Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

Voluntariat
Tinerii asociației Kolping au participat la o tabără de voluntariat în satul Stîrcea, raionul Glodeni (Republica Moldova), în perioada 10-17 iulie. Cei 25 de tineri voluntari români și moldoveni și-au unit forțele și au preluat inițiativa amenajării spațiului de joacă pentru copii situat în curtea Parohiei "Regina Sfântului Rozariu". Tinerii voluntari români au venit din asociațiile Kolping Oituz și Ploscuțeni.

Doctorate
- Părintele dr. Eugen Răchiteanu, OFMConv. și-a apărat a doua teză de doctorat cu titlul "Estetica franciscană din secolele al XIII-lea și al XIV-lea. Lignum vitae de Bonaventura și Arbor vitae crucifixae Jesu de Ubertino da Casale. Analiză comparativă", sâmbătă, 18 iunie, la Facultatea de Filozofie și Științe Social-Politice din cadrul Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași.
- Părintele Romeo Neculai și-a apărat teza de doctorat în drept canonic, despre exercitarea puterii episcopului diecezan, joi, 23 iunie, la Universitatea Pontificală Lateran. Comisia i-a conferit acest titlu academic cu distincția summa cum laude, aprobând totodată publicarea integrală a tezei.

Capitul franciscan
A doua parte a capitulului provincial al Provinciei Franciscane "Sfântul Iosif" din România s-a desfășurat în perioada 20-23 iunie în conventul "Sfântul Francisc din Assisi" din Roman. Au participat 43 de frați delegați printre care pr. Marco Tasca, ministru general al ordinului, pr. Teofil Petrișor, ministru provincial, pr. Cesar Essayan, custode provincial de Orient, pr. Maurizio Di Paolo, procurator general al ordinului. S-a discutat Proiectul provincial cvadrienal 2016-2020. Capitulul a inclus votarea și alegerea guardianilor, a rectorilor caselor de formare, a președinților diferitelor comisii provinciale și a asistentului Armatei Maicii Domnului.

Jubileu preoțesc
La Liturghia celebrată în biserica "Sfinții Petru și Paul", din Bacău, la 3 iulie, preoții sfințiți în anul 1966 au celebrat jubileul de 50 de ani de preoție: Petru Budău, Mihai Caităr, Claudiu Dumea, Augustin Pascaru și Ilieș Sociu. Din serie doar Martin Muțiu nu a reușit să ajungă din cauza sănătății.

Profesiuni
- Sora M. Mihaela Farcași, originară din Parohia "Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului" din Dancu (Iași) a făcut profesiunea temporară, duminică, 12 iunie, la mănăstirea Surorilor Clarise din Roman, la Liturghia prezidată de PS Petru Gherghel, printre concelebranți fiind pr. Teofil Petrișor, ministru provincial OFMConv, și pr. Iulian Tancău, parohul comunității din Dancu.
- La Liturghia concelebrată de pr. Ștefan Acatrinei, pr. Leon Budău, pr. Alin Toma și pr. Felician Tiba, la 18 iunie, în biserica "Sfântă Tereza a Pruncului Isus" din Roman, Victoria Balint, Ștefania Andrușca și Maria Iosub au făcut intrarea în noviciat în cadrul terțiarilor franciscani, Paul Demișcă a făcut profesiunea pentru un an, Emilia Imbrea și Valentina Bejan au făcut profesiunea perpetuă.

Episcopul de Marsabit la Iași
Mons. Peter Kihara Kariuki, episcop de Marsabit (Kenya), a fost oaspetele PS Petru Gherghel, joi și vineri, 21 și 22 iulie. Fiind în drum spre Cracovia (Polonia) pentru Ziua Mondială a Tineretului, Mons. Kihara Kariuki a făcut un ocol pentru a poposi în România. La București și la Iași a mulțumit episcopilor pentru misionarii români care lucrează în dieceza sa. În dimineața zilei de 22 iulie s-a întreținut cu PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă mulțumindu-le pentru misionari și pentru susținere, apoi a efectuat o vizită la Institutul Teologic din Iași. Actualmente, din Dieceza de Iași lucrează în Dieceza de Marsabit pr. Claudiu Iștoc și pr. Isidor Mîrț, iar din Arhidieceza de București pr. Aurelian Herciu și pr. Cristian Pișta.

Pentru familii
Printre activitățile pastorale din luna iulie ale Oficiului pentru Pastorația Familiei au fost: lansarea cărții "Vreau să înțeleg cu cine mă căsătoresc" la Bârgăuani (10 iulie) și Izvoarele (17 iulie); cursuri pentru logodnici la Satu Nou - BC (2 iulie), Butea (16 iulie), Focșani (23 iulie) și Iași (30 iulie).

Exerciții spirituale
În perioadele 8-13 august și 22-28 august, Centrul "Gaudium et Spes" din Traian organizează alte două cursuri de exerciții spirituale pentru persoanele consacrate cu tema: "Fiți milostivi precum Tatăl vostru este milostiv" (Lc 6,36), predicator fiind pr. Marius Vătămănelu, OFMConv. Înscrierile se fac la pr. Adrian Fărăoanu (tel. 0766/323384; e-mail: gaudiumetspestraian@gmail.com.

Catholic Expo
Expozanți din Polonia, Slovenia, Ungaria, Italia și România vor fi prezenți la a IV-a ediție a târgului internațional de veșminte, icoane, cărți și obiecte liturgice, intitulat "Catholic Expo", care se va desfășura la Cluj-Napoca, între 6 și 8 octombrie, la Centrul "Expo Transilvania". Noutăți despre Catholic Expo sunt disponibile pe site-ul www.catholicexpo.eu și pe www.facebook.com/targul.catolic. Persoană de contact este Andrei Epure, tel. 0740/221813.

Pelerinaje
Oficiul pentru Pelerinaje al Episcopiei Romano-Catolice de Iași organizează un pelerinaj la locuri sfinte din Israel, între 23 și 30 august, și un altul la Roma (5-17 septembrie). Cel de-al doilea este centrat pe participarea, între 9 și 11 septembrie, la pelerinajul național al catolicilor la Roma, cu ocazia Anului Jubiliar al Milostivirii, iar traseul va include obiective din România, Ungaria și Italia. Detalii au fost publicate pe ercis.ro. Înscrierile se fac la pr. Iosif Dorcu (tel. 0741/223160).

Numiri
La propunerea ministrului provincial al Fraților Minori Conventuali - Provincia "Sfântul Iosif" din România, PS Petru Gherghel l-a numit pe pr. Benoni Solomon paroh al Parohiei Târgu Trotuș, începând cu 1 iunie. Luarea canonică în posesie a parohiei s-a făcut la 3 iulie, în prezența pr. Teofil Petrișor, ministru provincial.
Prin decrete episcopale, PS Petru Gherghel a procedat, pentru preoții nou-sfințiți, la numiri de vicari, care intră în vigoare începând cu 1 august. Preoții au primit următoarele numiri din partea păstorului diecezei la sfârșitul Liturghiei celebrate luni, 25 iulie, în sanctuarul din Cacica: Eugen Andrei - Iași "Sfânta Tereza", Valeriu Bălan - Onești "Ss.Petru și Paul", Flavian Bejan - Piatra Neamț "Sfânta Tereza", Damian Budău - Săbăoani "Sfântul Mihail", Cosmin-Alexandru Cimpoeșu - Rădăuți, Valerică Ciobanu - Gherăești, Flavian Ciuciu - Pildești, Gheorghe Tarciziu Erdeș - Ploscuțeni, Leonard Farcaș - Bacău "Sfântul Nicolae", Mihai Gălățanu - Bacău "Sfântul Nicolae", Raimond-Tiberiu Iancu - Săbăoani "Sfântul Mihail", Claudiu-Gabriel Neculăeși - Tămășeni, Petru-Clementin Stoica - Horlești, Andrei Stolnicu - Roman "Isus, Bunul Păstor".

Pe scurt
- 13-15 iunie: Întâlnirea dintre profesorii Institutelor Romano-Catolice din Alba-Iulia și Iași, la Alba-Iulia
- 25 iunie: Încheierea, la Iași, a primului an de activitate a grupului de laici cooperatori guanellieni, alte grupuri similare activând la Sagna și Șcheia
- 2 iulie: Vizita a 13 vincențieni din Roman la cei 70 de bolnavi din Centrul de Îngrijire din Bozienii de Sus (NT)
- 7-9 iulie: A doua serie a exercițiilor spirituale pentru 30 de terțiari membri ai Ordinului Franciscan Secular Regiunea Moldova-Muntenia, la Onești
- 7-10 iulie: Exerciții spirituale pentru surorile terezine din România, cu tema: "Invitați cu toții la sărbătoarea milostivirii", predicator pr. Cristinel Fodor, la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași
- 10-17 iulie: Curs de formare permanentă și exerciții spirituale "Reînnoirea vieții religioase", pentru 32 de surori din Institutul Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", la Seminarul "Sfântul Iosif" din Bacău
- 11-21 iulie: Vizita PS Aurel Percă în Molde (Norvegia), unde activează pr. Marcelin Rediu
- 12 iulie: Comemorarea a 30 de ani de la trecerea la Domnul a medicului preot Martin Benedic la Galbeni, Liturghia fiind prezidată de pr. Teofil Petrișor, ministru provincial
- 23-24 iulie: Întâlnirea națională a membrilor vincențieni ai Societății "Sfântul Vincențiu de Paul", cu tema "Vincențianul, misionar al milostivirii", la Adjudeni.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat