Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Sfințirea bisericii din Arini

Credincioșii din Arini au avut bucuria de a participa, duminică, 10 iulie, la un eveniment unic pentru viața satului lor: consacrarea altarului și sfințirea bisericii "Nașterea Sfintei Fecioare Maria". Acest lucru s-a putut realiza datorită preocupărilor susținute din partea părinților parohi din ultimii ani de a renova și a consolida lăcașul de cult. Alături de Preasfințitul Aurel Percă au fost prezenți la sărbătoare 16 preoți din parohiile învecinate.

Celebrarea a început la ora 11.00 cu primirea Preasfințitului de către părintele paroh, Emanuel Lucaci, însoțit de întreaga comunitate, și a continuat cu procesiunea de la casa parohială spre biserica ce urma să fie sfințită. În fața bisericii, a fost binecuvântată apa cu care au fost stropiți atât pereții edificiului, cât și întregul popor.

Intrarea oficială în biserică a fost făcută de către PS Aurel, care a continuat să stropească cu apă sfințită pereții. După ce credincioșii au intrat, s-a intonat imnul "Mărire". Corul, după o pregătire îndelungată de către părintele paroh, a făcut, prin cântările intonate, ca această celebrare să fie mai frumoasă și unică în același timp. Datorită numărului mare de participanți a fost instalat afară și un ecran pentru a se putea urmări celebrarea și din curtea bisericii.

La predică, Preasfințitul a subliniat importanța evenimentului pentru viața satului și faptul că pretutindeni este nevoie de un efort de redescoperire a centralității altarului. Dacă deseori vedem că o biserică este construită în centrul unei comunități nu este un lucru întâmplător, ci acest lucru dorește să scoată în evidență faptul că edificiul ar trebui să reprezinte izvorul care alimentează viața de zi cu zi a credincioșilor.

Înainte de a proceda la ritualul propriu-zis de consacrare a altarului, credincioșii și-au mărturisit credința, recitând Crezul și cântând Litania tuturor sfinților.

În altar au fost depuse relicve ale sfinților Anton de Padova, Pius de Pietrelcina, Ieremia și Anton Durcovici. După rugăciunea de consacrare, a urmat momentul emoționant al ungerii altarului cu sfânta crismă și al tămâierii lui.

La ofertoriu un grup de opt persoane, îmbrăcate în costume naționale cu specific local, au prezentat Preasfințitului darurile. Celebrarea a continuat în mod obișnuit.

La sfârșit s-a dat citire decretului emis cu ocazia evenimentului consacrării altarului și sfințirii bisericii.

Părintele paroh și-a arătat recunoștința pentru toți aceia care au contribuit, într-un fel sau altul, ca acest eveniment să fie posibil.

Laurențiu Turbuc

* * *

Biserica actuală din Arini, a treia (după cele din 1844 și 1910), a fost făcută, începând cu anul 1980, pe amplasamentul celei vechi sub atenta supraveghere a pr. Petru Beța, parohul comunității în perioada 1978-2007. Biserica a fost binecuvântată în anul 1983 de Mons. Petru Gherghel. Stilul Bisericii este cel roman. Cu un singur turn și două clopote de 150 și respectiv 60 kg, are următoarele dimensiuni: L=26 m, l=10 m și h=8 m; înălțimea turnului de la pământ până la soclul pe care este montată crucea măsoară 24 m. Pr. Mihail Farcaș, paroh al comunității în perioada 2007-2009, a introdus încălzirea centralizată și a schimbat vechea tâmplărie cu una nouă de termopan. În perioada 2010-2013, cu sprijinul credincioșilor, dar și cu aportul unor binefăcători, s-a schimbat acoperișul bisericii, s-a efectuat sistemul de drenaj al apelor pluviale, a fost schimbată pardoseala de scândură cu una din gresie și marmură asistată termic; s-a trecut la schimbarea instalației electrice și a lucrărilor de reparație aferente incluzând și repararea cupolei. În anul 2013 toate aceste lucrări au fost încununate cu zidirea unui nou altar de jertfă împreună cu celelalte piese din altar (pupitru, altarul tabernacolului și baptisteriu) și cu o nouă pictură a bisericii. (www.ercis.ro)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat