Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

La Iași au fost sfințiți 24 de preoți

Douăzeci și patru de tineri au fost hirotoniți întru Preoție, vineri, 24 iunie, în solemnitatea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, în catedrala din Iași: 14 pentru Dieceza de Iași, nouă pentru călugării franciscani conventuali și unul pentru călugării franciscani capucini.

Liturghia de hirotonire a început la ora 11.00. Din catedrala veche, ca o ultimă celebrare înainte de restaurare, a pornit procesiunea spre catedrala nouă în care candidații au intrat în cântarea animată de corul seminarului. PS Petru Gherghel a prezidat sfânta Liturghie. La celebrare au participat PS Salvador Giménez Valls, episcop de Lleida (Spania), PS Aurel Percă și aproximativ 260 de preoți - superiori ai Provinciei "Sfântul Iosif" a Fraților Minori Conventuali, ai Custodiei "Fericitul Ieremia" a Fraților Minori Capucini, profesori de la institutele unde au studiat candidații și preoți din țară și străinătate. În prezbiter au stat și cei cinci tineri care au fost sfințiți preoți duminică, 19 iunie, în catedrala "Sfântul Iosif" din București: patru au studiat la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, și unul este din Congregația "Iosefinii lui Murialdo".

În băncile din biserică au intrat preoții din țară și străinătate (printre care și trei preoți din Irlanda), părinți și rude ale candidaților. Pe intervale și la balcon erau foarte mulți credincioși, unii veniți de la distanțe mari: Galați, Călărași, Tuta, Huși, Horgești...

Păstorul diecezei a început predica spunând că "trăim cu toții un moment special: ziua alegerii și consacrării voastre ca preoți ai Celui Preaînalt și profeți ai timpurilor noastre" și i-a îndemnat pe candidații la Preoție să-și fixeze privirea spre Cristos. Împreună cu papa Francisc i-a îndemnat pe cei prezenți să se orienteze spre inima lui Isus pentru a descoperi cum trebuie să fie inima preotului păstor. Adresându-se celor care urmau să fie sfințiți preoți, le-a spus: "Iubirea, curajul și mărturia servitorului lui Dumnezeu, marele profet Ioan Botezătorul, să fie pentru voi, dragi tineri candidați la sfânta Preoție, o imagine vie a curajului și a dăruirii voastre pentru ca el, Cristos, să crească și să stăpânească toate inimile".

Au urmat riturile din cadrul hirotonirii sacerdotale, printre care declararea înaintea poporului a asumării misiunii Preoției, promisiunea de ascultare și respect față de episcopi și superiorii legitimi, prosternarea cu fața la pământ, Litania tuturor sfinților, impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare. La ungerea mâinilor cu sfânta crismă și înmânarea pâinii și a vinului au ajutat și ceilalți doi episcopi. Printre cei care a impus mâinile candidaților la preoție s-a aflat și cel mai în vârstă preot din dieceză: pr. Anton Bișoc, care în septembrie va împlini 95 de ani, iar în octombrie, 68 de ani de preoție.

După hirotonire, preoții nou-sfințiți au urcat la altar pentru a celebra prima sfântă Liturghie din viața lor. La finalul Liturghiei, după ce un reprezentant al lor a mulțumit lui Dumnezeu și tuturor celor care au contribuit la formarea lor, cei 24 au dat binecuvântarea de preot nou-sfințit.

Preoții prezenți la celebrare și-au amintit că odinioară au fost sfințiți și ei; unii și-au sărbătorit în acele zile anii de preoție. Cei din seria 1966 au împlinit 50 de ani de preoție, cei din seria 1991 - 25 de ani.

Toți, credincioși și preoți, au adus laudă și mulțumire lui Dumnezeu pentru chemare și continuă să se roage ca Dumnezeu să reînnoiască înăuntrul preoților nou-sfințiți Duhul sfințeniei.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Impresii ale unor preoți nou-sfințiți

- Faptul că am fost sfințit în Anul Milostivirii Divine reprezintă pentru mine o bucurie deosebită și un impuls la fel de deosebit în manifestarea milostivirii lui Dumnezeu. Pentru mine, cel mai prețios dar pe care o ființă umană îl poate primi din partea lui Dumnezeu este darul sfintei Preoții. A fi preot înseamnă a deveni punte de legătură între Dumnezeu și oameni. Preotul este pentru poporul lui Dumnezeu un semn vizibil al iubirii, bunătății, milostivirii și acțiunii sale în lume. (pr. Eugen Andrei, Gherăești)

- Astăzi pentru mine este o zi specială. Cred că este ziua cea mai importantă din viața mea, când Dumnezeu m-a chemat pentru a lucra în secerișul său. Cu ajutorul lui Dumnezeu, doresc să fiu un instrument în mâinile sale, pentru a scrie un mesaj de iubire acestei omeniri care este însetată de Dumnezeu. Aceste timpuri care doresc să îl excludă pe Dumnezeu din societate ne provoacă pe noi, preoții nou-sfințiți, să aducem mesajul de iubire pe care lumea îl așteaptă. (pr. Leonard Farcaș, Pildești)

- Astăzi, bunul Dumnezeu mi-a dat al doilea mare dar: primul a fost viața pe care mi-a dat-o, iar acest al doilea mare dar este Preoția. Când m-a chemat să slujesc la altar, m-a chemat să-l slujesc pe el, dar mai ales m-a chemat să-i slujesc pe oameni, pe cei ce au nevoie de un preot. Deși sunt preoți, totuși este nevoie de mai mulți pentru a-i sluji pe oameni, pentru a-i aduce laudă lui Dumnezeu. (pr. Eduard-Laurențiu Imbrea, OFMCap., Tuta)

- Pentru mine ziua de astăzi este încă o dovadă a iubirii lui Dumnezeu pentru lume, dar și pentru mine care, nevrednic și păcătos, am fost chemat de Isus să-l urmez după exemplul sfântului Francisc. Mă bucur că prin această slujire pot ajuta oamenii să-l întâlnească pe Dumnezeu și vreau să fiu găsit un martor fidel și autentic al evangheliei, un prieten al lui Cristos și al celor nevoiași. (pr. Dan Ciprian Vătămănelu, OFMConv., Tămășeni)

- Marele eveniment de astăzi reprezintă modul profund prin care Domnul și-a arătat fidelitatea și încrederea față de mine, chemându-mă să îl slujesc pe el și pe cei la care mă va trimite, în ciuda nevredniciei mele. Sunt conștient de toată responsabilitatea pe care am primit-o odată cu această consacrare întru Preoție și mă rog Domnului să mă ajute să rămân fidel evangheliei și să fiu mereu disponibil în a-l sluji pe el și pe aproapele, după exemplul lui Cristos, marele preot. (pr. Marius Balint, OFMConv., Horgești)

- La această sărbătoare am simțit o mare bucurie. În momentul binecuvântării preoților am simțit harul lui Dumnezeu coborând asupra mea. Ca preot nou-sfințit îmi doresc mult să devin și să continui să fiu un om plin de iubire față de Dumnezeu și față de oameni, un om de slujire și un om al carității. Îmi doresc să fiu aproape de Dumnezeu și aproape de oameni prin rugăciune și dăruire. (pr. Florin Pistian, CSJ, Brăila)

- Îi sunt recunoscător lui Dumnezeu pentru darul vieții și al vocației, precum și tuturor celor care m-au susținut în acest drum de cunoaștere și de urmare a vocației. Tocmai de aceea îmi doresc ca slujind ca preot să îi pot fi recunoscător îndeajuns lui Dumnezeu pentru toate darurile primite și în același timp și pentru toți aceia care m-au ajutat în acest drum, chiar dacă pe mulți nu îi cunosc. Dumnezeu să îi binecuvânteze pe toți! (pr. Liviu- Narcis Matieș, Săbăoani)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat