față de cuvântul lui Dumnezeu, față de jertfa lui Cristos, cel pe care l-au ales să-l slujească, asemenea Maicii Domnului, chemată și invocată pe drept cuvânt: Maica Cuvântului - "Notre Dame de Sion".

Istoria a fost plină de fapte vrednice de laudă din partea surorilor, care s-au jertfit să facă vie intenția părintelui Ratisbonne printre toți cei care așteptau cu mult dor cuvintele mântuitoare ale lui Dumnezeu.

Încercările și rănile care s-au deschis pe parcurs rămân mai departe deschise și reprezintă argumentul iubirii celor care au ales să slujească cuvântul, iubirea și milostivirea, asemenea lui Cristos, care s-au dăruit pentru poporul său și după exemplul Maicii Domnului a Sionului și a marelui apostol al cuvântului și al speranței în împlinirea promisiunii făcute de Dumnezeu prin Abraham și profeții vechiului legământ prin noul și veșnicul legământ iscălit prin sângele lui Cristos, adevăr susținut cu viața și opera sa de către venerabilul Theodore Ratisbonne.

Cartea părintelui Fabian Doboș, pregătită pentru acest moment celebrativ, pe lângă faptul că reprezintă o reamintire a rolului desfășurat de opera părintelui Theodore Ratisbonne, ca un dar și inspirație a Duhului Sfânt pentru Biserica Universală, și, desigur, și pentru Dieceza de Iași, este, în același timp, și un prinos de recunoștință față de toate surorile care au muncit în această congregație, lăsându-ne nu numai o amintire rodnică de apreciat, ci și o moștenire care trece peste granițe și greutăți și rămâne ca un imbold atât pentru surorile de azi, care lucrează mai departe în dieceza noastră, cât și pentru noi, toți cei care ne bucurăm de o moștenire de dragoste și de jertfă din partea atâtor suflete generoase, inspirate și conduse de carisma vrednicului de amintire pr. Theodore, ajutat în idealul său de fratele Alphonse, ambii îndrăgostiți de cuvântul lui Dumnezeu și plini de încredere în împlinirea făgăduințelor făcute părintelui nostru Abraham.

Un gând de frumoasă aducere aminte, un prinos de recunoștință marelui Theodore și fratelui său Alphonse, o vie mulțumire surorilor care au iubit poporul lui Dumnezeu din Moldova, și o încurajare pentru toate surorile de azi și pentru tinerele dornice de slujire sub inspirația fondatorului și a celor care ne-au lăsat o așa de frumoasă moștenire și bogăție spirituală și culturală.

Un singur lucru este clar și mângâietor: lucrarea surorilor s-a înscris în memoria noastră a tuturor ca un mare tezaur și ca o bogată moștenire, iar surorile care continuă această operă și care retrăiesc amintirea acestor fapte mărețe și își amintesc de lucrarea generoasă a surorilor din trecut reprezintă un imbold pentru continuarea slujirii, știind că "cerul și pământul vor trece, dar cuvintele mele nu vor trece" (Mt 24,35), iar numele lor va fi scris în cartea vieții și în ceruri.

Cu profund respect și o pioasă cerere a binecuvântării de la Domnul,

+ Petru Gherghel, episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat