Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

Savona

La doar șapte kilometri de coasta Mării Ligurice, lângă orașul italian Savona, la poalele unor coline domoale, străjuiește de veacuri sanctuarul "Sfânta Fecioară Maria a Milostivirii". Istoria acestui vestit sanctuar începe în anul 1536.

În ziua de sâmbătă, 18 martie, un bătrân foarte evlavios, Antonio Botta, se îndrepta spre via sa, când, pe malul pârâului Letimbro, pe o piatră, îi apare sfânta Fecioară Maria, îmbrăcată în alb strălucitor. După ce l-a asigurat că e adevărat ceea ce vede, i-a propus să meargă la confesorul său pentru ca acesta să-i îndemne pe credincioși la rugăciune, la pocăință și la îndreptarea vieții. De asemenea, i-a propus să postească trei sâmbete și să meargă acolo în procesiune. În următoarea sâmbătă trebuia să revină pentru a primi mesaje pentru episcop și pentru poporul din Savona. Antonio i-a explicat episcopului Bartolomeo Zabrera cerințele Maicii Domnului, iar acesta a fost întru totul de acord. Însă autoritățile civile, mai ales reprezentații genovezi, care cu opt ani mai devreme au ocupat Savona, se temeau acum de o revoltă pe fond religios și l-au supus pe vizionar la un aspru interogatoriu.

A doua apariție a avut loc în ajunul Duminicii Floriilor, la 8 aprilie. Antonio Botta își amintește că Maria era îmbrăcată tot în alb, dar acum ținea mâinile întinse, îndreptate în jos, ca un gest de milostivire. Fecioara a lăudat activitatea confraternităților în răspândirea cuvântului divin și a cerut să se păstreze cu fidelitate doctrina Bisericii. Și-a încheiat mesajul cu o binecuvântare, spunând: "Fiule, îndurare vreau, și nu jertfă!"

Pelerinul ce urcă de la Savona spre sanctuar va întâlni pe cale nouă capele foarte vechi, construite între anii 1622 și 1658, iar la final va ajunge în fața unei cruci monumentale aflate în partea stângă a sanctuarului.

Construirea sanctuarului a început în luna august a anului 1536, la propunerea consiliului orășenesc din Savona și a cardinalului Orazio Spinola, proiectul aparținând lombardului Antonio Sormano Pace. Este o construcție pe trei nivele: cripta, corpul bisericii, cu trei navate, și prezbiteriul, înălțat deasupra criptei.

În criptă se păstrează un crucifix din lemn policrom, ce datează din secolul al XV-lea, și un grup statuar, realizat de Pietro Orsolino din marmură albă, reprezentând-o pe Maria și pe Antonio Botta, în genunchi.

Statuia a fost încoronată de către papa Pius al VII-lea, care a fost arestat de Napoleon și închis la Savona. El a făcut un vot: dacă Maica Domnului îl va salva, el se va întoarce la sanctuar și va încorona statuia. Papa a fost eliberat în anul 1814, iar încoronarea a avut loc la 10 mai 1815.

Sanctuarul din Savona excelează printr-un număr mare de sculpturi din marmură ale unor iluștri artiști. Merită atenție altarul "Vizitei Mariei", o capodoperă realizată de Gian Lorenzo Bernini, și altarul mare realizat din marmură policromă de către Vincenzo și Giuseppe Garassino.

De-a lungul a cinci secole, Maica Domnului a Milostivirii a fost pentru savonezi un adevărat loc de mângâiere și de har, fiind numită încă din anul aparițiilor patroana orașului. În decursul timpului a apărut și o "Carte a pelerinilor" care se păstrează în bazilică, notându-se aici fie cereri, fie mulțumiri pentru harurile primite. De asemenea, au semnat mari pelerini ce au trecut pe aici: sfântul papă Ioan al XXIII-lea, papa Benedict al XVI-lea, președintele Sandro Pertini. La 17 mai 2008, papa Benedict al XVI-lea a oferit trandafirul de aur, ca la marile sanctuare din lume, acesta fiind al doilea trandafir oferit în Italia (după cel de la Loreto).

Bazilica, împreună cu palatele dimprejur, formează un echilibru de excepție într-o mare varietate de forme, înălțimi și culori, toate citindu-se pe fondul verde al pădurilor de pe coline.

Pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat