Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Gânduri crestine -

Circuitul milostivirii divine

Anul jubiliar al Milostivirii Divine se apropie de sfârșit. Un spațiu de timp salutar în opera de evanghelizare, de meditare, de convertire și de real progres spiritual.

Am ascultat cu atenție îndemnul psalmistului: "Lăudați-l pe Domnul, pentru că este bun, pentru că veșnică este îndurarea lui!" (Ps 135[136],1). Slujitorii altarelor, în frunte cu ierarhii lor, crainici ai evangheliei și administratori ai sfintelor taine ca izvoare de har, conștientizează mereu poporul lui Dumnezeu în ceea ce privește nemărginita iubire milostivă divină oferită omenirii de-a lungul mileniilor. Convinși de această realitate permanentă, ne asociem psalmistului care cântă bunăvoința deosebită a lui Dumnezeu față de alesul său, regele David: "Îndurările Domnului în veci le voi cânta, cu gura mea voi proclama din generație în generație adevărul tău" (Ps 88[89],2), făcând la fel, fie individual, fie comunitar.

Ca beneficiari ai iubirii milostive divine suntem îndemnați stăruitor de Domnul nostru Isus Cristos: "Fiți milostivi precum Tatăl vostru este milostiv!" (Lc 6,36). Și, slavă Domnului, faptele de milostenie, atât cele de natură materială, cât mai cu seamă cele de natură spirituală (având în vedere prioritatea spiritului), sunt o constantă personală, divino-umană, pe care Biserica creștină a instituționalizat-o, în decursul celor două milenii, în carismele numeroaselor ordine, congregații și institute călugărești, prezente în toată lumea. Amintesc doar câteva inițiative de mare notorietate: Sfântul Vasile cel Mare (330-379), arhiepiscop de Cezareea Capadociei, teolog, exeget, părinte al monahismului oriental, se dedică operelor umanitare pe care le organizează cu multă râvnă. Sfântul Ioan de Matha înființează în anul 1198 Ordinul Trinitarienilor pentru răscumpărarea prizonierilor și sclavilor creștini din robia sarazinilor. Sfântul Vincențiu de Paul fondează în 1625 Confraternitatea Carității, iar ajutat de doamna Luiza de Marillac, în 1633, Asociația Fiicelor Carității. În timpurile mai aproape de noi, sfinți ca Ioan Bosco, Iosif Cottolengo, Alois Orione se întrec în opere de caritate. După al Doilea Război Mondial care a adus o sumedenie de suferințe, Caritasul creștin, cu numeroasele lui structuri, vine mereu în ajutorul celor "loviți de soartă". În felul acesta, circuitul iubirii milostive este asigurat.

P.A.D.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat