Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Papa la Assisi
Papa Francisc va face un pelerinaj la biserica "Porțiuncula" din orășelul italian Assisi la 4 august, cu prilejul celui de-al VIII-lea centenar al Iertării de la Assisi, care are loc în mod providențial în Anul Sfânt al Milostivirii. Papa Francisc va merge ca pelerin în formă simplă și privată în bazilica papală "Sfânta Maria a Îngerilor", unde se va reculege în rugăciune și va oferi credincioșilor darul cuvântului său.

Constituție apostolică
Să fie "faruri și făclii" care călăuzesc și însoțesc mersul umanității: aceasta este provocarea indicată de papa Francisc călugărițelor de viață contemplativă, în noua constituție apostolică "Vultum Dei quaerere" (Caută fața lui Dumnezeu), publicată vineri, 22 iulie. Documentul indică 12 teme de reflecție privind viața consacrată în general, încheindu-se cu 14 articole care conțin dispoziții.

Călătorii apostolice
Papa Francisc va merge în Georgia și Azerbaidjan, între 30 septembrie și 2 octombrie. La Tbilisi se va întâlni cu președintele Georgiei, cu patriarhul ortodox Ilia al II-lea și cu membrii comunității siro-caldeene. La 1 octombrie va prezida Liturghia pe stadionul Meskhi, se va întâlni cu preoții și persoanele consacrate și va vizita catedrala patriarhală din Mskheta. Duminică, 2 octombrie, va merge în Azerbaidjan, unde va celebra Liturghia în biserica "Neprihănita Zămislire" din Baku. După-amiază se va întâlni cu președintele țării și cu autoritățile la Centrul "Heydar Aliyev". În moscheea aceluiași centru va avea un colocviu privat cu șeicul musulmanilor din Caucaz. Vizita se va încheia cu întâlnirea cu episcopul ortodox de Baku și cu președintele comunității ebraice.

Jubileu la 65 de ani
A 65-a aniversare a hirotonirii sacerdotale a papei emerit Benedict al XVI-lea, în catedrala din Freising la 29 iunie 1951, a fost marcată la Vatican, la 28 iunie, în prezența sărbătoritului. Au luat cuvântul Sfântul Părinte Francisc, papa emerit Benedict al XVI-lea, cardinalul Gerhard Ludwig Müller, curator al "Opera omnia" a lui Joseph Ratzinger, și cardinalul Angelo Sodano, decan al Colegiului Cardinalilor.

Ziua Refugiatului
Se marchează anual la 20 iunie, la inițiativa Națiunilor Unite, Ziua Internațională a Refugiatului. Tema din acest an a fost: "Cu refugiații. Noi suntem de partea celor constrânși să fugă". Potrivit estimărilor ONU, numărul persoanelor strămutate și al refugiaților care fug din calea conflictelor și persecuțiilor în întreaga lume a atins nivelul-record de 65,3 milioane în anul 2015. Ziua Refugiatului a fost însușită de Organizația Națiunilor Unite și extinsă la nivel internațional.

Reuniunea secretarilor
Secretarii generali ai Conferințelor Episcopilor din Europa au discutat, la a 44-a întâlnire anuală, între 30 iunie și 3 iulie, la Berlin, în Germania, despre solidaritate față de migranți și refugiați (a integra), față de familii (a dialoga) și între conferințele episcopilor de pe continent (a genera). Sesiunile s-au desfășurat ținând cont de rezultatul referendumului Brexit și de întrebările care animă discuțiile despre viitorul Uniunii Europene. Următoarea reuniune anuală va fi organizată la București, între 30 iunie și 3 iulie 2017, la invitația Conferinței Episcopilor din România, prin pr. Francisc Ungureanu, secretar general, participant și la reuniunea de la Berlin.

Alături în rugăciune
La rugăciunea "Angelus", din Piața "Sfântul Petru", duminică, 17 iulie, papa Francisc și-a exprimat apropierea față de poporul francez și a implorat încetarea terorii. În sărbătoarea națională a Franței, din 14 iulie, au murit 84 de persoane și peste 200 au fost rănite în urma atentatului terorist care a avut loc, la Nisa, unde un bărbat aflat la volanul unui tir a intrat cu viteză în mulțime. La rugăciunea "Angelus" din 29 iunie, papa a amintit victimele atentatului pe aeroportul Ataturk din Istanbul (Turcia), din seara precedentă, soldat cu moartea a 42 de persoane și peste 239 de răniți.

Maria Magdalena
Celebrarea Sfintei Maria Magdalena, până acum comemorare obligatorie, va fi înscrisă în Calendarul roman general la aceeași dată, cea de 22 iulie, cu gradul liturgic de "sărbătoare" (festum). Este ceea ce a decretat, la 3 iunie, Congregația pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor, ascultând de dorința exprimată de Sfântul Părinte papa Francisc.

Capitul dominican
Capitulul General al Dominicanilor a început la 16 iulie și se va încheia la 5 august, la Bologna, în contextul împlinirii a 800 de ani de la fondarea Ordinului Fraților Predicatori, în anul 1215, de Dominic de Guzman și aprobat în anul 1216 de papa Honoriu al III-lea. Participă 75 de superiori provinciali care analizează provocările pe care le are de înfruntat ordinul pentru "a combina reînnoirea și fidelitatea față de misiunea sa".

Împotriva pedepsei capitale
"În zilele noastre, pedeapsa capitală este inadmisibilă oricât de grav ar fi delictul comis de cel condamnat (...) Aceasta nu le face dreptate victimelor, ci le încurajează la răzbunare", a subliniat papa Francisc într-un video-mesaj transmis participanților la cel de-al șaselea Congres mondial împotriva pedepsei cu moartea, cu desfășurare între 21 și 23 iunie, la Oslo, în Norvegia. La congres au participat circa 140 de organizații din întreaga lume. Scopul congresului a fost de "a elimina obligativitatea pedepsei cu moartea".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat